2024. július 18. | csütörtök | Frigyes nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Punnany Massif szerelmes Pécsbe
A Már megint című számhoz forgatták le a DSP klipjét 
Karácsonyra érkezik Funktasztikus új lemeze 
Angol nyelvű klipet készített a Bëlga  
Rappel és verssel tisztelegnek a márciusi ifjak előtt 
Magna Cum Laude koncerttel nyit a Zöld Pardon?
Kapcsolatok
Saiid
Halott Pénz
Eckü
Kapcsolódó események
Red Bull Pilvakert - A Szavak Forradalma
[2012. március 14.
szerda 21:00]

Rap & slam poetry a márciusi ifjak jegyében 

2012. március 14-én a Red Bull Pilvaker elnevezésű forradalmi szavalóversenyen a hazai élvonal legjobb rap és slam poetry előadóit láthatjuk fellépni este 21 órai kezdettel a VAM Design Centerben. 

Saját stílusukban elevenítik fel az 1848-as forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó költeményeket. „Rap” kategóriában közel 120 pályamunka érkezett be, a feltöltött művek közül pedig a kilenc legjobb alkotást már ki is választott a zsűri. A tizedik versenyzőre március 1. és március 9-e között lehet szavazni az OTP Bank Facebook oldalán. A rendezvényen többek között először élőben elhangzik Petőfi Sándor három versének, az Anyám Tyúkjának, a Föltámadott a tengernek és a Csatadalnak hip-hop zenei alapokra átírt változata is, többek között Kautzky Armand és a zsűritagok részvételével.

A zsűritagok döntésének megfelelően az eseményen már biztosan rappelni fog: Csürköl Zsolt, Fura Csé, Dankó Zsolt, Nagy Dénes, Grábits András (Melo), Halott Pénz, Farkas Norbert, Szikora Marcell és Csaba Tibor. A slam poetry versenyzők meghívásos alapon mérik össze tudásukat, akik között tisztelhetjük: Gábor Tamás „Indiana”, Daniel Brownwood, Szabó Marci, Bencsik Ádám „Ponsa”, Simon Márton, Tengler Gergely „TG”, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Németh Péter „Zeek”, Áldozó Krisztián „Aldo”, Mavrák Kati „Huqee”.

A Red Bull Pilvaker mindamellett, hogy a műfaj célkitűzésével összhangban a magyar kultúrát és történelmet szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz, az utóbbi két irányzatot egyesíti a slam kategória meghívásos versenyében. A slam poetry-nek a főváros után először Pécsett sikerült megvetnie a lábát Magyarországon, amiben a zsűrit erősítő Wolfienak (Punanny Massif) is nagy szerepe volt.

Pécsett is, azért kezdtem el foglalkozni a Slam Poetry műfajjal, mert ma az internet korában, nem igazán kommunikálunk egymással. A fiatalok java nem könyveket, hanem falakat olvas. Az idősebb és a fiatalabb generáció közötti szakadékot igenis át kell hidalni. A Pilvaker egy ilyen híd, és örülök, hogy én is a csapat része lehetek” – mondta el véleményét Wolfie a kezdeményezésről.

A forradalmi szavalóversenyre a versenyzők mellett, a zsűri is külön készült: két Petőfi verset dolgoztak fel (Anyám Tyúkja és a Föltámadott a tenger), és zenésítettek meg, amelyet először élőben március 14-én láthat majd a nagyközönség! A zsűri egy másik jeles tagja, a Hősök formációból ismert Eckü az alábbi szavakkal jellemezte a kezdeményezést:

Kreatív és előremutató. Összehozza a szakmát és a közönséget. Megmozgatja az emberek fantáziáját, ugyanakkor a kultúrmissziója is erős a versek iránti nagyobb érdeklődés felkeltésében. Készült két közös dal, ami magától nem biztos, hogy megszületett volna, így viszont borzasztóan örülök neki, hogy egy kalap alatt nagyon jól összehoztuk mindegyiket. Kihívásként tekintek a projektre, ami már alapban felspanol és tökéletes munkára sarkall.

Az előző két dalon kívül a Csatadal című Petőfi versének rap és slam stílusban átírt változatát is láthatják majd Kautzky Armand, BOM (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Siska Finucci, Wolfie (Punnany Massif) és Funktasztikus előadásában.

Elsőként az Anyám Tyúkja verset dolgozták fel egy videó keretében, amely már pár nap alatt elérte a 100 ezres nézettséget és azóta is folyamatosan növekszik a látogatottságának száma. Majd pár héttel később a közönség nagy örömére végre debütálhatott a hosszabb változatú mű, a Föltámadott a tenger is. Az utóbbi zsűri által kreált dalt már nem csak online felületeken, hanem az MR2-Petőfi Rádión is hallhatjuk.

A zsűri több szempont alapján értékeli majd a döntőbe jutott előadókat az este folyamán. Míg a „rap” kategóriába kimondottan a zenei alapot, a szöveget és az előadásmódot figyelik, addig a „slam poetry” kategóriában sokkal inkább ezek összhatása számít, a laza-kötetlen stílusból eredően. A zsűri tagjai között köszönthetjük majd Dipát a DSP-ből, Saiidot a Akkezdet Phiaiból, Ecküt a Hősökből, Wolfiet a Punnany Massifból, Diazt, valamint az MR2-től a szerkesztő-műsorvezető Horváth Gergelyt.

A „rap” kategóriában a pályaműveket 2012. február 9-től, február 27-ig lehetett elküldeni az OTP Bank Facebook oldalán, ahova közel 120 pályamunka érkezett be. Az alkotásokat a szakmai zsűri bírált el, minden egyes pályamunkát meghallgattak, majd felállították preferencialistájukat a saját szubjektív véleményük alapján. Hosszas egyeztetést követően végül kihirdették, annak a kilenc előadónak a nevét, akiket már biztosan láthatunk az élő döntőben. A tizedik versenyzőre pedig a közönség szavazhat március 1. és március 9-e között az OTP Bank Facebook oldalán.
 

[2012.03.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Kedvenc skorpióink még mindig erejük teljében vannak a...

Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még