2024. február 25. | vasárnap | Géza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: Elhunyt Bencsik Sándor gitáros
Zenerégész: Valóban legenda lett! - Freddie Mercury ma ünnepelné 61. születésnapját.
Utcát neveztek el a húsz éve elhunyt zenészről
Az Égi Zenekar emlékezete a PeCsa Music Hallban
Kapcsolatok
Bencsik Sándor
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
P. Box (Pandora's Box)
Schuster Lóránt
Sárvári Vilmos

DVD jelent meg Bencsik Samu életéről

A GrundRecords kiadó gondozásában Csillag leszel címmel boltokba került a P.Mobil és a Pandora’s Box gitárosa, Bencsik Sándor életét feldolgozó DVD. Zenésztársakkal készült riportokkal, ismert és eddig kiadatlan mozgóképanyagokkal, 24 oldalas exkluzív fotókat tartalmazó füzettel. Samu 2012-ben lett volna hatvan éves.  

Felesleges lenne sokadszorra is leírni, hogy Bencsik Samu, az Angyalarcú, a Szőke Herceg, aki vasalt ingében és elegáns zakójában is rocker maradt; csak úgy, mint értelmetlen és tragikus halálán polemizálni.

Ettől sokkal beszédesebb előhúzni ládafiák és polcok mélyéről ősrégi, már-már enyészetnek induló szuper 8-as filmszalagokat, agyonjátszott VHS-kazettákat (Te jó Isten, lassan ezek is a múzeumok tárlóiban kötnek ki!) és még ki tudja milyen hang-, illetve képhordozókat. Ehhez persze szükségeltetett egy P.Mobil zenekarvezető- producer (csak akkor még nem így hívták), aki a lehetőségekhez mérten mindent rögzített, elraktározott, megőrzött. És ami hiányzott, azt felkutatta, megszerezte, digitalizálta, majd közkinccsé tette. Kellett még egy Pandora’s Box körül sürgölődő segédcsapat is, aki ugyancsak archivált, gyűjtött, csereberélt.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.


Mindezek eredményeképpen a főhős Bencsik Sándor – „a” Samu - hatvanadik születésnapjára, valamint az égi zenekarba való igazolásának negyedszázados jubileumára megszületik egy kiadvány, a Csillag leszel, amely a maga nemében páratlan és hiánypótló. Igen, a maga nemében páratlan ez a mozi. Hiszen nem egy hetvenes-nyolcvanas években alkotó magyar celebet (no, ez a szó sem létezett akkoriban) örökítenek meg a digitális filmkockák, hanem egy rockzenészt, aki amellett, hogy mesterien bánik hangszerével – legyen az a legendás fehér Fender Stratocaster, vagy a Gibson Standard SG) – még kiváló zeneszerző is. Akinek a dalai sokszorosan, generációkon átívelve élik túl megalkotójukat. Akinek a dalai ma is aktuálisak, fülbemászóak, igényesek. Olyanok, amelyek a mai világban aligha születnek… It’s only rock and roll.

Páratlan, mert ugyan kit érdekelt volna akkoriban az egyszerű rockzenész testvére, aki öccséről pátoszmentesen, őszinte szavakkal emlékezik, mégis tárgyilagosan, idézi fel a múltat? Akiből valósággal kidől a szeretet? És a munkába, gondokba beleráncosodott édesanya hófehér, kihajtott, azsúrozott gallérú, tip-top- takaros ruhában, aki „csak” a „kisfiát” veszítette el? Ugyan kinek jutott volna eszébe filmre venni az eltüntetni próbált könnycseppektől csillogó arcot?

Bencsik Sándor anélkül, hogy tudatában lett volna, már a P.Mobilból elindult a Golgotára. Stációi (a filmen gitárszólókra hegyezve) a P.Box, a Gitárpárbaj, a Bill és a Box Company, hogy aztán emlékezete örök mementóként megérkezzék a Fradi pálya alkalmi színpadára. Egyszer az életben. A sokezres közönség emlékezetében, Schuster Lóránt imája közben, az utód Sárvári Vili gitár riffjével, egy lassan aláereszkedő óriási keresztben, megannyi fénylő reflektor-pontocskával megvilágítva, gomolygó füstbe burkolózva. Megérkezett a csillagok közé. Oda, ahová később Cserháti Pityi, Tunyó és a többiek követték.

– Hegedűs István –

[2013.02.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Legolvasottabb cikkek

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
A 2001-es párizsi világpremiert...

Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még