2024. július 13. | szombat | Jenő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Itt licitálhatsz!
Kapcsolódó cikkek
Új igazgató a Győri Filharmonikus Zenekar élén
Nemzetközi karrier vár a Győri Filharmonikus Zenekarra?
Kettős rögzítést kap a Győri Filharmonikus Zenekar
Kapcsolatok
Fűke Géza
Győri Filharmonikus Zenekar
Győri Balett
Komolyzene

Győrben összefogott a balett és a komolyzene

Az elmúlt év kiemelkedően sikeres volt a Győri Filharmonikus zenekar történetében s ennek szellemében vágtak neki a 2010-es esztendőnek is. Farsangi koncert a balettosokkal és jótékony felajánlás képezi az év első havát.

A zenekar művészeti vezetője Berkes Kálmán tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a farsangi koncerttel egy tradíciót folytatnak s egyben egy teljesen új kezdeményezés is megszületett. Történt ugyanis, hogy Kiss Jánossal, a méltán világhírű Győri Balett igazgatójával gondoltak egy merészet és többek között a bécsi újévi koncert mintájára a Győri Filharmonikusok farsangi hangversenyébe is bekapcsolódnak a táncosok. Teszik ezt természetesen élőben, a technika segítségével.

A színpad felett hatalmas kivetítőn élvezheti majd a közönség a 3 hölgy és 3 úr táncát. Így a Tokody Ilona, Bakonyi Marcell és Muskát András nevével fémjelzett, könnyed, poénoktól sem mentem hangverseny igazi kulturális csemege lesz, a fülnek és a szemnek egyaránt, s a kettő együtthatása a lelkeket is táplálja majd. A balett társulat és a zenekar egyébként három szám erejéig dolgozik együtt: Kék Duna keringő, Tritsch tratsch polka és az Éljen a magyar! című művek elevenednek majd meg a színpadon a közös alakítás eredményeként.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója, aki szintén megtisztelte a sajtótájékoztatót jelenlétével kiemelte: az örömszerzésre, a két társulat egymást erősítésére, a farsangi hangulatra és a művészi értékek átadására helyezik a hangsúlyt. A jövőre vonatkozóan elmondta: a további tervekbe is szerepet kaphat a két társulat összefogása.

Az életmentésért fogtak össze

A Győri Filharmonikus Zenekartól a jótékonykodás sem áll távol, már több alkalommal is bizonyították: fontos számukra a város lakossága és készek viszonozni a feléjük áradó figyelmet és lelkesedést. Most egy világsztár, Ennio Morricone kézjegyével ellátott szöuli hangversenyplakátot kínáltak árverésre. Említést érdemel, hogy a Mesterrel számos nagysikerű koncertet adott világszerte a győri zenekar. Fűke Géza igazgató kiemelte, hogy a győriek számára külön pikantériája lehet a plakátnak, hiszem a hangverseny abban a csarnokban zajlott, ahol egykor a város polgármestere, Borkai Zsolt olimpiai aranyérmet szerzett.

Dr. Dézsi Csaba András főorvos ismertette, hogy az árverésből befolyt összeget a Szívcentrum kapja meg, amelyet a szükséges és tervezett pacemaker labor építésére és kialakítására fordítanak majd. Az előzetes kalkuláció hozzávetőleg 90 millió forintba kerül a beruházás. Adakozók már eddig is akadtak, ám bíznak benne, hogy az aukció sikerrel zajlik le.

A plakát, Morricona aláírásával majd a január 16-án sorra kerülő Média Bálon kerül ahhoz a licitálóhoz, aki a legtöbbet ajánlja érte. A kikiáltási ár 50 ezer forint. Az jótékonysági árverés lebonyolításához a segítséget a megyei napilap, a Kisalföld on-line oldal adja, amelyet elérhetnek az oldalt található linkre kattintva.

Végezetül Kiss János is kijelentette: a Győri Balett társulata is hozzájárul a szívritmus szabályozó labor kialakításához, mégpedig egy előadás bevételének teljes átadásával. Ezt a tervet azonban a közgyűlésnek még jóvá kell hagynia, de az igazgató bízik abban, hogy semmiféle akadály nem gördül a terv megvalósulása elé.

– Havassy Anna Katalin –

[2010.01.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még