2024. február 28. | szerda | Elemér nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ákos: turné, új kislemez és szuperkoncert
Tekintsd meg a Balaton Sound és a Hegyalja Fesztivál teljes programját
Árvíztűrő a fesztivál - állítják a Hegyalja szervezői
Kapcsolatok
Roots Manuva
Groove Armada
Funeral for a Friend
Ektomorf
Meshuggah
The Herbaliser
Goldie
Budapest Bár zenekar
Csík Zenekar
Kispál és a Borz
Ákos (Kovács Ákos)
Kiscsillag
Quimby
Bëlga
The Kolin
The Idoru
Tátrai Band
Disco Ensemble
Subscribe
Hegyalja Fesztivál
Kapcsolódó események
Hegyalja Fesztivál 2010
[2010. július 14. - 18. ]

Száraz lábbal a Hegyalján

Hetekkel ezelőtt még körülbelül 30 ezer köbméter víz fedte a Hegyalja Fesztivál területét Rakamaz határában, a Tisza áradásának idején. A víz levonult, csupán a mélyebben fekvő területeken kell szivattyúkkal segíteni, hogy a folyó visszataláljon medrébe. A hegyaljások már a következő feladatokra készülnek: fűnyírásra, szúnyogirtásra és az építésre.

A fesztivál területének már kevesebb mint 1/5-ét fedi még víz, ezért már csak három nagyobb és négy kisebb teljesítményű szivattyú dolgozik a júliusi zenés találkozó területén. Rövidesen munkagépek veszik birtokba a fesztiválterületet: a szemét eltakarítását követően fűnyírók és kaszálógépek jönnek – a rövid fű nem csak a mezítláb fesztiválozóknak fontos, de így a szúnyogoknak is kevesebb búvóhely marad.

A szúnyogok ellen a szokásosnál négyszer nagyobb hadjáratot indítanak idén a fesztiválterületen: kétszer levegőből és kétszer teherautókról irtják idén a repülő vérszívókat – és a négy alkalomból kétszer a kullancsokat is irtják majd.

Basszusokkal a szúnyogok ellen

A rövid fű, az irtás és a napsütés így idén is ideális körülményeket teremt majd a fesztiválozáshoz: a szervezők arra is készülnek, hogy a talajt később nedvesen tartsák majd, ha túl nagy port vernének fel a hegyaljázók. Az évek során az is kiderült, hogy - bár a szúnyogirtás is fontos - a vérszívók nem bírják a basszusokat, azaz idén például a The Herbaliser, Roots Manuva vagy a Groove Armada koncertje előtt, és a fesztivál teljes ideje alatt sem kell a szúnyogirtót elővenni a hátizsákból.

A kapunyitásig bő két hét van hátra: az építés az eredeti terveknek megfelelően körülbelül másfél hét múlva kezdődik, és a hegyaljások arra is ügyelnek majd, hogy a nehéz munkagépek csak a bazaltutakat használják és így a fűben és a növényekben ne essen kár. Különleges földmunkára idén sem lesz szükség: a talaj agyagos, azaz vízzáró és nem ázik át, így 2-3 napnyi szikkadás után már kezdődhetne az építkezés a területen. Az építmények – ez is kiderült az évek során – nem tesznek kárt a talajban, és a négy nap alatt a több mint 70 ezer látogatót is „jól viseli” a terület.

Tolcsvának gyűjtenek a Hegyalján

A magas vízszint a fesztivál területén nem okozott különösebb károkat, a környékbeli településeken viszont annál inkább. Számos lakóház, épület vált lakhatatlanná, veszélyessé, a Hegyalja Fesztivál környékén sokan szorulnak most segítségre.
Az árvíz okozta károk Tolcsva lakóit hozták nehéz helyzetbe: a Tokajtól csupán néhány kilométerre fekvő falu utcáin sokáig hömpölygött a víz. A falu vendégszeretetét sok hegyaljázó ismeri, ezért döntöttek úgy a fesztiválszervezők, hogy július 14-18-ig, a Hegyalja bejáratánál Tolcsva részére gyűjtik az érkezők adományait.

A Hegyalja idén

Közel kétszáz fellépő, 10 színpad, pálinkás jóreggeltek a Tisza-parton: a Hegyalja nem pusztán Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Hegyalja idén is a nyaralni vágyó fesztiválozók kedvenc helyének ígérkezik: új csónakkikötő, vezetett és kötetlen kenutúrák, strand várja őket a fesztivál Tisza-parti területén.

Esténként a Motörhead, a Groove Armada, Roots Manuva, a Funeral for a Friend, az Ektomorf, a Meshuggah, The Herbaliser, Goldie és még sokan mások gondoskodnak a hamisítatlan Hegyalja hangulatról. A hazaiak közül a Budapest Bártól, a Csík Zenekaron, a Kispál és Kiscsillagon, a Quimbyn és a Belgán át egészen a Subscribe-ig, a The Kolin-ig vagy akár a The Idoru-ig mindenki ott lesz a Hegy’-en. Csemegének két hazai legendát: Ákost és a Tátrai Bandet ajánlunk, ráadásnak pedig a finn Disco Ensemble-t!

A Hegyalja csak egy ugrás: Budapesttől szűk három óra vonattal vagy autóval – és máris a nyár legizgalmasabb forgatagának közepébe érkeznek a fesztiválozók, ahol a metál éppúgy jelen van, mint a világzene és az elektronikus zene.

- hegyalja -

[2010.07.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bestiális este a Barba Negrában
Február 18-án ismét ellátogatott hozzánk a Battle Beast...

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még