2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
15 év, 15 DJ, 15 remix
"A kalóriaszegény, az manapság alternatív." - interjú Kozma Orsival és Szakos Krisztiánnal
Utazó fesztivállal érkezik a Tristania
Friss megjelenés a Moti testvérektől
Kapcsolatok
Merlin Klub
Kapcsolódó események
Nyitóbuli: Utolsó Negyed
[2011. szeptember 16. - 17. ]

Utolsó negyed: Merlin záró-nyitó hétvége

Szeptember 16-án, pénteken kezdődik a Merlin Klub 5. szezonja, ami történetének utolsó három és fél hónapja is egyben.

Az 1991-ben angol nyelvű színházként megnyílt intézmény sorsa már egy jó ideje kétséges: az utóbbi pár évben sokféle tervet láthattunk a környékről, melyeken ez az épület már nem szerepelt, aztán mégsem változott semmi. Hát most elérkezett az idő...

Van aki színházba járt ide, van aki sajtótájékoztatóra, kiállításra, fair trade vásárra, wifin-laptopon dolgozni, kávézni, napi menüt enni, van aki pedig kizárólag hétvégén bulizni. Mindezt még megtehetjük három és fél hónapon át, egészen a kétnapos szilveszteri buliig, aztán január elsejétől mintha elvágták volna... 2012-vel a Gerlóczy utcába valóban elérkezik a világvége.

De milyen világnak a vége?

A Merlin 1991-ben nyitotta meg kapuit mint nemzetközi befogadó színház. Egészen Nemzeti Színházas kinevezéséig Jordán Tamás volt az igazgató, ezután az addig az idegen nyelvű színházi produkciók igazgatójaként működő Magács László vette át az irányítást. A színház programján egyedi nemzetközi produkciók, hazai alternatív társulatok előadásai, költészeti és színházi fesztiválok szerepeltek, és többek között a hazánkban élő idegen ajkú művészet-kedvelők és idegen nyelvet tanulók számára egy biztos ponttá vált. A vendéglátás azonban igencsak gyenge lábakon állt.

Magács László 2007-ben kérte fel Klinkó Györgyöt, hogy vegye át az étterem és klub irányítását. A Merlin étterem része ekkor kezdett hirtelen átalakulni. Levetette finoman retrónak nevezhető álmennyezetét, előkerültek az egykori trafóház eredeti idomai. A konyhából eltűnt a (színházi büfében igen kellemetlen) zsírszag, és a hétközbeni színházi előadások mellett előkerültek a hétvégi partisorozatok. A 70-es évek hangulatából a Merlin XXI. századi Berlin lett, amit Ich bin ein Merliner szlogenje is tükrözött.

A Merlin színházként továbbra is befogadószínház maradt (az utolsó évadban például ismét számos japán produkció lesz), és a budapesti klub-körforgásba 2007-ben bekapcsolódott szórakozóhely folytatja a hazai csapatok partisorozatait (I Love Deep, Avatar, stb), lesznek külföldi élőzenés produckiók és DJ-k (Glitch Mob, Pan Pot), tematikus bulik, filmbemutatópartik. Egészen a december 30-31-i szilveszteri zárópartiig, ahol két napon át, az udvaron felállított sátorral együtt óriási színházi-zenés tor készül, ahol az épülettől szomorú gyász helyett nagy vigalommal vehetünk búcsút.

Eltűnt helyek szelleme

A mai negyvenesek sokszor mosolyogva gondolnak vissza arra az időre, amikor még fiatalon a Magiszter Discoba jártak a Merlin helyére. A már csak emlékekben élő hely közel két évtized múlva nyert ismét táncparkett-funkciót, és mindez pár hónap múlva ismét csak egy emlék-hellyé válik. A Merlin színházi része januártól a volt Átrium moziban kap új teret. Lesz kávézó, filmek, színház, itt viszont a lakó-közelség miatt a partik nem mehetnek tovább. Azonban aggodalomra semmi ok, ahogy a színház, a zenei kezdeményezések is vélhetően egyszer csak új formában felbukkannak máshol.

Erre a garanciát a klubot üzemeltetőkben és törekvéseikben találhatjuk. Klinkó György, a klub vezetője, az ezredforduló környékén a Visegrádi utcai Rigolettóban a hétvégi népszerű táncos bulik mellett kezdte felkarolni az elektronikus zenei produkciókat és zenekarok DJ-kkel közös estjeit. A nagyvárosokban egyáltalán nem meglepő huza-vona után a klub megszűnt, a helységben időnként nyitnak egy-egy éttermet, de szórakozóhelyként már nem funkcionál.

Aztán jött a Hajógyári Szigeten a Pesti Est Caféból átnevezett Mokka Cuka, ahol napközben jókat lehetett enni, wifin dolgozni, esténként zenekarok és partisorozatok mutatkoztak be, keddenként költők jazz zenészek kíséretében olvastak fel. 2003-04 volt a hőskor, aztán tulajváltás, az ételfelhozatal megváltozott, a zenei nyitottság is, és az idén a Szigeten már erős önálló kezdeményezés helyett lassúzós sátorként funkcionált.

Ezután következett a Merlin, ahol új formában került tálalásra az addigi zenei és kultúr-kör. Ez tart még egy bő negyed évet. Korszakok lezárulnak és átfolynak egymásba, Aggódni nem kell, nincs mit tenni, temessük el emlékeinkben mélyen a helyet. Reméljük, ez az utolsó évad még ad hozzá felejthetetlen pillanatokat!

A Nyitóbulira szeptember 16-án és 17-én kerül sor. Az ingyenes utolsó nyitóhétvégén pénteken a Merlin helyi varázserői szórakoztatják speciális szettel a sírva vigadókat, fellépők: Waxman, Sanyi, BA10 (Goodfellaz), Palotai, Superman.

A második, pörgős napon az ikz Collective és a LavaLava látja vendégül be a Ruhr-vidék felkapott lemezlovasát, a Ribn formáció tagját, a Chicago és Detroit ihlette house és techno megszállotját, fellépők: Langenberg (D), Ikz Collective (Chrom, Crimson), LavaLava (Tolo, FeZ, Falcao), Marvin.

Mindkét nap ingyenes!

[2011.09.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még