2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Generációs szakadék az Almássyn
A Bikini a Cobacabana-n
Szélcsend, Őrizd a lángot, azaz itt a Heti CD termés
"A lelkünk szebbik fele" - Interjú Sándor Csabával, az Időgép együttes gitárosával
Meghallgattuk az Időgép Szélcsendjét
Kapcsolódó Kiadványok
Időgép: Szélcsend
Időgép: Szemben a széllel
Kapcsolatok
Időgép
Sándor Csaba dr.

Töretlen rock szilánkok - interjú Sándor Csabával, az Időgép zenekarvezetőjével

A kecskeméti illetőségű Időgép csaknem tíz éve cikázik rock and roll meghajtású masinájával a műfaj fénykorát jelentő hetvenes-nyolcvanas évek hardrockja, valamint napjaink retronak csúfolt visszaemlékezős divattrendje között.

Teszik ezt eddigi hang- és képhordozóik tanúsága szerinti kitartó elszántsággal, sőt fanatizmussal, de munkásságukat közönségük lelkesedése és szeretete is hitelesíti. A Hammerworld kiadó gondozásában nemrég jelent meg legújabb stúdióalbumuk, a Szilánkok, amely Sándor Csaba zenekarvezető szerint zenéjében is, szövegében is változatos hangulati elemekkel illeszkedik a klasszikusnak nevezett rock zenei világába.

- Az Időgép lassan tíz éve koptatja különböző színpadok deszkáit. Ez idő alatt három CD és egy DVD jelzi, hogy nem ültök a babérokon, hiszen nemrég került a boltokba a legfrissebb stúdióalbumotok. Az előző kettővel összevetve, milyen koncepció szerint készült a Szilánkok?
- A lemez anyagának elkészítésekor most is az inspirálta a szerzőket, mint eddig: nevezetesen a minket ért hatások lereagálása, és a minket foglalkoztató érzések közvetítése. Amiben viszont szükségszerűen eltér az előző sorlemeztől, a különböző behatások, és a minket körülvevő környezet változásainak összessége. Így került erre a CD-re dal a politikai propaganda ellen, így fogalmazódott meg dal - általánosságban - a történelmet alakító emberi tényezőkről, dal a szerelemről, és szakításról, valamint édesanyánkhoz való kötődésről. Már a tematikából adódóan is jelentős hangulati eltérésekkel alkalmaztuk az eszközöket, így a sodró, szinte sötét hangvételű daloktól, a bulizáson át, a legmélyebb érzésekig eljutottunk. Mindez teret engedett énekesünk, Balogh Laci hangjának és művészi értékeinek, sokszínűségének kiaknázására. A hangszerelés pedig eltérő felfogásokban adott lehetőséget a kísérletezésre.

- A borító, híven az Időgép legjobb hagyományaihoz, most is képzőművészeti remekmű. Ezúttal is Hédl Renáta keze nyomát viseli?
- A borító ezúttal Kaszab Tibor fotóművész munkája. Hédl Renáta művészi munkásságát továbbra is elismerjük, és reményeink szerint a továbbiakban, a 2010-es turné színpadi elemeinél élvezhetjük mi is, valamint a közönség is.

- Feltételezem, hogy az eddigi gyakorlatot követve, most is kollektív munka eredményeként születtek a dalok, a szövegek és a hangszerelés. Nem kellene ezeket az adatokat feltüntetni a borítón?
- Őszintén szólva, nem is tudom megmondani, miért maradtak le a szerzők. Tény, hogy eddigiekhez képest ez az album sokkal inkább mondható kollektívnek, így a közönség bátran elkönyvelheti, hogy közös Időgép szerzeményekről van szó. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Hagyj már békén című dalt az ezen a lemezen debütáló Nusser Ernő gitáros írta, a Ments meg álmaimtól című számot Balogh Laci, a Nem támadok rád című nóta refrénjét pedig Csiga Sanyitól kaptuk, (nevéhez a Zöld a bíbor és a fekete, valamint más, egyéb nagy sikerű dalok köthetők). Ugyanennek a szerzeménynek a zenei alapját, Váradi Totyi basszgitárosunk és Gulyás Imi dobosunk találta ki; de külön köszönettel tartozunk a Szép volt fiúk tételéért Bori Tamás színművésznek. A többi zenei szüleményt és szöveget én követtem el. Ne feledkezzünk meg a Bőr a bőrön kompozícióról sem, melynek alapjait Balczer Pisti billentyűs hozta.

- Van már valamilyen visszajelzés az új albumról? Hogyan fogadta a közönség?
- Mind a közönség, mind a kritikusok szeretik a lemezt. Két megnyugtató jelzés, hogy - meglepő módon, már a megjelenést követő második hónapban - a nótákat velünk énekli a közönség. Nemcsak itthon, de az erdélyi koncerteken is. A másik bíztató jel, hogy a 2010-es évre már most jelentős számú meghívást kaptunk. A magunk részéről szívesen játsszuk az új dalokat; a régebbiekkel együtt nagyon jól koreografált műsorokat tudunk összeállítani, s ez szinte magától megy előre, egységes hatással magával sodorva a zenekart.

- A Szilánkokról hány nótát emeltetek be a koncertprogramba?
- Mondhatni mindet. Ez nyilván annak is függvénye, hogy egy fellépésen mennyi időt kap a zenekar. Persze kötelező eljátszani az olyan közönség igényt kielégítő régi sikereket is, mint a Szemben a széllel, a Ha lenne szó, az Újjászületés, a Védd magad, a Megtanultalak téged, vagy akár a Tőlem féltenek…, és így tovább. Lényeg, hogy az adott időtartamhoz igazodóan tudjuk megrajzolni a koncert ívét, és a közönség jól érezze magát. Ha kell, pillanatnyi hangulatának engedve gondolkozzon el, és egyben bulizzon is.

- Hegedűs István -

[2010.02.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még