2024. július 13. | szombat | Jenő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
kisalfold.hu
Kapcsolódó cikkek
Sikeres évet zár a Győri Filharmónikus Zenekar
Győrben összefogott a balett és a komolyzene
Muzsika és borok: a jótékonyság jegyében
Kocsis Zoltán dirigálja a Győri Filharmonikus Zenekart
A Zeneakadémián lép fel a Győri Filharmonikus Zenekar
Jon Lord is lecsapott a Győri Filharmonikus Zenekarra
Kapcsolatok
Győri Filharmonikus Zenekar
Fűke Géza
Berkes Kálmán
Nemes László Norbert DMus
Komolyzene

Győrben mindenki énekelhet!

Az egyetemek, a főiskolának, a Győri Filharmónikusok és a városvezetésnek köszönhetően tegnap ünnepélyesen is bejelentették: megalakult a Győri Egyetemi Énekkari Társaság, amelynek soraiba minden énekelni szerető érdeklődőt és kottát ismerőt várnak.
 

A kezdeményezés egyedülálló, amelynek köszönhetően a Győri Filharmonikus Zenekar számos olyan darabot is műsorra tűzhet, amely eddig lehetetlennek tűnt. A megyeszékhely amatőr kórusai ugyan dícséretesen ellátták feladatukat, ám a gyűjtőkórus gondolata a most megalakult énekkari társasággal ténylegesen megvalósulhat.

Nem kérdés, hogy Győrben a művészetek felkarolásában soha nem volt hiány, ám egy ilyen nagymérvű összefogásra még nem volt példa. Az ötletek és a tervek végül találkoztak s nem más lett a kezdeményezés egyik fő mecénása, mint maga a város. Ezt hangsúlyozva Ottófi Rudolf, alpolgármeste úr is jelen volt a Ricter Teremben tartott sajtótájlkoztatón.

Többször elhangzott, hogy eddig is megoldott volt a kórus és a filharmónia talákozása, azonban a kiegészülést amatőr kórusokra kell érteni, s amikor a helyzet úgy kívánta, "kölcsönözni" kellett a profikat. Most, hogy megalakul a Győri Egyetemi Énekkari Társaság, ez a teher lekerül a szervezők és a műsorokat összeállítók válláról.

Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője elmondta, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet és az Apáczai Kar szakirányú hallgatóinak számára a kórus látogatása kreditpontot is jelent. Bartók és Kodály művei mellett a kórust és a zenekart is igénylő művek is bekerülhetnek ezután a filharmónia repertoárjába, – ez a muzsikusoknak és az énekeseknek egyaránt új kihívás.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi Egyetem rektora szerint a kimagasló minőségi-művészeti produkciók létrehozásáért naponta tenniük kell, a két egyetem hallgatói mellett pedig várhatóan sok fiatal felnőtt is csatlakozik a közösséghez. Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Karának dékánja plusz lehetőségnek érzi a hallgatók számára az énekkari társaságot.

Nemes László Norbert karnagy új, ugyanakkor felemelő kihívásról beszélt, – a tagok meghallgatását követően az intenzív munka várhatóan szeptembertől kezdődik. A Kodály Intézet igazgatója bízik a sikerben, ahogy mindenki, s a repertoárról a hangi adottságok függvényében dönt majd.

Érdemes megemlíteni, hogy a kórus nyitott lesz mindenki számára, akinek a hangi adottságai és képzettsége megvan ahhoz, hogy tag legyen. Győr pedig ismét bizonyított: szüksége van a kultúrára, a zenére és arra, hogy Kodály szavai beteljesüljenek: "A zene mindenkié"

 – Harcsás/Havassy –

[2010.05.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még