2024. február 25. | vasárnap | Géza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
P. Box (Pandora's Box)
 
Legutóbbi kiadványok
2010 (2010)
Pangea (2005)
Vágtass velünk! (2003)
Reményre Ítélve (2002)
Újra nyitva (2001)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
P. Box (Pandora's Box): Ómen (1982)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
P. Box sajtófotók 2006
Kapcsolódó cikkek
Metálkarácsony a Roncsbárban
Hagyomány és frissesség a debreceni P.Box új stúdióalbumán
Pénteken P. Box - Cserháti 60 koncert Debrecenben
Újra Budapesten a debreceni Pandora's Box
DVD jelent meg Bencsik Samu életéről
     
 
P. Box (Pandora's Box)
Megalakulás: 1980.
Web: http://www.pbox.hu
E-mail: pbox@pbox.hu
Aktív kapcsolat: Bodó Tamás (dobos, 2000-), Sándor "Günter" József (gitáros, 2000-), Koroknai "Kori" Árpád (énekes, 2000-), Ferenczy "Cézi" Tibor (basszusgitáros, 2000-), Szabó Krisztián (billentyűs, 2005-)
Egyéb kapcsolat: Szabó István (dobos, 1980-1985), Nagy Feró (énekes, 1984-1985), Sebestyén Márta (énekes, 1984-1985), Varga Miklós (énekes, 1980-1985), Vikidál Gyula (énekes, 1983-1985), Sáfár "Öcsi" József (basszusgitáros, 1980-1985), Csiga Sándor (szövegíró, 1980-1987), Pálmai Zoltán (dobos, 1985-1987), Bencsik Sándor (gitáros, 1980-1987), Deák Bill Gyula (énekes, 1986-1987), Zselencz László (Zsöci) (basszusgitáros, 1985-1987), Cserháti István (billentyűs, 1980-2005)
 
     

Pandora's Box (P.Box)

Ahogy indult

A Pandora's Box együttes 1980-ban alakult.

A P. Mobil legendás felállásából 79-ben az énekes Vikidál Gyula kivált, és csatlakozott a Dinamithoz, majd rá egy évre a szólógitáros Bencsik "Samu" Sándor és az orgonista Cserháti "Pityi" István távozott, és új együttest alapított, melynek nevéül az egykori Procol Harum együttes egyik dalának címét választották.

Cserháti István egy interjúban erre így emlékezett: "Néhány hónapig nem tudtuk mit csináljunk -beszálljunk valami más zenekarba együtt vagy külön-külön, de végül a barátságunk és a zenéről alkotott hasonló gondolkodásunk arra késztetett bennünket, hogy alakítsunk egy új formációt. Így született meg a P.Box azaz Pandora's Box."

Új társaik Varga Miklós énekes, Szabó István dobos, valamint az egykori V'73 és Volán basszusgitáros, Sáfár "Öcsi" József lettek.

Első kislemezük 1981-ben jelent meg (Halálkatlan/A bolond).

Az első nagylemez

1982-ben megjelent első nagylemezük is a következő dalokkal: Másnak szól, Egérszerenád, Éjféli szekér, Dödöle, Hölgyválasz, Szupergép, A levél, Nekem ne mondd, A bolond. Még ebben az évben került sor a Budapest Sportcsarnokban a Popmajális című rendezvényre, ahol a P. Box az Edda és a Karthago társaságában koncertezett. Az eseményről lemez is készült, melyen a P. Box három dalának élő változata is hallható (Halálkatlan, Hölgyválasz, Szupergép).

Varga Miki 1983-ban elhagyta az együttest, és egy svéd-magyar zenekarhoz, a Safarihoz csatlakozott. Helyére Vikidál Gyula került az időközben feloszlott Dinamitból. Ugyanebben az évben megjelent kislemez már lényegesen keményebb hangzású zenét tartalmaz, rajta a Radics Béla emlékére írt dallal, amely a zenekar legnagyobb sikere lett, melynek címe: A zöld, a bíbor és a fekete, a másik oldalon is egy sikeresebb dal: Valami Rock and Roll.

