2021. július 29. | csütörtök | Márta, Flóra nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hóesés és lángnyelvek a Főnix csarnokban - búcsúzott a Tankcsapda
Elhunyt Ujfalussy József zenetörténész
A Mezzoforte és Richard Bona is fellép Pécsen: elkészült a Pécsi Tavaszi Fesztivál programja
Maratoni koncerten veszi át az aranyat a Budapest Bár
Kapcsolatok
Rhoda Scott
Leroy Jones
Dhafer Youssef
Paco De Lucia
Kocsis Zoltán
Kapcsolódó események
Debreceni Tavaszi Fesztivál 2010
[2010. március 15. - április 2. ]

Világsztárok a jubileumi Debreceni Tavaszi Fesztiválon

A 2010. március 15-én nyíló XX. Debreceni Tavaszi Fesztivál programjai idén is garantálják a műfaji sokszínűséget: az összművészeti fesztiválon valamennyi művészeti ág képviselteti magát, újat, érdekeset, egyedül álló kínálatot nyújtva. Debrecenbe látogat - többek közt - Leroy Jones trombitaművész, Rhoda Scott a Hammond-orgona királynője és Paco de Lucia neves flamenco gitáros.

A Fesztivál nyitóeseménye a XIX. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs-kiállítóterme ezúttal is otthonul szolgál, ahol Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet, s a helyi értékek iránt érdeklődőket. A hagyományoknak megfelelően a Tárlat egy hónapon át (március 15.-április 18.) várja a művészetkedvelő közönséget.

Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás egyedülálló szonáta esttel kápráztatják el a közönséget. Az est főszereplői a zongora és a hegedű zseniális művekben teljesednek ki. Az ünnepi nyitóhangverseny kezdete március 15. Kölcsey Központ nagyterme.

Március 18-án egy élő legenda, az autentikus amerikai jazz egyik legjelentősebb képviselője, Leroy Jones trombitaművész és a hazai Jazz Steps Band mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A fiatal együttes a 30’-as, 40’-es évek swing korszak jazz örökzöldjeit eleveníti fel az amerikai művész közreműködésével. Az est közreműködője: Micheller Myrtill.

A Hammond-orgona királynőjének tartott Rhoda Scott is fellép az ünnepi fesztiválon, aki többször adott sikeres koncerteket Magyarországon, de Debrecenben most először láthatja a közönség. Rhoda Scott töretlen energiával és szenvedéllyel játszik. A „Mezítlábas Hercegnő” március 19-én ad koncertet a Kölcsey Központban.

Egész estést kikapcsolódást ígér Sam Bobrick és Julie Stein szerzőpáros remek komédiája, a Csókol Anyád! Vári Éva és Nagy Ervin kitűnő színészi játékával fűszerezve. Humor, végletek és meghökkentő események sora jellemzi a darabot. Anya és fia komikusan egymásra utalt és egymástól elszakadni vágyó viszonyát mutatja be. Március 22-én a Thália Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása remek szórakozást ígér.

Hajdú Szabolcs: Bibliothégue Pascal című filmje minden elismerést megkapott a 41. Magyar Filmszemlén. Elnyerte a Szemle fődíját az Arany Orsót, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját és a legjobb Operatőri díjat. A film debreceni bemutatója március 22-én lesz az Apolló mozi, Nagytermében.

Két fantasztikus zenei tehetség, akiknek barátsága és zenei együttműködése közel egy évtizedes. Dhafer Youssef és Snétberger Ferenc nem mindennapi zenei utazásra invitálják a közönséget. Az arab lant és a flamenco gitár kettőse március 23-án hallható a Kölcsey Központban. Az esten az ősi és a modern tökéletes összhangja keveredik arab, brazil és flamenco dallamokkal átszőve.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál világsztárja, Paco de Lucia március 27-én ad koncertet a Főnix Csarnokban. A neves flamenco gitáros több mint 25 albumot jelentetett meg, több száz előkelő díjban részesült. Zenéjével valódi párbeszédet teremtett a flamenco és a brazil ritmusok, a jazz, illetve a klasszikus szerzők zenéje között. Cositas Buenas című albumáért megkapta az év legjobb flamenco albumáért járó Latin Grammy-díjat.

Forró szenvedély, dinamika, érzékiség ez jellemzi az Argentin Tangó Táncszínház előadását. A műfaj hazai képviselői és egy mexikói vérbeli táncos táncban mesélnek sorsokról, szenvedélyekről, érzésekről. Március 30-án az Argentin Tangó Est Piazzola kortárs zenéjére koreografált látványos elemekkel tarkított produkció, amely izgalmas kihívást jelent táncosnak és befogadónak egyaránt. Az előadást Európa talán legjobb tangó zenekara, a belgrádi Beltango kíséri.

40 éve alakult meg a debreceni Lux együttes. 1999-ben a zenekar megkapta Debrecen Város Csokonai-díját. A születésnapra készülődve újból összeáll a csapat és őrületes buliba várják nemcsak a húszéveseket, április 2-án a Kölcsey Központba. A Lux érdekessége, hogy Tikász Sándor 36 évvel ezelőtt kitalálta azt a „fegyvert”, amivel a két szólós párbajozhat a színpadon, a kétnyakú gitárt. A világon egyedülálló ez a felállás. A zenekar tagjai: Tikász Sándor, Felkai Miklós, Pikó Sándor, Makranczi Béla. Közreműködik: Kiss Sándor és Létmányi István.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál részletes programja!

-zene.hu-

[2010.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük a Paddy and the Rats koncertjét a Barba Negrában - képek
Óriási bulit csapott...

Megnéztük a Follow the Flow koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Fura, de mintha telt ház...

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával