Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. október 20. | vasárnap | Vendel nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Képgalériák
Franciaországi nemzetközi fesztiválon a Budapesti Monteverdi Kórus
Kapcsolatok
Budapesti Monteverdi Kórus

Gratulálunk! Nemzetközi sikert ért el a Budapesti Monteverdi Kórus  

Nagysikerű franciaországi utazásról tért haza a Budapesti Monteverdi Kórus: a 21. „Choralies” Fesztivál vendégeként, augusztus 1-11-ig számos hangversenyen mutathatta be a klasszikus és kortárs magyar kórusművészet kiemelkedő alkotásait.

Provence északi része gazdag a római kori emlékekben, ezek közül is kiemelkedik a Vaison-la-Romaine városkában található, 5000 fős Théatre Antique, amely háromévenként, az „A Coeur Joie” szervezet rendezésében ad otthont a kórusmuzsikát kedvelő énekeseknek, karnagyoknak, zenei szakembereknek. A nemzetközi mezőnyben kiemelt szerepet kapott a magyar kultúra: 37 műhely közül az első helyen, A1-es sorszámmal, „Haj, dana dom! – Magyar dalok tiszta forrásból” címmel hirdették meg a magyar műhelyt, amelynek vezetésére Kollár Éva Liszt-díjas karnagyot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorát kérték föl. A főként francia ajkú résztvevők (Belgium, Franciaország, Kanada, Kongó) lelkesen és kitartó szorgalommal gyakorolták Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Pászti Miklós, Karai József és Orbán György műveit, és kirobbanó sikerrel mutatták be azokat a záró hangversenyen. A műhelyben a magyar együttes énekesei segítették a napi 4 órás, néhányszor napi 6 órás közös munkát.

A záró koncert után a „francofon” kórus tagjai személyes köszönet képen vendégül látták a magyar együttest, és vidám hangulatban, magyar tánccal búcsúztatták műhely-társaikat. Megható gondolattal fejezték ki elismerésüket: „A magyar művek megtanulásával, a magyar zene hatására, szívhez szóló tolmácsolásotok által egy kicsit mi is magyarrá lettünk. Köszönjük!” Ennél méltóbb, emberibb elismerést ritkán kaphat magyar kórus.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.
 

Kollár Éva együttese a napi próbák mellett számos hangversenyt is adott a nagyszerű akusztikájú, impozáns, római kori szabadtéri színházban, a város szép templomában, az Église de la Ville-Haute-ban és a környező városban, L’Isle sur la Sorgue-ban. Műsorukon az európai és a magyar kóruszene gyöngyszemeit is megszólaltatták. A fesztivál Karnagyi Fórumán, szűkebb körben előadást is tartott a karnagy asszony, amelyen a karvezetők és hangversenyszervezők szép képekkel színesített bemutatót kaptak a magyar zenei életről, és meghallgathatták Gyöngyösi Levente, Szőnyi Erzsébet, Tóth Péter műveit. A kórus tagjai az énekes illusztrációt népi tánccal is megkoronázták. Kirobbanó sikert aratott az előadás, de nem csak itt, hanem minden helyszínen hálás közönség ünnepelte az együttes igényes produkcióját.

A „Choralies” Fesztivál Európa legnagyobb szabású kórus rendezvénye, amely idén rekord számú énekest, ötezer kórustagot vonzott a világ minden tájáról. A rendezők, a francia és a nemzetközi „A Coeur Joie” szervezet vezetői, valamint több száz önkéntes zenebarát, az első napok kisebb akadályainak leküzdése után briliáns munkát végeztek, így általános megelégedésre, nagy sikerrel zárult az ünnepi esemény.

A Budapesti Monteverdi Kórus és vezetője, Kollár Éva, a magyar kórusművészet nagykövetei voltak Franciaországban, örömet vittek a levendula illatú, napsugaras Provence 5000 muzsikus vendégének, - énekükkel megbecsülést szereztek a magyar kultúrának, a magyar kórusoknak és a kortárs magyar zeneszerzőknek.

A hangversenyút méltó zárásaként a magyar együttes Domenico Scarlatti: Messa di Madrid c. művét énekelte a salzburgi Dómban. Az Ünnepi Játékok közönsége számára Kodály Zoltán Szép könyörgés című motettáját és F. Mendelssohn 100. zsoltárát is megszólaltatta a kórus.

- Pintér Őrs -

[2013.09.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekesnő zenekar [2019.10.17.]
Szólógitárost keresünk! zenekar [2019.10.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

˝Ki van ez találva...˝ – Kowáék Győrben koncerteztek
A Molnár Vid Bertalan Művelődési...

Visszatért az Il Volo - a ’popera’ olasz sztárjai Budapesten léptek fel
A 2018 decemberi...

Megnéztük Will Smith születésnapi koncertjét a Bazilikánál
Képek! Elkezdődtek a János vitéz próbái a Budapesti Operettszínházban
Megnéztük: Orbán Józsi búcsúkoncert a Barba Negrában - képekkel
Óriási bulival zárta a szeptembert az Action zenekar
A zene világnapját Janza Katával és Szabó P. Szilveszterrel ünnepeltük
beszámolók még