Ez év augusztusában mutatták be Szörényi Levente és Bródy János István a király című rockoperáját, amelyben mindkét énekes komoly szerepet kapott: Gyula játszotta Koppányt, a régi énekes, Miki pedig a címszerephez kölcsönözte a hangját Pelsőczi Lászlónak. A darab sikere országosan ismertté tette mindkét énekest és ezzel nagyot lökött a P. Box szekerén is.

Kő kövön

Ez év vége fele jelent meg a Kő kövön című nagylemez is, melyen a következő dalok hallhatók: Soha nem elég, Ingajárat, Maradj a vonalban, Fantomlány, Valami Rock and Roll, A zöld, a bíbor és a fekete, Engedj, Az ideges, Vágtass velem (Kő kövön).

A következő évben a zenekar lehetőséget kapott, hogy előzenekarként fellépjen az Iron Maiden és a Motörhead budapesti koncertjén, ami azokban az időkben gyakorlatilag az egész kelet-európai rock közönség előtti bemutatkozást jelentette, hiszen egy-egy ilyen koncertre tömegesen jöttek fiatalok a környező országokból.

Ekkoriban a zenekar koncertjein gyakran felcsendültek az István a király egyes dalainak rockzenekari átiratai is, melyben nemcsak Vikidál Gyula énekelt, de közreműködtek a rockopera eredeti szereplői közül is jó néhányan, nemcsak a régi énekes Varga Miki, de rajta kívül Deák "Bill" Gyula, Nagy Feró és Sebestyén Márta is.

Az 1985-ben, az akkori Nyugat-Németországban megrendezett Kelet-Nyugat Rock Randevún a brit, csehszlovák, lengyel és német zenekarok között a magyar színeket a Pandora's Box képviselte. Ugyanebben az évben jelent meg Vikidál Gyula szólólemeze, melyen a P. Box tagsága is közreműködik, sőt a zenekar is képviselte magát egy dallal (Nehéz idők).

Időközben a teljes ritmusszekció lecserélődött, előbb Sáfár Öcsi távozott, helyére az egykori Edda basszusgitáros Zselencz "Zsöci" László érkezett, majd Szabó István hagyta el a zenekart. Az új dobos szintén egykori P. Mobilos, valamint a Hobo Blues Band első két albumán is játszott, Pálmai Zoltán.

Ómen

A következő album 1985 vége fele látott napvilágot. A zene és a hangzás még keményebb, egyes vélemények szerint az első magyar heavy metal lemez. A dalok: Ómen, Bukott angyal, Éjszakai Vágta, Szűz a máglyán, Árulók kapuja, Átok és ígéret, Pandora tánca, Névtelen hős. A lemezen közreműködött szájharmonikán Tolcsvay László (Szűz a máglyán) valamint az Árulók kapuja prózai részét Hobo adja elő.

Cserháti István: "Majdnem teljes a legendás P.Mobil zenész felállás. Harmadik LP Ómen címmel -szerintem a legjobb lemezünk."

Ugyanebben az évben rendezik meg a Philadelphiában az afrikai éhezők megsegítésére rendezett nagyszabású segélykoncert mintájára a Budapest Sportcsarnokban is a Live Aid segélykoncertet. A műsort a P. Box nyitja, és szerepelnek a koncertre készült nagylemezen is egy dallal (Tízből vajon mennyi).

Gyula színházi sikerei, melyek az elején sokat segítettek a banda ismertté válásában, most egyre inkább hátráltató tényezővé váltak, egyre nehezebb volt a kettőt összeegyeztetni, ezért kenyértörésre került sor.

A zenekar ekkor egy rövid ideig újra Varga Mikivel lépett fel, de ez sem bizonyult tartósnak. Cserháti István: "Vikidál - István a Király egyik főszereplője, óriási sztár lesz. Újra cserben hagy bennünket -színésznek áll. Ezután egy német turné Varga Miki éneklésével, majd egy magyarországi turné Deák Billel, majd egyéb koncepcióbeli ellentétek köztem és a zenekar között arra késztetett, hogy megszüntessem a P.Boxot. Amikor a zenekar 1987-ben végülis feloszlott, nagyon elegem volt az egészből, mint zenekarvezető (akinek akkoriban a manageri feladatokat is el kellett látni) elegem lett az egészből: látni azt, hogy évek kitartó munkáját tönkre tudja tenni egypár ember (Vikidál másodszor hagy el bennünket, az utolsó formáció Billel managerlési tapasztalatunk nem lévén meghirdette a "vissza a klubokba" jelszót. Ezzel én nem értettem egyet és feloszlattam a zenekart, mint P.Box."

Időközben a billentyűs Cserháti Pityi Debrecenben telepedett le.

A kétszázhúsz kilométer távolság áthidalhatatlan szakadéknak bizonyult. Mivel Pityié volt a név, a zenekar Mr. Basary énekes-billentyűssel kiegészülve Metal Company néven még kiadott egy kislemezt Rimszkij Korszakov Dongójának feldolgozásával, valamint egy új dallal (Szép Társaság), majd Deák "Bill" Gyula csatlakozása után Bill és a Box néven folytatták.

Ebből az időszakból már csak egy E-klub beli koncertfelvétel maradt fenn, melyen egyetlen új dal hallható (Ha egyszer megszólalnál). Bencsik Samu gitáros még szerepelt a Felkai Miklós által szervezett gitárpárbajon, valamint Illés Lajos szerzői lemezén, majd 1987-ben váratlanul elhagyta az országot, és pár hét múlva Ausztriában máig tisztázatlan körülmények között elhunyt.

13 év után újra helyén a kő!

A P. Box újraélesztésének ötlete 1999-ben merült fel a névtulajdonos zenekarvezető Cserháti Pityiben: "Amúgy 1999-ben kezdtem ezen gondolkodni, amikor már Magyarországot nagyon súlyos mértékben elöntötte az igénytelen, takony "zene".

Mikor Pityi 2000-ben újra életre hívta a P. Boxot, nem a híres zenekarok gyakorlatát követte, a biztos anyagi sikert jelentő eredeti felállás újra színpadra állítását (ami Samu halála miatt nem is lett volna lehetséges), hanem fiatal, új arcokat keresett.

Adott volt a Szfinx énekese, Koroknai "Kori" Árpád, valamint a gitáros Sándor "Günter" József. A ritmusszekciót pedig az Aberra zenekar tagjai közül verbuválták, így került a képbe Ferenczy "Cézi" Tibor basszusgitáros, valamint Bodó Tamás dobos, aki eredeti szakmájából adódóan a zenekar honlapját is készíti. Cserháti Pityi: " Később mikor láttam, hogy a Szfinx feloszlása után, hogy az általam szeretett és nagyrabecsült zenészek Günter és Kori az elkallódás veszélyével küzdenek, a stúdióban megismert másik két taggal, Cézivel és Bodóval megalakíttam az új P.Boxot. Szerencsére Ők ezen a zenén nőttek fel, nagyon szerették a P.Boxot és a hasonló Magyar és külföldi zenekarokat és sok dalt játszottak zenekaraikkal ebben a műfajban, így rögtön értettük egymást."

A megalakulás után kiadtak egy CD-t Újra nyitva címmel. Ezen mindössze 4 dal hallható: Legyek az első, Hódítás, Van -e még, Itthagyott világ, mintegy előkészítve a következő évben kiadott nagylemezt.

Reményre ítélve

Az új CD 2002-ben jelent meg, a következő dalok hallhatók rajta: Múlt és jelen, A szerelem ára, Fantomlány (az eredeti dal újrafeldolgozása), Nekem az éj, Legyek az első, Semmi nem lesz jobb, Álmodj!, Hódítás, Milyen legyen?, Óriás és törpék, Van -e még?, Várj még!, Az én filmem, Árnyék.

