Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 20. | kedd | ALKOTMÁNY ÜNN., István nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Képgalériák
Tátrai Zita
Kapcsolatok
Komolyzene
Tátrai Zita

"Képes vagyok segíteni másoknak" Művészportré Tátrai Zitával az opera csillagával

A művészi sokszínűség jellemző Tátrai Zita színész, operaénekesre, aki jelenleg Londonban él. Első énekóráit a neves tanárnál, Adorján Ilonánál kezdte. Művészetét a szakma szeretete és a több lábon állás jellemzi.

Mint operaénekes, (szoprán) végigénekelte már Európa jelentősebb színpadait. Fellépett Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Svájcban és Belgiumban. Egykor az Esti Hírlapban cikkeivel, történetírásaival került a figyelem központjába. Szinkronszínészként számos filmben találkozhattunk nevével, hangjával. Ő szinkronizálta a nagysikerű Xena (Lucy Lawless), című filmsorozat főszereplőjét, de hallhattuk hangját többek között az X-men Ciklonjaként (Halle Berry) is, legújabban pedig a neves angol Photography Monthly magazin publikálja fotós munkáit. Életéről, pályájáról és a terveiről készült portrébeszélgetésünket osztjuk meg most olvasóinkkal.

- Elárulná, honnan a művészi véna, vagy már az oviban, iskolában is voltak szereplési vágyai, álmai. Lehetséges, hogy mindent hozott magával a nagybetűs élet?
- Azt hiszem, minden ember óriási kreatív erőkkel rendelkezik eredendően és az, hogy ezt mennyire sikerül kibontakoztatni nagyban függ a környezettől, és a neveltetéstől. Nekem nagy szerencsém volt a szüleimmel, akik megtanítottak a munka szeretetére, és olyan útravalóval láttak el, amiből a mai napig táplálkozhatok. Édesapám például nyugdíjba vonulása után kezdett el festeni, és remek képei vannak.

- Hol született, és hová látogat haza, ha Magyarországra jön?
- Kazincbarcikán születtem, és hosszan éltem és dolgoztam Budapesten. Mindig szívesen megyek haza Magyarországra.

- Mi inspirálta arra, hogy a színésznő legyen és hogyan került be a szinkron világába?
- Rendkívül erős vágyam volt arra, hogy színpadon legyek, és elmondhassak, megmutathassak bizonyos dolgokat, hogy olyan hatást legyek  képes kelteni, amitől az, aki hallgat/néz felismer önmagában helyzeteket, állapotokat, és talán könnyebben talál megoldásokat ezekre. A szinkronba jelentkeztem, és rövid időn belül nagyon sok munkám lett. Hozzátenném, hogy naponta órákat gyakoroltam akkoriban ismeretlen szövegek felolvasását, és a Montágh féle beszédtechnikai gyakorlatokat, mert meggyőződésem, hogy folyamatosan kell fejlődni és mindig javítani a képességeinken.

- Mikor döntött úgy, hogy Önnek az opera, mint műfaj bejön és operaénekes szeretne lenni?
- Fiatal felnőttként, amikor további kihívásokra vágytam. Felfedeztem, hogy ez az a műfaj, ahol egyszerre kell nagyszerű énekesnek, muzsikusnak, színésznek lenni, és ez egy nagy kihívás, ami mindennap újabb feladat elé állít. Maximalista vagyok. Szeretem a rám osztott szerepeket úgy átadni a közönségnek, hogy azzal teljesen azonosulni tudjanak és átérezzék a mű valóságos harmóniáját, üzenetét.

- Megosztaná az olvasókkal, hány nyelven énekel, illetve beszél?
- Leginkább olaszul énekelek, és persze emiatt beszélem is a nyelvet. Az angol mára második anyanyelvemmé vált, és külön büszke vagyok arra, hogy sikerült „kigyógyulnom” a tipikus magyar akcentusból. Évek óta nem használtam a német nyelvtudásomat, de azért valamennyi még maradt belőle, és spanyolul is tudok repetát kérni.

Csodás dalai meghallgatásáért lapozz a második oldalra!

- Mennyire karrierista, illetve mi a véleménye a karrierről?
- Az élet egy játszma. Szabályokkal, szabadságokkal, korlátokkal. Ha képes vagy elérni egy kitűzött célt akár akadályok legyőzése által, akkor boldog vagy és sikeres. Bármi legyen ez a cél.

- Mennyire tartja magad sikeresnek?
- Azt hiszem, akkor mondhatjuk, hogy sikeresek vagyunk, ha a boldogságokból több van, mint a bukásokból. Ez pedig elég erősen a saját felelősségünk. Amíg úgy érzem, hogy képes vagyok segíteni másoknak bármi módon, addig sikeresnek érzem magam.

- Az újságírás teljesen más műfaj, mint a színészet és az éneklés, hogyan lett tollforgató?
- Ha megfigyelted, azt hiszem a válaszaimból, kitűnik, hogy szeretek megérteni dolgokat, és átadni azt, amiről úgy gondolom, hogy hasznára lehet másoknak. Ez inspirál, amikor írok, és ennek a trendnek a hiánya az oka annak, amikor nem írok.

- Londonban él. Van ennek előnye a pályájára nézve?
- Határozottan. Ez egy nagyobb játszótér, több lehetőséggel és igen színes kulturális palettával. A lehetőségekkel igyekszem élni, hiszen ezt várja el tőlem a közönség.

- Számos külföldi ország tévécsatorna, újság készít Önnel portrébeszélgetéseket, interjúkat. A közelmúltban, éppen melyik lapnak nyilatkozott?
- A napokban az AD Rotterdams Dagblad című holland napilap készített velem interjút, egy szintén holland tévészereplésem apropójából.

 - Mint minden művésznek, Önnek biztos van szerepálma. Megosztaná az olvasókkal, mi az, amit szeretne eljátszani, illetve elénekelni a nagyközönség előtt?
- Mint már beszélgetésünkben kitértem rá Puccini Turandotja nagyon izgat. Mind hangilag, mind színészileg érdekes feladat.

Lapozz! Hallgasd meg a csodás énekesnő áriáit!

[2010.10.18.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Augusztus 17-én a Depresszió lépett fel a...

Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Péntek este adott koncertet a Lord zenekar,...

Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
Fezen 2019 - Pedig ez csak egy jó buli volt!
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi I. rész
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi II. rész
beszámolók még