2022. augusztus 14. | vasárnap | Marcell nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Ha a Kaukázus egy megforgatott kés a combban, akkor a Magashegyi egy simítás a tarkón" - villáminterjú Fodor Máriusszal
Gyere pogózni Magashegyire! - Pannónia Fesztivál harmadik nap
Bocskor Bíborkának nem kellett mikrofon, az énekesnő kárpótolta a rajongókat
Meglepetés-turné és ingyenes kislemez: beindul a Magashegyi Underground
Új dalok a Magashegyitől
Kapcsolódó Kiadványok
Magashegyi Underground: Ezer erdő
Kapcsolatok
Magashegyi Underground

Minden megjelenésünkben benne van a kapcsolatteremtés fontossága - Magashegyi interjú

Anno a Szeplős Váll című számmal debütáló Magashegyi Underground bemutatkozó lemez nélkül vált az ország egyik kedvenc zenekarává: népes rajongótáboruk alakult ki, rengeteget koncerteznek és a rádiók is sokszor játsszák a dalaikat. Most egy régi adósságukat teljesítették rajongóik felé: elkészült és a boltok polcaira került első lemezük, amely az Ezer Erdő címet kapta. A csapat két arcával, Bocskor Bíborkával és Fodor Máriusszal beszélgettünk.

- A Szeplős Váll című számotok 2007-ben jelent meg és bár azóta kiadtatok egy-két EP-t, mégis egészen mostanáig kellett várni az első nagylemezetekre. Miért?
Bíborka: - Nem siettettük magunkat, nem igyekeztünk, élveztük az élő produkciókat, kóstolgattuk egymást, ismerkedtünk a közönséggel, fejtegettük le magunkról az alter-mulatós álruhát, hogy más álruhákat is kipróbálhassunk.
Máriusz: - Az a helyzet, hogy a háttérben folyamatosan ment a munka, sok dalt rögzítettünk, aztán dobtuk a kukába. Nem voltunk sem magunkkal, sem az eredménnyel megelégedve, és így visszatekintve jó döntés volt, hogy ennyi ideig csiszoltuk a mi kis Ezer Erdőnket.

- A Magashegyi indulásakor még állt mellettetek kiadó, mostanra azonban mindent magatok csináltok, a zenéiteket pedig ingyenesen terjesztenétek. Működőképes ez egy kiadó nélkül is? Másképp: ha lett volna kiadótok, akkor előbb elkészül ez a lemez?
Máriusz: - A kiadótól ez teljesen független, és bár a megvalósításban, stúdiózásban, kreatív művészi munkában nem tartunk igényt egy kiadó munkájára, azt tudni kell, hogy a terjesztést mi sem bíztuk másra: a TomTom-mal dolgozunk együtt. Próbáltuk az ingyenesség valamilyen formáját megtartani, így az album a bolti megjelenés előtt több mint egy hétig elérhető volt az interneten, és a következő pár hétben, hónapban is tervezünk hasonló akciókat! Hamarosan a dvd-mellékletből lesz megtekinthető pár dal, valamint Karácsonyra szeretnénk a rajongókat meglepni az Ezer Erdő tükörlemezével, az Ezer Várossal, amin 4-5 dal elektronikus feldolgozásban lesz hallható - ingyenesen.

- Kik készítik a remixeket az Ezer Városra?
Máriusz: - Az Ezer Város ötlete akkor pattant ki a fejemből, mikor meghallgattam egészben az új albumot, és ugyan nagyon tetszett az összhatás, de azon gondolkodtam, hogy pár dalt egész máshogy, tisztán elektronikus hangszerekkel is meg lehetne fogalmazni. Ekkor gondoltam arra, hogy nem remixereknek adjuk ki a munkát, hanem én magam állok neki, és egy kislemeznyi anyagot, 3-4 dalt újragondolok az elektronikával. Közben úgy alakult, hogy pár dalban a zenekar is beszállt, így várható például a Rongyolódó Pongyolának egy koncertváltozathoz közelítő verziója is.