A dalok a régiekhez hasonló szellemben fogantak, de érezhető a 80-as, 90-es évek zenéjének a hatása, ennek megfelelően a zene és a hangzás is keményebb, modernebb. Időközben a régi felállással hagyományos hanglemezre készült felvételeket is újra kiadták CD-n.

A lemezt követően végigkoncertezték az országot. Pityi: "Talán a régiek egy kicsit félve jönnek el először a koncertünkre, de aki egyszer hallja és látja a csapatot utána feltétlen hívünké válik. Ez nagyon jó érzés, hogy azt mondják a P.Box újra él, régi fényében tündököl és talán több energia van benne, mint valaha."

Közben valóra vált egy régi nagy álom: 2003. december 8-án a Deep Purple debreceni koncertjén a P. Box forrósította fel a hangulatot. 2004-ben felléptek a Europe előtt is Budapesten.

Újjáalakulás

A zenekar 2001-es újjáalakulása óta rendszeres vendége a Sziget fesztiválnak. Itt olyan zenekarok társaságában léptek fel, mint a Savatage, az Apocalyptica, a Saxon.

A 2002-es fellépést megörökítették, és Vágtass velünk címmel kiadták DVD-n és videokazettán. Azokról sem feledkeztek meg, akik csak hallgatni szeretnék az anyagot, hozzáférhető CD-n és kazettán is egy korábbi, eddig kiadatlan négyszámos angol nyelvű felvétellel együtt.

Az új stúdióalbumra elég sokat kellett várni, rendkívül nehéz körülmények között készült. Végül 2005. augusztus 4.-én megjelent 11 új dallal (Veled múljon el, Csak az ég, Pangea, Ezer év, Láss az én szememmel, R'n'r az égig, Szél, Másik srác, Dőljön le a fal, Jégkorszak, Még egy perc), valamint egy régi dal, a Bolond újrafeldolgozásával.

Az év elején, az album felvételei közben jött derült égből a hír Pityi betegségéről. Egy orvosi vizsgálat során daganatokat találtak.

Az első hírek ugyan némi derűlátásra adtak okot, ám Pityi állapota egyre romlott. Ennek ellenére (a kórházból kiszökdösve) játszotta fel a lemez billentyűs részeit, hogy a felvételeket be tudják fejezni, és lekötöttek néhány koncertet Debrecen közelében, ám ezek nagy részét sajnos le kellett mondani. Végül két koncerten fellépett a zenekar, Pityi ülve ugyan, de végig tudta játszani a bulikat, ám állapota a betegség és az erős kezelések miatt egyre romlott.

A zenekar vendégbillentyűst kért fel Szabó Krisztián (2005 óta tagja az együttesnek) személyében, hogy teljesíteni tudja a maradék lekötött koncertet.

2005. augusztus 21.-én Cserháti István+ örökre lecsukta az orgona fedelét. Hiánya az egész magyar rockzene pótolhatatlan vesztesége. Sokszázan kísérték utolsó útjára a debreceni Köztemetőben.

A folytatás egy ideig váratott magára, a fiúk egy kis időt kértek a rajongóktól, amíg sikerül a tragédiát feldolgozni magukban. Bár jelezték, hogy folytatni szeretnék, de bizonytalan volt, hogy hogyan, milyen formában. Nem voltak biztosak a név megtartásában sem, hiszen Pityi halálával senki sem maradt a csapatban sem az alapító tagok közül, sem a régi felállásból.

Végül hírlevélben közölték a döntést: a zenekar és a név is marad, annyi különbséggel, hogy a rövidített változat (P. Box) helyett ezentúl inkább az eredeti, Pandora's Box nevet használják, a jogutód Cserháti Csongor engedélyével. Pityi helyére a korábbi segítség, Szabó Krisztián került a zenekarba.

