2022. augusztus 12. | péntek | Klára nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötórai jazz, nap mint nap 149. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 156. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 163. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 170. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 177. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 184. - csábulj el velünk
Kapcsolatok
Sárik Péter

Ötórai jazz, nap mint nap 191. - csábulj el velünk

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Emellett a legfrissebb híreket is megtalálja a videó melletti keretben. Sőt ha lemaradt az aktuális csemegéről, ne szomorkodjon, hiszen ha feliratkozik jazz-hírlevelünkre, akkor rendszeresen mailben megkapja az érdekességeket. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Keddenként Sárik Péter, zongoraművész ajánlatát élvezhetjük.

Kisrákfogó Együttes: Secret Love

Hát igen! Régi szép idők! Bár a hangminőség nem a legjobb, de minden más tökéletes! 1977-et írunk és ez a fantasztikus zenekar a Ki mit tud-ban, igen, egy tehetségkutató versenyen lépett fel, és a Magyar Televízió közvetítette az eseményt. Ma már ez elképzelhetetlennek tűnik, mármint, hogy ilyen muzsikát hallhassunk az X-Mega-Csillag kereskedelmi népszédítésben.
Marad nekünk a régmúlt és a Kisrákfogó zenekar.
…és ezen a ponton kiadnám a Forrásomat, Kovács Jazzy Lászlót, aki ezt a videót feltette a Youtubra, és nagyszerű kommentet is írt a felvételhez, amit most egy az egyben idézni is fogok.
Köszönet neki!
Tehát:

Az ember elképesztő dolgokra bukkan egy-egy videókazettán... Válogatás a Ki Mit Tud adásokból, melyen ott van pl. Falus Mariann (igen, i nélkül), A Pokolgép, a Magyar Néphadsereg Művész Együttese, és a Kis Rákfogó. Bevallom őszintén, teljesen elfeledkeztem erről a szokatlan nevű zenekarról, ezért megint teljesen letaglózott a videójuk, amikor belebotlottam.
1977-ben? Ilyet? Magyarországon? A Ki Mit Tud-on? Tévében?

A válasz: igen, de valószínüleg "véletlenül. Mert ugyan mit kezdhetett az átlag magyar harmincegynéhány évvel ezelőtt ezzel a zenével? Nos, mint a zenekar rövid életéből kiderül, nem sokat. Kik is (voltak) ezek a fiúk, akik világszínvonalú jazz-t nyomnak az alábbi videón?

 


 

A zenekart 1976-ban fiatal, cigányzenész családokból származó fiatalok alapították.Vezetőjük az akkor már majdnem 18 éves zongorista, Füsti Balogh Gábor (1958-1988) volt. Ebben az együttesben bontogatta szárnyait a szaxofonos Lakatos Antal „Tónika” (1958), aki akkor még alig múlt 17 éves, ma már viszont Amerikában is elismert jazz zenész Tony Lakatos néven. Náluk egy évvel volt idősebb a basszusgitáros Kunu László (1957) és kettővel a rangidős dobos Lakatos László (1956).
A TV felvételen látható kongás Dely László (1946) nemcsak korával, hanem bőrszínével is kilógott a sorból. A Kis Rákfogó 1977-ben megnyerte a Ki Mit Tud?-ot, ez a felvétel is ott készült.
Később több személycsere is történt a zenekarban: Kunu-t Vasvári Pál (1957) bőgős váltotta, Lakatos László helyére bátyja, a szintén dobos Lakatos Pecek Géza (1944-2005) került, és hozzájuk csatlakozott a trombitás Fekete István (1957) is. A Kis Rákfogó Füsti és Lakatos Tóni kiválása után 1981-ben szűnt meg. A sors furcsa fintora, hogy az MHV (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat) 1982-ben adta csak ki egyetlen LP-jüket.

- zene.hu -
 

[2011.08.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még