2020. június 1. | hétfő | Tünde nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Linkek
A könyvet itt rendelheted meg!
Kapcsolatok
Rockháló

Nyitott blues címmel jelent meg Géczi László legújabb könyve

A zenei kalauzban a szerző (amely a Fekete rhythm & blues fehérben című, 1994-ben napvilágot látott művének bővített, átdolgozott változata) az előadók és együttesek bemutatásával villantja a Blues és a Rhythm And Blues (röviden R&B) azon értékeit, amelyek nélkül színvonalas rockzene valószínűleg sosem jött volna létre.

Az egyes portrék nem zenetörténeti tanulmányok, inkább ismeretterjesztési szándékkal írtam őket. A tények sokaságának monotonnak tűnő felsorolását megpróbáltam feloldani a művészek életének érdekességeivel, személyes élményeim, érzéseim felidézésével, melyeket ugyanúgy vállalok ma is, mint évtizedekkel korábban – ismerteti művét a szerző, aki a feketék rhythm and blues-ának számtalan árnyalata közül leginkább a chicagói városi blues-zal foglalkozik. Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Howlin' Wolf, Otis Spann, B.B. King, és a többiek nem egy fiatal brit zenész példaképei, sőt tanítómesterei voltak. Többen közülük az ötvenes évek végén, a hatvanas években rendszeresen felléptek Európában is.

És milyenek lettek a tanítványok? – teszi fel a kérdést Géczi László majd „minden elfogultság nélkül" meg is válaszolja Nyitott blues című könyvében. Eszerint az Animals, a Yardbirds, a Them, a Pretty Things, a Rolling Stones, stb. akik kivétel nélkül mindannyian Alexis Korner, Cyril Davies, Graham Bond és John Mayall, stb. „zenetanodájából" kerültek ki, a rhythm and blues, majd pedig a rock műfaj legtehetségesebb, legsokoldalúbb zenészeivé váltak. E zenekaroknak nem csak Európában volt óriási szerepük a műfaj felvirágoztatásában, de a tengerentúlon is erőt adtak a blues-hullám fiatal képviselőinek megmutatva, hogy a fekete R&B fehéren még szebben csillog. Joe Tex amerikai énekes hálás szavai szerint: „Ha nincs a nagy angol blues áttörés, ez a zene megszűnt vagy elhalványodott volna."

Az ezt követő részben a brit blues amerikai "visszacsatolására" kerül sor, mégpedig az Allman Brothers Band, Johnny Winter, a Mountain, Stevie Ray Vaughan és a többiek pályafutásán keresztül. Ott van persze a műfaj besorolhatatlan óriása, a kihagyhatatlan Jimi Hendrix is.

Könyvemet elsősorban azoknak a fiataloknak ajánlom, akik csak a mai rockzenében tájékozottak, - vagy talán még abban sem - s szeretnének minél többet megtudni a műfaj múltjáról, megismerni annak gyökereit - hívja fel az olvasó figyelmét munkájára Géczi László, a Nyitott blues című kötet szerzője.

- Hegedűs István -

[2012.06.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még