- Végül csak elkészült az Ezer erdő című bemutatkozó albumotok. Bemutatkozó ez egyáltalán? Azért aki időnként elmegy Magashegyi-koncertre, nagyjából ismerheti a dalokat. Ezeket a számokat játsszátok már egy ideje a koncerteken is? Van meglepetés az albumon?
Bíborka: - Vannak kakukktojás-dalok a lemezen ilyen szempontból, a lemez több mint egy bemutatkozás, nekünk minden megjelenésünkben benne van a kapcsolatteremtés fontossága, amihez hozzátartozik a bemutatkozás is persze, de ahhoz, hogy létrejöjjön ez a kapcsolat, szükség van még többre is: egymás megismerésére, és erre jó alkalom egy közös séta az ezer erdőbe. A lemezzel erre invitáljuk az erre kíváncsi embert, ez is az egyik arcunk, amit szerettünk volna megmutatni.
Máriusz: - Valóban úgy álltunk neki a nagylemeznek, hogy felvesszük a meglévő dalokat, azokat, amiket a koncerten is játszunk. A stúdióban viszont kiderült, hogy mindenkinek vannak olyan elfekvő ötletei, amik megérdemlik, hogy rákerüljenek a lemezre, így az arány kb. fele-fele lett. Én azért örülök, mert egyrészről ezzel majd a koncertrepertoár is bővül, másrészről a hallgatóknak is ad valami újat a nagylemez, az ismert dalok rögzített változatán túl.

- Kinek melyik a kedvenc száma az albumról?
Bíborka: - Nekem a Parti Nagy Lajos verséből készült dal: Nyár, némafilm. Azért Mert.
Máriusz: - Nekem a Kicsi Égitest, és a Fesztivál. Ennek a kettőnek fog meg leginkább a hangulata.

- Ezer Erdő: Tetszik a lemez címe, ez honnan jött?
Máriusz: - Az Ezer Erdő címet jómagam találtam ki, még a zenekar megalakulásakor. Akkoriban vidéken éltem, tópart, domboldal, erdő, sokat sétáltam a szabadban, hogy ihletet merítsek. Többek között a Szeplős Váll, és a Szerelemtabletta is akkor, kb. 7 éve íródott. Mivel annyi hatás ért ott, és annyira befolyásolták a dalokat, gondoltam, egyfajta köszönetképp az erdő benne lesz az album címében. Innen az Ezer Erdő.

- Úgy hallottam, hogy van egy kis gond az ingyenes terjesztéssel. Nem rakhatjátok csak úgy ki a saját lemezeteket a saját weboldalatokra, hogy mindenki letöltse? Mi is itt a gondja az Artisjusnak?
Bíborka: - Jól hallottad, de nincs ennyi gond, ezek mind feladatok inkább, mi pedig szívesen vesszük az akadályokat.
Máriusz: - Fura helyzet alakult ki, ugyanis ha ingyen kiteszed a dalaidat a saját oldaladra, azért neked fizetned kell, nem is keveset. Kicsit kocka még a rendszer, csiszolni kell rajta annak, aki megtervezte. Magyarországon élünk, vannak ilyen körök, persze megvan erre is a megoldás, mi is folyamatosan törjük a fejünket, hogy mindenkinek jó legyen.

- Volt egy kis gond az Ezer erdő dvd-mellékletével. Ez megoldódott már?
Máriusz: - A lemez legyártása után derült ki, hogy a dvd-melléklet utolsó pár sávjával gond van, és nem minden lejátszó hajlandó lejátszani. Hála isten, még a boltbakerülés előtt rájöttünk erre, így kb. 70-80 lemez került ki a lemezbemutatón. Így tehát újra kellett gyártani őket, és így egy kis csúszással, de a héten végre boltokba került a hibátlan Ezer Erdő nagylemez. Ezúton is szeretnék mindenkit tájékoztatni, hogy aki még az első szériás lemezzel rendelkezik, az vegye fel velünk a kapcsolatot emailben, vagy egy koncerten, és ingyenesen kicseréljük egy jó példányra.

