Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. március 20. | szerda | Klaudia nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"A kurzus óta énekes vagyok" - Brett Manning szeminárium
Helló Magyarország! Videoüzenetet küldött a világsztárok énektanára
Kapcsolatok
Brett Manning
Magyar Hajnal

A sztárénektanár vallomása - exkluzív interjú Brett Manning-gel! 

Brett Manning neve az énekesek többségének bizonyára ismerősen hangzik. Egyedülállóan hatékony énektanítási módszert fejlesztett ki, amely órák, sőt, percek alatt látványos eredményeket produkál. A mester a napokban a Magyar Hajnal Énekstúdió meghívására Magyarországon tartott háromnapos szemináriumot, ahol a hazai énekes elit nagy számban képviseltette magát. Kell ennél jobb bizonyíték? 

Végignézve tanítványai névsorát, az általa kifejlesztett módszer átütő és tagadhatatlan sikerét, az ember kellemesen meglepődik Manning közvetlenségén és a belőle áradó alázaton. Persze titka nyilván éppen ezen tulajdonságaiban rejtőzik, meg abban a professzionalizmusban, amelyet képvisel.

Maga a technika, miszerint az ember úgy énekeljen, ahogyan beszél, nem új keletű. Különlegességét a megvalósítás, a saját tapasztalatai alapján kidolgozott módszer, a megközelítés mikéntje adja. Laza, humoros, fesztelen előadásmódja az első pillanattól kezdve magával ragadja a hallgatóságot. Persze jó magyar szokás szerint a háttérben ott lapul a kétkedés, a bizalmatlanság, de Manning néhány röpke perc alatt vitathatatlan példát statuál az egyik jelentkezőn egy oktávnyi hangterjedelem-növeléssel.

A továbbiakban több skála, technika kerül bemutatásra, majd kitér az előadásmódra, a színpadi jelenlét fortélyaira. Inkább tűnik az egész játéknak, ahol az érdeklődő akár egy nap alatt képes annyit fejlődni, mint amúgy egy év elteltével sem biztos. A harmadik szemináriumot követő este az egyik budapesti szórakozóhelyen a mester végül dalra fakad, saját szerzeményekkel szemléltetve a módszert, s bemutatva másik oldalát, az előadóművészt.

A koncertet követően pedig sikerült mikrofon- és lencsevégre kapni Amerika legkeresettebb énektanárát.

Néhány perce jöttél le a színpadról, ahol saját dalokat adtál elő. Összevetve az előző napok szemináriumaival, s látván, hogy mindkettő – a hangképzés és az éneklés – szívből, őszintén jön, felmerül az emberben a kérdés, melyik inkább Brett Manning.

- Ugyanaz az ember a tanár és az énekes, de ahogy a négy gyermekem közül sem tudok kedvencet választani, ez itt sem lehetséges. A karrierem olyan, mint a gyermekeim. Mondhatom, hogy Brandon ügyes és okos, sokszor olyat tud, amit még a tanárai sem; a másik fiam, Christian, aki kiváló focista, és mindig hatalmas mosoly van az arcán; Kaleb, az elbűvölő, okos, mindenkit belelkesítő, 4 éves tűzgolyó; valamint a 3 éves Tess lányom, dús ajkaival és nagy, fekete szemeivel nyilván mindig megolvasztja a szívemet. Szóval, ha választanom kellene a hangképzés tanítása és a színpadon való éneklés között, az olyan lenne, mintha elvennék tőlem valamelyik gyerekemet. Azáltal pedig, hogy a gyerekeimről beszélek, még többet tudhatsz meg rólam, mint a zeném által.

Az egyik dalt, amit az előbb énekeltem, az Already Mine-t a feleségem még nem is hallotta, mert 14 hónapja külön élünk. Annyi szép lány van odakint, mégsem érdekelnek, mert egyetlen egy van, aki már az enyém (already mine – a szerk.). Egy nap a gyerekeim egyetemre járnak majd, én pedig remélhetőleg nagy tömegek előtt turnézom a világ körül, de ez nem jelenti azt, hogy felhagyok az énektanítással, hiszen az szintén az egyik gyerekem.-
Milyen érzéssel tölt el az, hogy járod a világot egy általad kifejlesztett módszerrel, amellyel énekesek, akár híres, profi énekesek is órákon, sőt, perceken belül hihetetlen fejlődésen mennek keresztül?
Ez fantasztikus, annyira sokat jelent, mert valójában többet ér nekem, ha megváltoztatom egy másik ember életét, mintha a sajátomat. Azt hiszem, Isten azért kezdette el velem 20 évvel a saját zenei karrierem tényleges elindítását megelőzően az énekoktatást, mert arra volt szükségem, hogy magam előtt másokat szolgáljak. Amikor tanítok, nem arról szól, milyen jól teszem a dolgomat, hanem mennyi mindent tudok kihozni a másikból. Az esetleges sikertelenség nem az énekes hibája, hanem az én felelősségem.

