15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 23. | szombat | Zelma, Rajmund nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2014 második elődöntő - ez történt az első próbán
A Dal 2014 második elődöntő: kiderült az extra produkció
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal 2014 - Újabb hat továbbjutó
A Dal 2014 - Vastag Tamás sportszerűen reagált a kiesésére
A Dal 2014 - Rúzsa Magdi és Presser Gábor: Nekem nem szabad!
A Dal 2014 - Kállay Saunders: "Kedvesek voltak a zsűritagok"
Vastag Tomi fura dolgot művelt - csak néztünk
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)
Dér Henrietta (Dér Heni)
Belmondo
Vastag Tamás

A Dal 2014 második elődöntő - Kállay-Saunders András nyert, Joni a második

Második elődöntőjéhez érkezett A Dal, az Eurovíziós Dalverseny magyar döntőjének válogatója. Ma este ismét tíz dal küzd majd a zsűri, és természetesen a nézők kegyeiért. Egy héttel ezelőtt Király Viktor, Marge, Szabó Leslie, Oláh Ibolya, a Group’n Swing és a Depresszió slágere jutott a február közepén rendezendő középdöntőbe.

Hamarosan kiderül, melyik hat további előadó versenyezhet a koppenhágai nemzetközi szereplésért.

Bár a fellépési sorrend egyelőre ismeretlen, annyi bizonyos, hogy az est főszereplői a 2Beat or not 2Beat – Meg akarom mondani, Bogi – We all, Dér Heni – Ég veled, a Belmondo – Miért ne higgyem, Joni – Waterfall, Vastag Tamás – Miss one smile, Szécsi Saci&Böbe – Born to fly, Polyák Lilla – Karcolás, a Muzikfabrik – This is my life és Kállay-Saunders András – Running című dalai lesznek.

Akik a továbbjutók sorsáról döntenek: Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós-rádiós személyiség.

Csatlakozz, ha érdekel az Eurovíziós dalverseny

A tavalyi Eurovízió hazai főszereplője, ByeAlex digitális kommentátorként segíti az események tolmácsolását a nagyközönség felé.

Akik természetesen alakítói is lesznek a folytatásnak, hiszen a zsűri három kiválasztottja mellett a másik három továbbjutó produkcióról a nézői szavazatok döntenek.

Nem is húzom tovább a szót, hiszen máris megkezdődött Magyarország egyik leginkább várt és talán legkritizáltabb dalválasztó műsora.

„Gyors méreg”

Az első fellépő Dér Heni, akit azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Aki esetleg nem követte 2003-as, legelső Megasztárt (volt ilyen?), az is megismerhette a Sugarloaf együttes énekesnőjeként a fiatal sztárt. Heni rendszeres fellépője volt az M1 és az egyes kereskedelmi csatornák műsorainak is, jelenleg szóló karrierjét építi és esküvőjére készül. Ég Veled című versenydala egy vidám szakító nóta, amit azonban nem egy úriembernek, hanem egykori zenekarának címez a csinos énekesnő.

Produkciója után Rúzsa Magdi elsőként Budai Krisztián dalszerző munkásságát emelte ki, aki szerinte a Dal egyik legnagyobb győztese, mert több szerzeménye is szerepel a versenyben. Hozzátette, maga a dal „gyors méreg, azonnal hat”.

Csiszár Jenő az „elképesztő” refrént emelte ki, őt még a swing se zavarta, de a dalszövegben előforduló „zoknis” részt nem tudta megemészteni.

Heni pontszáma: 35.

A folytatásban a Belmondo zenekar következett, ami Czutor Zoltán vezényletével jött létre 2005 végén, korábbi együttese, a Nyers feloszlása után. A zene iránt elkötelezett, rutinos előadókat keresett, akik szerettek volna valami mást, valami újat kipróbálni. Jó értelemben vett popzenét játszani, ami után még tükörbe lehet nézni – áll a csapat honlapján. Stílusukat beatmetálként határozzák meg, amiben „a rock, a beat, a metál, az RHCP-s funk elemek szabad játékossággal keveredhetnek ’horribile dictu’ sanzonos, akár diszkós elemekkel is”.

Versenydaluk címe Miért Ne Higgyem?, és ők Henivel szemben az örök szerelem létezésének dilemmájával foglalkoznak.

Csiszár Jenő saját bevallása szerint a Nyers zenekar óta követi Czutor Zoli munkásságát, és „nagyon bírja”. Hozzátette, „komoly, intellektuális zenét nyomnak” a srácok, amit nagyon bír.