Krisztián szintén debreceni, polgári foglalkozását tekintve jogász, egyetemen jogot tanít. Pityihez hasonlóan ő is fanatikus Deep Purple és Jon Lord rajongó, virtuóz játékával és szerénységével méltó utóda Pityinek.

2005 novemberében léptek fel először a debreceni Lovardában, ahol emlékkoncertet tartottak Pityi emlékére a Deák Bill Blues Banddel és a Kárpátiával közösen, majd novemberben az A 38 hajón léptek fel egy rocklegenda, az ex-Black Sabbath énekes Tony Martin és zenekara, valamint a svájci Gotthard előtt.

Decemberben még két koncertre került sor Pityi emlékére, Kaposváron és Szigetszentmiklóson, ahol fellépett a Pandora's Box, the Rock Band, valamint a P. Mobil jelenlegi és az 1984-es felállása is.

2006-ra a zenekar, úgy tűnt, túljutott a tragédia okozta válságon, és újult erővel lát neki a koncertezésnek. Újra koncerteket kötöttek le szerte az országban. Azonban az öröm nem tartott sokáig: az év őszén a tagok sajtóközleményben tudatták, hogy határozatlan időre szüneteltetik a zenekar működését. Döntésüket azzal indokolták, hogy Pityi több éves menedzseri tapasztalata és kapcsolatai nélkül képtelenek a zenekart a nagy névhez méltó körülmények között működtetni. A zenekar vezetése korántsem egyszerű feladat, és a jelenlegi tagok közül senkinek nincsenek meg a megfelelő személyi adottságai hozzá, megfelelő külső embert pedig nem sikerült találni. Mindemellett a tagok „civil” munkája sem tette lehetővé a folyamatos turnézást, koncertezést. Így egy rövidebb turné után november 3-án Debrecenben a Lovardában, 8-án Nyíregyházán, 11-én pedig Budapesten, az (azóta már sajnálatos körülmények között megszűnt) Almássy téri Szabadidő Központban búcsúztak a rajongóktól, korábbi zenekari tagok társaságában. Azonban nem végleg.

Egy év múlva, 2007 novemberében Kori és Günter 40. születésnapjuk alkalmából koncertet adtak, ismét a debreceni Lovardában. A koncerten Kori jó pár jelenlegi és régebbi formációjával színpadra lépett. Musicalekből énekelt, ismert rockslégerek akusztikus átiratait játszotta az Acoustic Galleryvel, majd régi kedvence, a Whitesnake dalaiból adott elő. Ezután Günterrel régi közös zenekaruk, a Szfinx állt össze egy műsor erejéig, és legvégül nagy várakozás után, az utolsó felállásával újra színpadra lépett a Pandora’s Box. 2008-ban ismét Debrecenben lépett fel a zenekar, majd a háttérben mozgolódás kezdődött az újabb országos turné szervezése érdekében.

A 2008-as évben mindez Kori Társulatbeli szereplése miatt nem volt lehetséges. Az énekes valamennyi szerepdöntőben érdekelt volt az István a Király 25 éves jubileumi előadására készült műsorban, és az országos turnén P. Box-os elődeihez hasonlóan több alkalommal énekelte a főszerepeket.

A Debrecen határain kívüli újabb koncertre 2009. augusztus 7-én, a tiszalöki Szabadstrandon került sor, majd decemberben Debrecenben és Budapesten is fellépett. Időközben a Metal Hammer dvd-mellékletében megjelent új, Tűzben égni című számuk is, amely mp3-ban a www.pbox.hu honlapról is letölthető.

[2006.10.27.]

Kiadványok
stúdió
P. Box (Pandora's Box): Újra nyitva (2001)P. Box (Pandora's Box): Reményre Ítélve (2002)P. Box (Pandora's Box): Pangea (2005)P. Box (Pandora's Box): 2010 (2010)
élő (live)
P. Box (Pandora's Box): Vágtass velünk! (2003)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Legolvasottabb cikkek

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
A 2001-es párizsi világpremiert...

Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még