Ilyenkor, végső soron az elismerést azért kapom, mert mást segítettem hozzá, hogy nagy legyen. Attól viszont, hogy ideálokat teremtek a saját dicsőségemre, nem leszek boldog. Igazán senki sem arra vágyik, hogy bálványozzák, hiszen mindez nemcsak Jimmy Hendrix-et, Elvis Presley-t, de Michael Jacksont és sok más kiváló előadót is a korai halálba kergetett. Sokkal fontosabb számomra, ha értékelik a munkámat, maga a tudat, hogy másokon segíthettem, mint hogy nagyszerű énekes legyek.

- 
Úgy látom, a hitelesség és az őszinteség bír számodra a legnagyobb jelentőséggel.
-  Jobban bármi másnál. Elvetem az őszintétlenséget, az árulást; ezeket nagyon nem tűröm meg. Ahhoz, hogy szerető, kedves és egyben erős lehessél – a lemezem címe, a Love Justice is ezt sugallja –, nem elég szeretned az embereket, egyúttal keresned is kell az igazságot. Életem két legrosszabb évében ugyanis az igazságtalanság áldozata voltam. Bár hozzáteszem, hogy sokkal érettebb, mélyebb előadóvá is váltam. Lazábban fogom fel a dolgokat; ha például hibázom a színpadon, egyszerűen nevetek rajta, és folytatom.

-
Beszélnél bővebben arról a bizonyos két évről?
- Sorozatos cserbenhagyások, pénzügyi és személyes átverések, pletykák, illetve rágalmazások értek, amint egyre jobban futott a szekér. Úgy 5-6 évvel ezelőtt elkezdett megduplázódni az éves bevételem, ami persze eleinte nem volt szembetűnő, aztán viszont annál inkább. Egy idő után az kell a másiknak, amid van. Sok ember, akiről azt hittem, szeretnek, átvertek. A zeném egyik üzenete éppen ez: vannak körülötted, de mindig kételkedni fogsz bennük. Ami nem azt jelenti, hogy vissza is fognak élni a bizalmaddal, de a kétely állandóan ott lebeg feletted.

Voltak, akik szó szerint tönkre akartak tenni. Szinte mindent elvettek tőlem, de a másik oldalon vissza is kaptam. Áldottnak tartom magamat. Néha, ahhoz, hogy felemelkedhess, kemény ütéseket kell bezsebelned. A The Ride című dalom pontosan erről szól. Akkor tökéletes volt az életem – gyönyörű feleség, gyerekek, hatalmas ház, kocsik, saját tv-műsor –, s unalmamban megírtam a dalt. A lényeg, hogy csupán szeretni akarod az embereket, s nyomban keresztre is feszítenek. Szóval az elmúlt két évem erről szól.

- Mi a véleményed Magyarországról, különösen a magyar énekesekről?
- Itt remek énekesek vannak. Az emberek általában nagyon érzékenyek, befogadóak, éhesek („People here are hungry.” – a szerk.), éhesek a jóra. Magyarország varázslatos, az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam. Hosszú ideje nem aludtam ilyen jól, beleértve az otthonomat. Nem könnyű egy válást megélni, de itt békére, nyugalomra, vigaszra, örömre leltem, rengeteg nagyszerű és nemcsak jó kinézésű, hanem belülről is szép emberrel találkoztam. Biztosan visszatérek.

- Nyéki Iván -

[2010.10.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dynacord Powermate 600/2 hangosítás/cucc [2019.03.08.]
Jazz-es kreatív dobost keresünk zenész » dobos/ütős [2019.03.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Ilyen volt a 2019-es Pilvaker
Telt házas Arénával ünnepelte a márciusi ifjakat a Pilvaker

Ismét szuper volt a Postmodern Jukebox az Arénában!
Szenzációs bulit ígértek és be is...

koncert.lap.hu
Tavaszi felfrissülést hozott a Tátrai Band koncertje - Képes beszámoló
Tudtátok, hogy a csendnek színei vannak? Margaret Island koncerten jártunk!
Megnéztük a 68. Musical Plusz előadást - képekkel
Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
beszámolók még