Kovács Kati tipikus férfidalnak titulálta a produkciót, és amellett, hogy megkérdezte, „hol vannak a nők?” kiemelte, sokkal jobban hangzott, mint a délutáni próbán.

A Belmondo dala 33 pontot ért.

„Nagy felfedezés”

Joni (nevét ejtsd: Joni) és a Waterfall, első blikkre azt hihetnénk külföldi előadó daláról van szó. Ami félig-meddig igaz is. Joni, vagyis Tóth Johanna Svédországban nőtt fel magyar szülők gyermekeként. Amikor hazaköltözött megismerni gyökereit, a magyar nyelvet is alig beszélte még – ma már határozottan jobban megy neki. Tipikus utcazenész, pályája elején hotelekben énekelt, és máig úgy adja elő dalait, hogy nem lehet nem figyelni rá.

Rúzsa Magdinak nagyon nagy meglepetést okozott a lány, mert összességében úgy vélte, nagyon szépen elénekelt produkció volt. Nem tudott belekötni a dalba, de azon gondolkodott, ha ott lenne az Eurovízió színpadán, 45 dal között ez a dal miben tudna egyedi lenni…

Rákay Philip viszont kellően egyedinek érezte, és megint elismételte: a Dalban minden megtörténhet. Nagy felfedezésnek nevezte Jonit magát és dalát is, és azt mondta, majdnem olyan tökéletesen énekelt a lány, mint a cd-n.

Joni és a Waterfall 36 pontot kapott.

A 2Beat or not 2Beat neve egyelőre nem igazán ismert, céljuk, hogy feldolgozás műsorukon túl saját szerzeményeiket is előadhassák az általuk beat and roll-ként megnevezett stílusban. A bandát 2013-ban alapította Stefi azaz Stefaich Tibor, aki hat éven át külföldön dolgozott, ott csatlakozott többek között a Beathoven zenekarhoz. Versenydaluk szövegírója Joci vagyis Dornai József, aki szintén a Beathoven zenekarnak köszönheti ismertségét. A 2Beat or Not 2Beat-hez tavaly nyáron csatlakozott. Meg akarom mondani című, „klasszikus szerelmi” szerzeményük a beat zene világába repíti el a hallgatót.

Előadásuk után Kovács Kati kiemelte, ennek a stílusnak az eredetije a Beatlesnél gyökerezik, és némi hangi csúszkálástól eltekintve nagyon élvezhető, kellemes produkciót nyújtottak a srácok.

Csiszár Jenő hozzátette, ha becsukja a szemét, Lennon-McCartney-t látja maga előtt. Nem tudta eldönteni, „ez egy tisztelgés az ősök előtt vagy egy tribute zenekar”, de összességében nagyon tetszett neki.

A 2Beat or not 2Beat szerzeménye 30 pontra volt érdemes.

„Borsó meg a héja”

Ez a Bogi nem az a Bogi. Bár az elmúlt egy-két hétben mondhatni a csapból is Csemer Boglárka médiakritikája folyt, az Eurovíziós Dalverseny hazai döntőbe jutásáért nem ő, hanem Dallos-Nyres Boglárka indult We All című dalával. A lány karrierje 2011-ben kezdődött a dömsödi Europop Fesztiválon - ahol 9 ország 40 indulója közül a második helyen végzett. Első saját dala 2012 júniusában készült el, a Mesehőshöz júliusban klipet is forgattak. Egy évvel ezelőtt Tükörkép című dalával jutott a Dal elődöntőjébe. Akkor úgy érezte, dalában nem igazán tudta megmutatni magát, mostani versenydalában, a We All-ban viszont sokkal jobban bízik.

Rákay Philip ezt megerősítve kijelentette: „ezzel a dallal olyan szinten egymásra találtak, mint a ’borsó meg a héja’ (Forrest Gump)”.

Rúzsa Magdi kifejtette: hangulat van a dalban, és neki kifejezetten tetszett középrésznél a country-beütés, amit mostanában Avicii hozott újra divatba. Emellett némi Rebecca Ferguson-os hangzást is felfedezett a produkcióban, és ezért összességében nagyon pozitívan értékelte a nótát.

Bogi slágere a zsűri szerint 35 pontot ért.

Vastag Tamást a 2010-es X-Faktor résztvevőjeként ismerte meg az ország. Akkor testvérével, Csabával együtt jutott a legjobb 50 közé, de amikor épp vele kellett párbajoznia, Malek Mikós Csabát tartotta versenyben, és ezzel Tamás kiesett. Pályafutása azonban szépen haladt előre, tavaly például a Dal döntőjének negyedik helyén végzett Holnaptól című slágerével.