- A novemberi lemezbemutató óta lehet kapni az albumot, de most már nem csak a koncerteken, hanem boltban is megvásárolható az anyag. Pontosan hol?
Máriusz: - Az ország egész területén kapható, Media Markt üzletekben, Cora, Líra, Alexandra, és a lemezboltokban. A lemez ára 2600 Ft, néhány helyen sajnos többért árulják, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a koncerteken nálunk is beszerezhető, ráadásul akciósan, 2300 Ft-ért.

- Már lenyomtatok egy csomó koncertet az új anyaggal. Hogyan fogadja a közönség? Van olyan érzésetek, hogy amióta megvan a lemez "szintet lépett" a csapat?
Máriusz: - Mivel az album a héten került a boltokba, sok visszajelzés nem jött, de amit kaptunk, az mind pozitív volt. Szintlépésről azért is beszélhetünk, mert bár sokakat meglepett a lemezen hallható, a koncertekhez képest inkább nyugodtabb hangulatú zene, mégis letisztultabb, és otthon, vagy az autóban sokkal inkább hallgatható, mintha egy tombolós albummal jöttünk volna ki. Hozzátenném, hogy a koncertek hevéből nem engedtünk, azok továbbra is a megszokott szintet hozzák, sőt, a lemezen található új dalok ott is egy kicsit keményebben lesznek megfogalmazva.

- Szinte biztos, hogy meg fog változni az MR2 arculata, tartalma a közeljövőben. Szerintetek jó a rádió úgy ahogy van, vagy ráférne esetleg ha újragondolnák a koncepciót. Ti mit várnátok el az új Petőfitől, és mi az ami tetszik a mostaniban?
Bíborka: - Várjuk meg azt az arculatot, és majd akkor térjünk vissza a kérdésre :-) Mindent lehet jobban vagy másként csinálni mint ahogy van, de az MR2 rádió vitathatatlanul egyfajta ízlést terjesztett Magyarországon, és lehetőséget adott tehetséges zenekaroknak megmutatni a mondanivalójukat, olyan zenékkel ismertetik meg a hallgatókat, ami a kortárs kultúránk része és ennek nem lehet nem örülni. Sokkal több, a Petőfinél jóval egyhangúbb médium sugároz adást, lehet, hogy jó lenne azok arculatát is színesebbé tenni.
Máriusz: - Fura lesz majd az MR2-ben nemzeti dalokat hallgatni, délután meg vallási zenéket a mostani műsor helyett, na majd az milyen egyhangú lesz. Én nagyon sajnálnám, de ha ez mégis megtörténik, akkor csak abban látom a megoldást, hogy létre kell hozni az alternatíváját. Igény van rá, az adatok szerint még pénzt is termelt a válság ellenére a Magyar Rádió. Én úgy látom, hogy ezt a fajta zenei hozzáállást, rádiós gondolkodást tovább kell vinnie valakinek.

- Bíborka, te anno a Megasztárban tűntél fel. Figyelemmel kíséred azóta ezeket a tehetségkutatókat? Szerinted szüksége van ennyi újonnan felfedezett "tehetségre" a hazai zenei életnek? Van ezeknek (mármint a tehetségkutatóknak) egyáltalán értelmük?
Bíborka: - Te tetted idézőjelbe a tehetséget, ha nem tetted volna, azt írnám, hogy igen, szükség van, persze. Nem kísérem különösebb figyelemmel és ez azért van, mert mostanára már szerintem teljesen kilúgozták a spontaneitást és egyéniséget ezekből a műsorokból, értsd ezt úgy, hogy nagyon keveset látok az emberből, és túl sokat a külcsínből.

-zenemajom.hu-

[2010.12.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával