2024. május 20. | hétfő | Bernát, Felícia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Londonban koncertezik a Csík zenekar
Taroltak az oroszok a rangos zongoraversenyen - a magyarok nem kerültek a döntőbe
Ez remek! Magyarország volt a lépcső az albán énekesnőnek
Történelmi jelentőségű összefogásra készül a Műpa - jönnek a tematikus programok
Az aranylemeznél fontosabb egy jó koncert - interjú a Fish! énekesével 
45 éves a legendás Bemrockpart 
Megjelent az új Kiscsillag-album!
Kapcsolódó Kiadványok
Csík Zenekar: Lélekképek
Kapcsolatok
Csík Zenekar
Kapcsolódó események
Csík zenekar lemezbemutató
[2011. november 5.
szombat 20:00]

Lélekképek: új lemezt mutat be a Csík zenekar 

A tradicionális hazai rocketno alapköve, a Csík Zenekar idén ősszel újabb lemezanyagot készített el, melynek bemutató koncertje november 5-én lesz a Fonóban. 

Lassan negyed évszázada, hogy Kecskeméten megalakult a Csík Zenekar. A ”tiszta forrásból” táplálkozó, régi vágású patraszti muzsikát játszó, kezdetben főleg táncházi körökben ismert együttes az ezredfordulóra kezdett koncertzenekarként is befutni, így a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok megnyitóján a magyar népzene egyik reprezentánsa lett.

Ugyancsak erre az idő esett egy másféle „utazás” kezdete is. A kor falára című 2001-es album címadó számában egy magyarpalatkai dallamot úsztattak át szvingbe, azt kutatva, miként „boldogulna” egy régi magyar dallam az „újvilágban”.  A 2005-ös Senki nem ért semmit című albummal megint csak tovább léptek. A felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett ugyanis három Kispál és a Borz-számot, és Lovasi András szövegével-énekével egy amerikai bluest is eljátszottak. Nem is akárhogy. Azok éppúgy belesimultak a magyar népzenébe, mint a Csík együttes hangvételébe.

A magyar nép- és rockzene kapcsolatában ezzel megszületett a „tradicionális rocketno”, melyben immár a népzene kebelezte be a rockzenét” – írta a lemezről Marton László Távolodó, a világzene legismertebb hazai szakértője. Ez az új stílus 2008-ban újabb átiratokkal gyarapodott, sőt. Az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozásból valamiféle himnusz kerekedett, mely immár több mint hétmillió rákattintást jegyez a YouTube-on.

Most újabb lemezzel rukkolt elő a Csík Zenekar, melyről Csík János, a zenekar alapítója így vall: „Ezen a lemezen az autentikus magyar népzene együtt sóhajt Juhász Gyula szerelmes álmainak verseivel, együtt lüktet a magyar alternatív rock találó ritmusaival, dallamaival, és felemelően olvad eggyé éppúgy egy mai zeneszerző szimfonikus zenei megfogalmazásaival, mint Beethoven Holdfény szonátájával.

A változatos zenei világot tükröző, most megjelenő hanganyag egy újabb gyöngyszeme a zenekartól megszokott élményvilágnak. A vibráló sokszínűséget tükrözi és a megelőlegezett siker biztos záloga a lemezen közreműködő vendégművészek sora: Lovasi András, Kiss Tibor, Őze Áron, Ferenczi György és a Rackajam valamint a Vivace Kamarazenekar teszi kerekké a Csík új lemezét.

Nem könnyű a dolgunk, hiszen komoly elvárása, igénye van manapság mindazoknak, akik már hosszú ideje figyelik munkásságunkat” – mondja a zenekarvezető.

November 5-én a Fonó Budai Zeneházban élőben is kiderül, hogy most sem okoz csalódást a zenekar sem régi rajongóinak sem azoknak, akik most találkoznak először dalaikkal. December 30-án pedig a szokásos óévbúcsúztató mulatsággal- és természetesen az új zenékkel is- várja a Zenekar a táncolni és vigadni vágyókat, melynek helyszíne még egyelőre titok.
 

[2011.11.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még