Ezúttal az Állj Meg Világ! című dallal indult, amiről Csiszár Jenő azt mondta, ez a zenei világ nem az övé, de mint mondta, „ez is egy minőségi kategória”. Hozzátette: „vérprofi, majdnem tűpontos, fantasztikus előadó produkcióját láttuk”.

Kovács Kati kiemelte: „megállta a világ erre a 3 percre”, majd azt mondta, kellenek az ilyen fesztiváldalok, és „kiegyensúlyozottnak, stabilnak, férfiasnak” nevezte a hallottakat.

Vastag Tamás 35 pont kapott a zsűri tagjaitól.

„Túl egyszerű”

Szécsi Saci és Böbe két éve tűnt fel a Voice-ban. Szándékosan nem együtt indult az ikerpár, ennek ellenére külön-külön is továbbjutottak. Saci mesterének Somló Tamást, Böbe pedig Mező Misit választotta. Bár nyerni egyikük sem tudott, az akkor 16 éves lányok mindenkit elvarázsoltak hangi adottságukkal. Színpadi rutinjuk viszont egyáltalán nem volt, ezt a hiányosságot azóta volt alkalmuk pótolni. Born To Fly című szerzeményüket a következőképp értékelte a zsűri:

Rúzsa Magdinak ez a dal az egyik kedvence, szereti ezt a „Beach Boysos hangulatot”. A koreográfiát is megdicsérte, de az éneklésre szerinte sokkal jobban oda kell figyelni a lányoknak, ha ilyen erős dal van a kezükben.

Csiszár Jenőnek is az egyik kedvenc dala a rádióban, a dalszerzésben közreműködő Saci munkásságát is kiemelte, de egyetértett Magdival az éneklés tekintetében. Hozzátette viszont, akárhogy is alakul a dal sorsa, ő bizony játszani fogja a rádióban.

A Born To Fly 30 pontot hozott az ikerpárnak.

Polyák Lilla nevét elsősorban a musical színpadok világából ismerheti a nagyérdemű, de popzene karrierjére is nagy hangsúlyt fektet. Az énekes-színésznő gyakori fellépője televíziós showműsoroknak, férjével, Homonnay Zsolt eddig két duett albumot jelentettek meg - a Ketten (2009) és a Két szív (2010) is aranylemez lett. Polyák Lilla 2010-es Itt és most című slágere hatalmas rádiókedvenc lett, a 2013-as Dalban Valami más című dala a középdöntőig jutott.

Idén a Karcolás került a legjobb 30 dal közé. Rákay Philip kiemelte: kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy tízből tízszer ugyanolyan tökéletesen éneklik el a dalukat. S bár elfogult a dalszerző Rakonczai Viktorral szemben, bevallotta, nem ez a kedvenc Rakonczai-dala. Azt kérte ezért az énekesnőtől, és győzze meg arról, hogy az lehet.  

Kovács Kati szerint Polyák Lilla olyan zseniális énekesnő, hogy külön húsz pontot adott volna érte, de magát a dalt túl egyszerűnek találta az énekesnő „zseniális” előadói képességeihez képest.

A Karcolás 31 pontot ért a zsűri véleménye szerint.

Hiányzott az erő

A Muzikfabrik nevű formációt három dj/producer, Andy Sole, c.Molle és Jetro hozta létre. Eleinte dj-ként zenéltek, majd úgy döntöttek, inkább zenekarként folytatják munkásságukat. 2013 augusztusában találkoztak az X-Faktorban próbálkozó Hegyi Ákos énekessel, akivel azóta felvették a This Is My Life-ot, amivel most a legjobb harminc egyikeként küzdenek a Dalban a középdöntőbe jutásért.

Rákay Philip saját bevallása szerint „nagyon bírja ezt a műfajt”, és mint mondta, aki szereti ezt, megtalálhatja ebben a dalban, amiért az a műfaj jó. Ugyanakkor csak „szinte minden stimmelt” neki, „valami erő, valami plusz fűszer hiányzott” a produkcióból.

Csiszár Jenő szerint ez a műfaj a rádióban, klubokban működik, nem színpadra, nem fesztiválokra való. Ugyanakkor leszögezte, a műfaji korlátok ellenére ezt nemzetközi szinten sem lehet jobban csinálni.

A Musicfabrik produkciója 34 hozott a konyhájukra.

