2021. december 5. | vasárnap | Vilma nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nánási Pál bevallotta: Könnyű volt Hiennel dolgozni - videóval
Pély Barna: "Nem vagyok túl szigorú"
Nagy Feró: "Nem akarok semmiféle egyeztetést"
Rangos díjra jelölték a Zene.hu-t - július elsején kiderül, megnyertük-e az elismerést
Roxette Budapesten: tapsvihar tapsvihart követett - képes beszámoló
Puskás Öcsi kedves nótáit Újbudán őrzik 
Kapcsolatok
Romhányi Áron

"Hagyományos értelemben vett slágert ma már nem lehet írni" - interjú Romhányi Áronnal

Romhányi Áron hazánk népszerű billentyűse, a United zenekar oszlopos tagja, számos jazz formáció szólistája, és sok ifjú tehetség slágerének zeneszerzője. A sokoldalú művészt friss munkáiról és terveiről faggattuk.

- Legnépszerűbb csapatod a United. Azt lehet tudni, hogy pár hónapja megjelent a maxitok, de hol tartotok az új lemezzel?
- Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük :-) Legutóbbi kiadványunk a „Best of 1999-2010“, mely az előző 10 év United dalainak eszenciája. Általában Barnával (Pély – szerk.) írjuk a dalokat, így az új lemeznél is. Most azonban egy új munkamódszert találtunk ki, amely sokkal több időt vesz igénybe, mint az, ahogyan eddig dolgoztunk. A teljes lemezanyag nyáron készül el, és ősszel jön ki. Dolgozunk továbbá a United Way Gyermekalapítvány számára egy dalon, amelyhez klip is készül, hogy felhívja a figyelmet az elkerülhető balesetek sokaságára, mely egy gyermeket érhet.

- Mit gondolsz, vajon az új anyag mennyire lesz sikeres a rádióknál?
- Ma nekem úgy tűnik, hogy ez a vak szerencsén múlik. A dalnak nyílván jónak kell lennie, ez megy a kettesért. Ezentúl kell, hogy tetsszen a dal a rádiós szerkesztőknek, a zenekarnak szimpatikusnak kell lennie, nem szabad, hogy egy időben túl sok hasonló jellegű dallal kelljen versenyezni a figyelemért, stb. Hagyományos értelemben vett slágert ma nár nem lehet írni, mert a közönség ízlésvilágát tekintve erősen és irányítottan szegmentált, előítéletes. Sokaknak még ha tetszene is egy dal egy semleges forrásból, ha egy olyan rádión hallják, mely a szociális közegük számára „nem cool”, akkor elutasítják. A United ismert dalait viszont szerencsénkre folyton lehet hallani a különböző csatornákon.

- Mely fesztiválokon láthatjuk nyáron a Unitedet?
- Fesztiválokon nemigen játszunk már pár éve – most az adott közegben a popzene – akár igényes, akár nem – éppen „ciki”, és egy időre kiment a divatból. (ld. fent az „előítéletek”-nél). Pár fesztiválon megjelenünk egy-egy kisebb „szégyensátorban” – „ne etesd a popzenészt” felirattal a bejáratnál :-D. Komolyra fordítva: tavaly egy ilyen unplugged koncerten a megfelelő körülmények hiánya miatt lejátszottunk egy hagyományos United pop koncertet, és persze rengetegen jöttek a táncolható zenére, és fergeteges buli volt. A United egyébként legtöbbször városi rendezvényeken játszik, főleg nyáron, szabadtéren. A recesszió ellenére sok helyen találkozhat velünk országszerte a közönség idén is, az időpontok a neten megtalálhatók.

- Szendőfi Péterrel közös formációtok, a Loop Doctors egyre komolyabb sikereket ér el, ráadásul elképesztő világsztárok vendégeskednek Nálatok. Hogyan tudjátok ezt összehozni?
- A Loop Doctors-al két lemezünk van (az egyik Fonogram díjas), és évente turnézunk. A zene progresszív jazz-drum’n’bass-electro vegyület. A kiváló szervezés Szendőfi Péter érdeme, az ő segítségével játszottunk és vettünk fel lemezt a következőkkel: Gary Willis, Brandon Fields, Tom Brechtlein, Jojo Mayer, Tony Lakatos, Szentpáli Roland, Fekete-Kovács Kornél.

- A hazai tehetségkutató műsorok felfedezettjei között van olyan, akivel együtt dolgozol?
- Igen, szeretek kortárs pop dalokat írni és hangszerelni, főleg modernebb, elektronikus dolgokat. Izgalmas feladat a nemzetközi, rendkívül progresszív hangszerelési és zeneszerzési trendet a hazai körülményekhez igazítani úgy, hogy megmaradjon a magas energiaszint. Persze nem mindig sikerül, és sok múlik az előadón, és a szövegen. Nemrég dolgoztam Hien-el és Tolvai Renátával is.

- Milyen zenekarokban játszol még?
- A saját triómmal tavaly jelent meg a második lemezünk, „West Road Horizon” címmel. Nemigen koncertezünk, mert a rendszeres koncertezés a jazz műfajában itthon egyet jelent egy költséges hobbi fenntartásával, és ezek most nem azok az évek. A lemezt szereti a közönség, Fonogram jelölt volt idén, és külföldön fogy is (Amazon, iTunes USA, stb.). Sokat utazom és koncertezem Szentpáli Roland tubaművésszel, akivel szintén több lemezt rögzítettünk, saját darabjainkat játszuk. A „Parallels” című lemezünk idén nyáron jelenik meg az Egyesült Államokban. Évente számos koncertet játszunk Szendőfi Péter „Fusio Group” zenekarával is, főleg jazz fesztiválokon.

- Időnként olyan fiatal tehetségeknek is írsz zenét, akik még csak most bontogatják a szárnyaikat. Van ilyen terved a közeljövőben?
- Természetesen, nemrég vettünk fel egy dalt Kollányi Zsuzsival. A tehetséges énekesnőt a Stereotone-ból ismerheti a közönség. Valamint élőkészületek folynak a fergeteges Group’n’Swing zenekar új lemezére, ahol Mihályi Réka és Gájer Bálint énekel.

 

-Sólyom-

[2011.06.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
patiala m legitimate szolgáltatás [2021.11.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Kecskeméten beteljesedett Erzsébet és a Halál szerelme
Október közepén mutatta be a...beszámolók még