2020. augusztus 13. | csütörtök | Ipoly nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Megelégszem a kevesebbel is" - ebéd és beszélgetés Takáts Eszterrel
"Semmi közünk az Edda-művekhez" - Tárkány Művek interjú
Harcsa Veronika új oldaláról mutatkozott be: Bin-Jip az A38-on
Jazz koncerten ne táncolj! - Jazz Steps és Mezzoforte Pécsett
Megható jelenetek ígér Papadimitriu Athina fellépése
Side by Side lemezbemutató Leroy Jonesszal
Teltház a Jazz Hétvégén: Harcsa Veronika és Matt Bianco zárta a programot
Zajlik az élet Jazz and More háza táján
Kapcsolatok
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla
Rhoda Scott
Kapcsolódó események
Pécsi Tavaszi Fesztivál 2010
[2010. március 15. - május 12. ]

Nyolckezes blues és táncos jazz: Szakcsi Generation és Rhoda Scott Pécsett

A Pécsi Tavaszi Fesztivál keretei között megrendezett Jazz Hétvégén igazi világsztárok látogattak el Európa kulturális fővárosába. Az első este a Szakcsi Generation és Rhoda Scott lépett fel. Előrebocsátom, hogy beszámolómban elfogult leszek, hiszen a Hammond orgonák lelkes rajongója vagyok. Erről viszont egy kicsit később.

A Nemzetközi Jazz Hétvége első napját igazán elismert hazai zenészek nyitották. Szakcsi Lakatos Bélát azt hiszem nem kell bemutatnom; aki valamelyest érdeklődik a jazz iránt, nevét biztosan ismeri. 40 éve zenél, számos lemezt vett fel az általa vezetett együttesekkel, vendégzenészként itthon és az Egyesült Államokban.

A Jazz Hétvégére, Pécsre a Szakcsi Generation formációval érkezett. A bandában két fia, valamint Oláh Kálmán vesz részt zongoristaként, Balázs Elemér dobol, Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik.

A műsort az idősebb Szakcsi Lakatos Béla kezdte. A trio formáció produkciója a zongorára, a hosszú, dinamikus szólók köré épült. A zenészek között az összhang megvolt, nem voltak csúszások, bénázások. Az apa után nagyobbik fia, aztán Oláh Kálmán, majd végül a kisebbik Szakcsi fiú is következett, mindnyájan három-három szám erejéig voltak a színpadon. A trio felállásokat az előadás utolsó szakaszában váltotta fel Bolla Gábor szaxofonossal kiegészülve Szakcsi Lakatos Róbert, ami egészen felfrissítő volt a sok, már-már unalmassá váló zongora uralta zene után.

Véleményem szerint az ifjabbik Szakcsi fiú fektette előadásába a legtöbb energiát, a dinamikával ő játszott leginkább. Egészen halk bárzenével kezdett, amit szépen felépítve átvezetett egy jóval hangosabb és gyorsabb lüktetésbe. Az előadás végén ráadásként a színpadon lévő két zongorához mind a négy billentyűs leült egy közös nyolckezes blues erejéig, ami nekem inkább showműsornak tűnt.

A muzsika összességében megállta a helyét, de úgy érzem, hiába a nagy nevek, inkább rutin volt ez, mint komoly zenélés.

A 20-30 perces szünet után a nagy várakozásra végre megjelent a színpadon Rhoda Scott orgonista, két hölgyzenész társaságában. A felállás nem a megszokott orgona trió volt; a Hammond orgona és a dob mellé egy harsonát kaptunk. Miután felkonferálták az együttest, elkezdődött a lehető legjobb értelemben vett röfögés-brummogás-sikítás. Hogy ezeknek mi a "lehető legjobb értelme"? Azok az apró "hibák", amikre csak a Hammond orgona képes. A zenét a játszott hangokon, akkordokon kívül olyan élettel tölti ez meg, amit másik hangszer nem tud. A ’30-as években az első ilyen orgona elkészítését követően egy igen rossz hangszernek tartották, hiszen a templomi orgonához képest koszos, fémes hangja van. Jimmy Smith jazzorgonista feltűnése után viszont nem volt megállás, elterjedt minden műfajban, legyen az blues, funky, rock vagy jazz. Virágkorát a '70-es években élte, szinte minden billentyűs használta. Meghatározó volt a Deep Purple, Pink Floyd zenekarokban, de legszervesebben az Emerson Lake & Palmer hangzásához tartozott.

Rhoda előadása nagyon könnyed volt, mindhárman végig mosolyogtak. Míg Szakcsiék komoly jazzt játszottak, a három hölgy inkább jazzes tánczenét produkált. Rhoda Scott természetesen a védjegyének számító módon, cipő nélkül, mezítláb játszott az orgona basszus pedálsorán, pár kiállásnál a kezét nem is használta, csak a lábaival brummogott. Majd minden műfajra jellemző stílusból hozott valamennyit, voltak jazzes akkordmenetek, süvítős-rockos szólók, funkys szurkálások, de az előadáson leginkább a gospeles-bluesos hangulat uralkodott.

A repertoárt általánosságban feldolgozások tették ki, hallhattunk számokat többek közt Wayne Shortertől, Michael Jacksontól, egyet a harsonás csaj írt, az estet pedig Ray CharlesHit the road Jack”-je zárta. Érdekesnek találtam, hogy ugyan a közönség átlagéletkora magas volt, de senki sem ment még csak a színpad közelébe sem táncolni. Az egész estét fegyelmezett, ülő közönség hallgatta végig, pedig Rhodára igazán lehetett volna mozogni.

A zene tetőpontja érdekes módon nem az orgonáról szólt, hanem az addig fegyelmezetten kísérő dobosról. A kb. 10 perces szólóját minimál, halk stílusban kezdte, a végére pedig olyan gyors, de precíz rockos pergetések kerekedtek, hogy arra a fénytechnikus is felébredt (ugyanis emlékeim szerint ekkor kapcsolódott be ő is az előadásba).

Egy-két baki tehát előfordult, de csak apróságok, (pl. az orgona basszus pedálsorán az alsó cisz pedál nem működött, de Rhoda jól kezelte, nem volt kínos) az élményt egyáltalán nem befolyásolta, kivéve a harsonás csaj, ha igazán belejött a szólóiba, simán Rhoda elé állt, takarva őt a közönség elől.

A koncert majd 2 óra hosszát sikerült végig élveznem. Míg Szakcsiékat a végére kicsit meguntam, addig Rhodáék sokszínűségükkel végig fenn tudták tartani az érdeklődésemet. Ügyesen cserélődtek a lassú, halkabb számok az energikus gyors dalokkal. Számomra újdonság volt, hogy a harsonára a Wayne Shorter szám alatt egy wah pedál volt kötve, a zenének jót tett, bár a hangot kikeverhették volna ügyesebben, néha elég rosszul jött ki.

Túlragozni nem akarom, Rhoda Scott estéje remek volt, ha ismét jön, én biztosan ott leszek.

-Banna Zoltán-

illusztráció: Balogh Gábor

[2010.03.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kabir szolgáltatás [2020.08.13.]
énekest keresünk zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2020.08.01.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Képes beszámoló - AKÁRKI - moralitás-játék a Dóm téren
Bodolay Géza rendezésében 2020....

Megnéztük az Emelet buliját - képes beszámoló
Az ΞMΞLΞT idei első koncertjét a Barba...

Duett koncert Tompos Kátyával és Dolhai Attilával
Musical koncert a Madách Színház tetőteraszán - képekben
Musical sztárok a szabad ég alatt - képekben
Színház, szerelem és József és a színes szélesvásznú álomkabát! - képekben
beszámolók még