2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sasvári Sándor még mindig rajong a Jézus Krisztus Szupersztárért
Képgalériák
Jézus Krisztus Szupersztár
Kapcsolatok
Feke Pál
Csengeri Attila
Musical

A Madáchban folytatja hódító útját a Jézus Krisztus Szupersztár - fotós beszámoló

Az idei színházi évad első nagy durranását a Madách Színház társulata szállította. Andrew Lloyd Webber korszakalkotó művét, a Jézus Krisztus Szupersztárt vették elő újra, porolták le és állították színpadra. A hármas szereposztásban színre vitt darab premierjéről persze mi sem hiányozhattunk.

 A népszerű rockopera 1970-ben indult világhódító útjára a híres, sárga borítójú bakelit lemezzel, ahol a legendás Deep Purple frontembere Ian Gillan énekelhette el először Jézus szólóit, köztük a zseniális Gecsemáni imát, mely a rock és musical irodalom egyik emblematikus dala. A szerzőkön túl, Gillan-nek is rengeteget köszönhet a mű. Olyan, a kottában gyakran meg sem jelenő virtóz megoldások tucatjait találta ki a stúdióban, melyek etalonná nemesedtek. Persze nem Gillan volt az egyetlen rocker abban a csapatban, mely az albumot összehozta. Judásként Murray Head jeleskedik, aki később a Sakk című musical koncepciós albumán is hallható, mint Fred, de a zenei alapot is vérbeli és elismert rockzenészek játszották fel. Mária Magdolna szerepében pedig Yvonne Elliman tündökölt, aki akkoriban Eric Clapton vokalistája volt.

A Broadway színpadán 1971 októberében mutatkozott be a darab. A címszerepben Jeff Fenholt debütált, Judásként pedig Ben Vereen lépett színre. A főszereplőknél azonban sokkal érdekesebb, hogy kik kerültek beugró szerepkörbe. Fenholt helyettesítője, betegség vagy fáradtság esetére tartalékolt beugrója, egy bizonyos Ted Neeley volt, míg Judásként egy tehetséges színes bőrű énekes, Carl Anderson várt beugrási lehetőségre. Megkapták… annyira meg, hogy az 1973-as filmfeldolgozás már az Ő zseniális kettősükkel készült el. Elliman és Barry Dennen mint Pilátus pedig azt a bravúrt könyvelhette el, hogy a koncepciós albumon, a Broadway előadásban és a filmen is eljátszhatta szerepét.

Kis hazánkban a hetvenes évek elején már megfordult a darab. Egy alkalmi társulat, a később elismert szövegíró, a friss bemutató fordítója, Miklós Tibor korai szövegével már játszotta rockzenekari átiratban, de azt a produkció még gyorsan betiltotta az apparátus. Jézusként Csuha Lajos – ma az operettszínház művésze – Mária Magdolnaként pedig Bódy Magdi volt hallható. Az igazi színpadi premier azonban csak 1986-ban jöhetett el, mikor is a szép emlékű Rock Színház mutatta be a darabot Sasvári Sándor karrierépítő Jézus formálásával és Makrai Pál ikonikus Judás alakításával.

Azóta is rockénekesek sokasága próbálkozott meg a címszereppel, színpadon is, több-kevesebb sikerrel. Így tett Sebastien Bach a Skid Row zenekar egykori frontembere – kevés sikerrel, gyorsan lecserélték, Garry Cherone, az Extreme és a Van Halen együttes énekese – mérsékelt sikerrel, de persze rockzenész az a Steve Balsamo is, aki az 1996-os jubileumi produkció Jézusa volt, s maradandó teljesítményt sikerült letennie az asztalra. Hazánkban is újra és újra színpadra kerül ez az alapmű.

Tíz évig játszották az eredetit

Az eredeti rendezés több mint 10 évig volt látható, benne debütált Csengeri Attila először Jézusként, hogy aztán 1999-ben Pécsett is megformálja a megváltót, de később Szomor György is, aki két további produkcióban – Miskolcon és a Musical Színházban -- is eljátszhatta a címszerepet. Miskolcon Bot Gábor volt a váltótársa, míg a Musical Színházban Feke Pál vette át tőle a szerepet 2003-ban. Ebben a verzióban Annásként az ifjú Dolhai Attila debütált.

Ez a felsorolás valójában azért nagyon érdekes, mert az idén KÉT színházban is színpadra kerülő Szupersztár -- most a Madáchban, majd később Szolnokon – főszereplői közt most is ugyanezeket a neveket láthatjuk. A Madách Színház deszkáin Feke Pál, Csengeri Attila és a rocker Tóth Attila bújhat a megváltó bőrébe, míg Szolnokon Bot Gábor és Dolhai Attila élheti át ezt a csodát.

A fentebb felsoroltak közül Feke, Csengeri és Bot egyaránt a harmadik JKSz produkciójára készülhet, Dolhai a másodikra – bár kétség kívül nagyot lépett előre -, csak Tóth Attila robbanhat be új hangként a színpadra. Az igazsághoz perszer az is hozzá tartozik, hogy ez vele kapcsolatban általában véve is igaz, hiszen a Társulatos felbukkanása és Torda megcsonkított szerepének eljátszása után ez az év hozhatja meg neki az áttörést. Jézus a Madáchban, Javert felügyelő a kecskeméti Nyomorultakban és Ő a Pokolgép új énekese is. Emberes feladatok!

A beszámoló a következő oldalon folytatódik.

[2010.09.25.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még