Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. április 22. | hétfő | Csilla, Noémi nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kóbor János: "Arra szeretek menni, ahol a legjobb a szélirány"
Az Omega meghívást kapott a cseh fesztiválra
A magyar zenészek Schumacher babérjára törnek
A Scorpions Budapesten: 3 dalt adnak elő az Omega tagok
Bevásárlóközpontot neveztek el az Omegáról?
Boldog születésnapot! Kóbor János 70 éves
Kóbor János
Neves sztárvendégekkel a Billentyűsök éjszakáján
Zenerégész: Kóbor János születésnapja
Kapcsolatok
Kóbor János (Mecky)

Kóbor János életét egy sérülés változtatta meg

Az Omega énekese 67 éves lett. Boldog születésnapot Mecky. Na, de honnan ered ez a becenév? Anyagunkból kiderül.

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten.  

- A rajongók közül jó néhányan csak Meckynek ismernek. Ezt a becenevet még a gimnáziumban kaptam. Erősen anglomániások voltunk a barátaimmal, különböző filmekből adtunk egymásnak becenevet. Hogy a Mecky melyikből való, már nem tudom - mesélte az Omega együttes énekese.

A József Attila Gimnázium tanulója volt. Érdekelte a sport, legfőképp a foci és az atlétika.
 
- Az ötvenes években a foci volt a mindenem, állandóan a pályán lógtam. Iskolába járni szerettem, a mértéktelen focizás ellenére is jól tanultam. A reál tárgyak, az ének és a rajz nem jelentettek gondot, a humán tárgyakhoz azonban nem volt türelmem. Ezeket a tízpercben néztem át, ez elég volt ahhoz, hogy a tanórán tudjam ötösre az anyagot - mesélte 2001-ben a Családi Lapnak adott interjúban.
 
A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, de a szocialista építészet nem vonzotta, így nem dolgozott szakmájában.

A sport volt a mindene

- Apai nagyapám és nagybátyám is építész volt, én is ezt a pályát választottam. Az egyetemi évek alatt indult be igazán az Omega. Az érettségi után csatlakozott hozzánk Benkő Laci - ő korábban a Petőfi Gimnáziumba járt -, vele jelentősen erősödött a csapat. Nekem a tanulmányaim miatt döntenem kellett, hogy miről mondok le. A sport volt a mindenem. Először a zenélést akartam abbahagyni, de Benkő Lacival egyre jobban futott a zenekar szekere. Végül egy sérülés vetett véget a gátfutásnak, ez eldöntötte a dilemmámat. A kosarazáshoz pedig a 183 centimmel mindig is alacsony voltam. Így a mérnöki diploma megszerzése mellett a zenélésre maradt még időm.

Hivatalosan 1962-től számoljuk az Omegát, akkor lett klubunk, ahol rendszeresen felléptünk, találkoztunk a rajongóinkkal.

A bandát Benkő Lászlóval, Kovacsics Andrással, Künsztler Tamással és Varsányi Istvánnal alapította. A 60-as évek második felétől az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte, az 1971 óta felvett dalokban pedig ő az egyedüli szólóénekes.

Az angol albumokon szintén ő énekel, kivéve az 1968-as Omega Red Star from Hungaryt, aminek felvételére nem utazhatott Angliába, illetve az 1996-os Transcendent, amin csak vokálozott a holland Edwin Balogh mellett.

- Milliós példányban adtunk el nyugaton lemezeket, mi voltunk a szocialista tábor Rolling Stones-a. Vállaltuk, honnan jöttünk, és hová megyünk vissza. Nekem például volt egy hatalmas vörös csillag a mezemen, amit a világon mindenütt tudtam hordani, csak itthon nem. Azt mondták, ezzel nem szabad viccelődni. Ma már tudjuk, nem használtuk ki az Omegában rejlő nemzetközi lehetőségeket. Ismertek lettünk, de soha nem kerültünk be a szupersztárok közé. Itthon mindent elértünk, amit csak lehetett Volt bennünk állandó igény a továbblépésre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Omega nevéhez fűződik az első magyar bakelitlemez, ez volt a Trombitás Frédi 1968-ban Platina címmel megjelent válogatásunk volt az első hazai CD, és magunkénak tudhatjuk az első hazai gyártású DVD-t, amely az Omega 1999-es koncertjének videólemeze. Mi már 1977-ben lézert, öt éwel később pedig számítógépet használtunk a színpadon - mesélte Kóbor, aki a gitárjátékot még 1970-ben abbahagyta.

A '70-es években főként az énekdallam és a szöveg egymáshoz igazítása volt a feladata. Néhány önálló szövege: Hűtlen barátok, Régvárt kedvesem, Helló, Elefánt!, Addig élj, Ne legyen / Never feel shame. 2006-ban az Égi jel albumon többségében az ő szerzeményei hallhatók: négy önálló (köztük a címadó dal), kettő Mihály Tamással, egy Szekeres Tamással közös.

Énekesi pályafutása csak az Omegához kötődik, nem készített szólólemezt, nem működött közre más produkciókban, kivéve a Scorpions budapesti és kassai koncertjét 2009-ben. Az Omega-stúdióban azonban több lemez készítésében részt vett producerként, zenei rendezőként, hangmérnökként.

2008-ban újranősült, előző házassága alatt egy fia (Dániel, 1976), jelenlegi alatt pedig egy lánya (Léna, 2007) született.
 
Lányát az együttes egyik leghíresebb dala után nevezték el őt Lénának.
"Hull a hó /Fú' a szél/ Dimitrij Lénáról mesél..."  Így kezdődött az Omega egyik legnagyobb slágere. Sokat gondolkoztak a névadáson, de igazán nem tetszett egyik sem. Végül Mecky a homlokára csapott: "Hát nem egyértelmű? Nem is értem, hogy nem rögtön ez jutott az eszünkbe." Nagyon bevált. ő nem is lehetett más, mint Lénácska!

Hobbija a vitorlázás, amit Balatonaligán szokott űzni, de nem versenyszerűen, mert elmondása szerint nem szeret megszabott útvonalon haladni.

- zsu - bíró - Családi Lap interjúnak mondottak felhasználása -

[2010.05.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Japán Kristálygomba eladó! egyéb [2019.04.21.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.04.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Wolf Kati: "Óriási élmény volt"
A Magyar Kulturális Hetek keretében a február 7. és május...

Big Band Napon jártunk - képek az eseményről
Big Band napot tartottak április 7-én az...

Varázsos éj - Loreena McKennitt zenéje az Aréna színpadán
Befejeződött a Quimby Family Tugedör turnéja - képek a Barba Negrából
A Road zenekar koncertjeitől volt hangos a főváros a hétvégén! Képes beszámolót hoztunk!
Képes beszámoló! ABBA tribute show a Papp László Arénában is
Bódottá volt a HoneyBeast koncertje a Barba Negrában - képekben
beszámolók még
koncert.lap.hu