Kállay-Saunders András a magyar modell Katalin Kállay és az ismert amerikai producer, soul énekes Fernando Saunders gyermekeként New Yorkban látta meg a napvilágot. 2010-ben látogatott Magyarországra, majd a Megasztár ötödik évada miatt itthon is maradt. Akkor a tehetségkutató negyedik helyét sikerült megszereznie, karrierje azóta is töretlen. 2012-ben az I Love You című dallal indult az Eurovízió hazai selejtezőjén, de a döntőbe nem sikerült bekerülnie. Tavaly ugyanakkor döntő a második helyén végzett a My Baby című szerzeménnyel. Idén a Running című dallal sikerült a legjobb harminc közé kerülnie, lássuk, hogy tetszett a zsűrinek!

Rúzsa Magdi világszínvonalnak nevezte András produkcióját, szerinte minden egyes dal kitűnő volt, amivel eddig indult a versenyben. Az énekesnő a legjobb három közé várná a Running című dalt.

Rákay Philip szerint András állandóan emeli a tétet, mint mondta, ez a Running a mezőny legjobb dramaturgiájú dala.

Kállay-Saunders versenydalát 38 ponttal jutalmazta a zsűri.

Ezzel kialakult a továbbjutók mezőnyének első fele, a február közepén rendezendő középdöntő biztos résztvevői lesznek Kállay-Saunders András és Joni.

A harmadik továbbjutó helyen azonban hármas holtverseny alakult ki Vastag Tamás, Dér Heni és Bogi között. A döntés ismét a zsűri kezében van, akik egy perc tanakodás után úgy vélték, Boginak kell folytatni a versenyt.

A show azonban ezen a ponton nem ér véget, a szavazás ebben a pillanatban elkezdődik. Nagy a tét, hiszen a nézők most döntenek arról, melyik három produkció küzdhet tovább a középdöntőben a folytatásért.

Zajlik a verseny, és érkezünk mi is a legfrissebb információkkal, pontszámokkal, és természetesen a zsűri észrevételeivel.

A zsűri pontszámai

  1. Kállay-Saunders András – Running 38 pont
  2. Joni – Waterfall 36 pont
  3. Dér Heni – Ég veled 35 pont
  4. Bogi – We all 35 pont
  5. Vastag Tamás – Miss one smile pont 35 pont
  6. Muzikfabrik – This is my life 34 pont
  7. Belmondo – Miért ne higgyem 33 pont
  8. Polyák Lilla – Karcolás 31 pomt
  9. 2Beat or not 2Beat – Meg akarom mondani 30 pont
  10. Szécsi Saci&Böbe – Born to fly 30 pont

Amíg a voksolás tart, természetesen nem hagyják unatkozni a nézőket. Ezúttal is egy különleges extra produkcióval szórakoztatják a nagyérdeműt, a színpadon egy csodálatos énekesnő és egy igazi élő legenda: Rúzsa Magdi és Presser Gábor a Nekem Nem Szabad című dallal.

A nézői szavazatok eredményének ismertetése előtt a zsűri tagjai mondhatnak kortesbeszédet kedvenceikért. Rákay Philip Dér Heninek és Vastag Tamásnak kért szavazatokat, Kovács Kati pedig Polyák Lilláért szorít. Csiszár Jenő a felsoroltakon túl a Belmondot és a Musikfabrikot, továbbá a Szécsi-lányokat tartja érdemesnek az extra szavazatokra. Rúzsa Magdi szintén Heninek szurkol, és úgy gondolja, az ikrek is megérdemelnek még egy esélyt.

Az összegzéssel azonban a szavazásnak is vége. Máris kiderül, ki csatlakozhat Kállay-Saunders Andráshoz, Jonihoz és Bogihoz február közepén a középdöntőben.

Folytathatja tehát a versenyt: Polyák Lilla, a Musikfabrik és Dér Heni.

Ezzel a második elődöntő is véget ért, a középdöntős mezőny kétharmada összeállt. A verseny egy hét múlva a hátralévő tíz produkció fellépésével folytatódik. Akkor végleg összeáll a középdöntő csapata, és kiderül, melyik tizennyolc dal küzdhet a február 22-i döntőbe jutásért. Tartsatok velünk addig, és akkor is!

-kiko-"

[2014.02.01.]

Megosztom:

A Dal 2014 második elődöntő: kiderült az extra produkció
A Dal 2014 második elődöntő: kiderült az extra produkció

A tíz versenyző, a műsorvezetők és az...

A Dal 2014 második elődöntő - ez történt az első próbán
A Dal 2014 második elődöntő - ez történt az első próbán

A második elődöntő résztvevői az első...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még