2023. december 11. | hétfő | Árpád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vissza a gyökerekhez... - Bársony Bálint muzsikuscsemetéket tanított a nyáron
Művészek a Lovasterápiáért – jótékonysági koncert a gyermekekért
Kapcsolatok
Hodek Dávid
Sárik Péter

Tizennégy évesek a világ csúcsán - tarolt a Hodek Dávid Group

A Művészetek Palotájában rendezett Jazz Showcase-en évről évre a szakma ismert, illetve kevésbé ismert tehetségei mutatkoznak be egyre nagyobb sikerrel. Az idei rendezvény egyik meghatározó koncertje volt a szombati Hodek Dávid Group - interjú

A zenekar tizennégy éves dobosa és vezetője, Hodek Dávid ez alkalommal is a legjobbak közül választotta ki zenésztársait. A nemzetközi zenekar egyetlen gyenge láncszemet sem tartalmazott, a muzsikusok mindegyike hangszerének kiváló mestere. Az egyenesen New York-ból érkező Casey Benjamin (szaxofon) és Corcoran Holt (bőgő) mellett Sárik Péter zongorista nyűgözte le a közönséget kifinomult és átgondolt, mégis virtuóz játékával. A jazz szakmában egyre nagyobb hírnévnek örvendő Dávid mellett mégis kiemelném vele egykorú társát, Andreas Varady-t (gitár), aki a zenekar névadójához hasonlóan kivételes tehetséggel rendelkezik.

A két ifjú muzsikus elvarázsolta közönségét, ami nem kis szó, ha tudjuk, hogy a teltházas teremben igen nagy számban tartózkodtak elismert szakmabeliek is. A tökéletes élményt fokozta, amikor Dávid konferanszából megtudtuk, az elhangzott számok zöme saját szerzemény. Az előadott dalok igazán széles skálán mozogtak, szvingtől a groove-osabb dallamokig szinte minden stílusból merített a zenekar. Nem először hallottam a két „csodagyereket” koncertezni, most mégis hatalmas meglepetést okozott letisztult profizmusuk, zene iránti alázatuk és színpadi rutinjuk. Az ember szinte azt hiheti, hogy érzékei megviccelik, amikor a pregnáns, magával ragadó profi hangzás művelőit gyerekek képében látja. Dávid és Andreas igazi büszkeségeink, kitartásuk és elhivatottságuk pedig minden szempontból példaértékű. A teltházas MŰPA koncert többszörös vastapsot és hatalmas közönségsikert hozott a zenekarnak, a teremben ülő hallgatók elégedetten, néhányan katartikus hangulatban távoztak az előadásról.

Csatlakozz, ha szereted a zenét.

Ahogyan a felvételen is látható, a színpadon remek hangulat uralkodott, a fiatal zenészek improvizációi néha szemmel láthatóan még a sokat látott new york-i zenészeket is ámulatba ejtették.

A közös élményekről Hodek Dáviddal beszélgettünk:

- Óriási siker volt a január 14-én, MŰPA-ban megtartott koncertetek. Számítottál a teltházra és többszörös vastapsra?
- Nem számítottam rá, de amikor megláttam a telt nézőteret, nagyon megörültem. Mindig megpróbálom a legjobbat kihozni magamból egy koncert során, a közönség tapsa pedig nagyon hozzásegít ehhez.

- Hogy érezted magad a színpadon?
- Nagyon jól. Fantasztikus zenészekkel játszhattam, és a Művészetek Palotája természetesen egy csodálatos hely. Nagyon jól éreztük magunkat.

- Tizennégy éves vagy. A nevedet viselő zenekarral, köztük két amerikai jazz-zenésszel adtál koncertet. Kihívást jelentett?
- Minden koncert egy kihívás, főleg ha amerikai ”jazz sztárokkal” álhatok egy színpadon.

- Sárik Péterrel és Andreas-szal rendszeresen játszol együtt, az amerikaiakkal azonban nem vagytok összeszokva. Hogyan zajlott a felkészülés?
- Igazság szerint én magam sem tudom, mert nagyon gyorsan zajlott minden. Az igaz, hogy Petivel és Andreas-szal márt többször zenéltem, így együtt azonban még sosem.

- Miért éppen Casey Benjamin és Corcoran Holt? Miért rájuk esett a választás?
- Ez egy jó kérdés. Casey egy nagyon egyedi fickó, aki szaxofonozik és vocoderezik is. Ő egy teljesen új stílust képvisel, amit nagyon jól csinál. Ő az első a világon, aki vocodert keytarral használ. A vocoder nálunk meg nem nagyon ismert. Casey nem énekelt a színpadon, még ha úgy is nézett ki. Corcoran egy fiatal amerikai világklasszis. Gondolkoztam idősebb, híresebb bőgősökön is, de a végén mellette döntöttem. Egy igazi fiatal csapatot szerettem volna, de az elsődleges szempont az egyéniség volt. Mellesleg egy éve a Kenny Garrett Quartet állandó tagja.

- Saját számaidat is hallhattuk a koncerten. Hogy néz ki nálad a zeneszerzés? Megfogalmazódnak témák és leírod azokat, vagy tudatosan kezdesz bele az írásba?
- Odaülök a zongorához és csak hülyéskedek. Aztán ami nagyon megtetszik, azt feljátszom. Utána már csak a harmóniát kell kitalálnom és kész a dal.

- Hogyan nyerték el végleges formájukat a dalaid? Te is hangszerelted őket?
- Van amelyet én csináltam teljesen magam és van, amelyiket Sárik Péterrel hoztunk össze.  Péterrel nagyon szeretek dolgozni.

- Mivel foglalkozol mostanában, mik a terveid a közeljövőben?
- Most épp dobversenyre készülök, amit Jávori Vilmos emlékére rendeznek. Ő volt az első tanárom, ezért neveztem a versenyre. A további terveim között pedig egy hosszú európai turné szerepel, melyre Andreas Varady kért fel.

- Fülöp Dóra -

[2012.01.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2023.12.04.]
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szűnni nem akaró tapsvihar az Ezeregy éjszaka budapesti bemutatóján
2023. november 3-5....

Fekete Fátylas Menyasszonyok tánca a viharban - Black Veil Brides - Halestorm az Arénában
2023....

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
beszámolók még