2024. június 16. | vasárnap | Jusztin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Klein László (Koltai László)
Radics Béla

Gyászol Fenyő Miklós és a Hungária: elment Klein László - az alapító basszusgitáros

Sovány, hosszú, szemüveges alakja gyakorta tűnt fel a budapesti Nagykörúton, a hatvanas-hetvenes években. Fenyő Miklós mellett a Hungária alapítójaként pengette a basszusgitárt, de megjárta a rhythm and blues iskolát is, Radics Béla Alligátor zenekarában.

Csavard fel a szőnyeget, Rémlátomás, Repül a varázsszőnyeg, Csepereg az eső… mind-mind kötelező darab a hatvanas években.

Félhosszúra növesztett hajú, alig húszas éveikben járó fiatalemberek őrülnek meg a színpadon, miközben önfeledten nyomják a rock and rollt. Ami az akkori Magyarországon majdhogynem tiltott volt. Az ős-Hungáriát mindez a legkevésbé sem érdekelte, fiatalok voltak, bohémek, nem számított semmi, csak a zene. 1967-et mutatott a naptár ekkor.

A csendes, mindig mosolygós, vastag, fekete keretes szemüvegű, sovány, magas fiú ujjai rock and roll tempóban, sebesen szaladnak a négy vaskos húron, vagy épp lelassulva, a soron következő líra ütemét követve. Játék közben arcát, szemüvegét szinte teljesen beborítja előrehulló, sötét haja. Igen, ő Klein (legutóbb Koltai) Laci, a Hungária együttes basszusgitárosa. Amúgy mindenkinek csak Cila. Egy barát, akivel jó együtt lenni a színpadon, egy barát, akivel a buli után kezdődik egy egészen másfajta buli, ami elmaradhatatlan része akkor is, ma is a zenész életformának. Klein Cila mindenben barát volt.A Sors akaratából a Hungáriának sikert és hírnevet hozó első két bakelitalbum basszus szólamai mégsem az ő kezei alatt szólalnak meg; kiszakítja a haza iránti „kötelezettség”, a Magyar Néphadsereg. ’71-ben visszatér – újabb két év Hungária, újabb nagy slágerek. Aki már hallotta a Hosszúhajú Éva őrületes tempójú tételét, valószínűleg sohasem szabadul a hatása alól. Aztán végleges szakítás – nemcsak a Hungáriával, de a könnyedebb muzsikával is. ’73-ban jön Radics Béla, és az Alligátor együttes.

Az igazi rhythm and blues iskola. Olyan dalokkal, mint a Napfényes napok, a Csodálatos utazás, a Gonosz asszony és a Tovább. Cila itt is remekül helytáll. Egy év múlva mégis tokjába teszi a basszusgitárt, és hátat fordít a zenének. 2005. augusztus 27-én, több mint harminc év után, a Hungáriás fiúk még egyszer felidézik a régi dalokat a Margitszigeti Szabadtéri színpadon; ugyan honnan is tudhatná, hogy ez lesz az utolsó…?

Klein Cila, aki ott született, és ezer szállal kötődött az Oktogonhoz (akkoriban November 7-e tér), már jó ideje Tiszafüreden talált otthonra.

A helyi önkormányzat megbecsült dolgozójaként, 62 évesen, 2009. december 30-án, délután 1 órakor elrepült a Varázsszőnyegen, hogy a régi társakkal, Barta Tamással és Radics Bélával egy másik dimenzióban folytassa végtelen útját…

Olvass tovább: A legkeresettebb magyar lemezek 2009-ben

- Hegedűs István -

[2010.01.03.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Kolesz26 2010.02.24. 21:56 • [3]
Koltai László (Klein Cila)
Született: 1947.05.13
Meghalt: 2009.12.30.
Pontosítok Hegedűs István Úr!
Tisztelettel:
Ifj. Koltai Lászlo
Kolesz26 2010.01.16. 13:03 • [2]
Köszönjük mindenkinek aki elkisérte Aput utolsó utjára!
Fel sem fogjuk még most sem hogy ez történt veled Apu!
Nagyon hiányzol! Soha nem feledünk.
Nóra&Gábor&Lackó
Előzmény: gaborkoltai • 2010.01.07. 22:09 • [1] • Előzménykövetés 
gaborkoltai 2010.01.07. 22:09 • [1]
Nyugodj Békében Apu!
Nagyon Hiányzol!
Fiad: Gábor

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még