2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2014 - Pál Dénes próbája, képekben
Csodálatos ruhában lép fel Knoll Gabi - képek A Dal 2014 próbájáról
A Dal 2014 elődöntők: a 18 továbbjutó - ők kerültek a középdöntőbe
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal 2014: jön a középdöntő hétvége
A Dal 2014:  A Fool Moon örömében dalra fakadt!
A Dal 2014: Gájer Bálint - Elmaradt pillanatok  dalának akusztikus verziója
A Dal 2014: Knoll Gabi - Sweet memories akusztikus verziója
A Dal 2014: New Level Empire - The last one akusztikus verziója
A Dal 2014: Bülbüls - Minden mosoly akusztikus verziója
A Dal 2014: Király Linda - Everything akusztikus verziója
A Dal 2014: HoneyBeast - A legnagyobb hős akusztikus verziója
A Dal 2014 harmadik elődöntő - képekben
A Dal 2014 - Bogi: "nem fáztam fel szerencsére"
A Dal 2014 - Radics Gigi: "Nem szeretném lepontozni a zsűrit"
A Dal 2014 - Fool Moon: "Nagyon boldogok vagyunk és..."
"Hálás vagyok a sorsnak, hogy..." - interjú Gájer Bálinttal
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)
Radics Gigi
Fool Moon
Gájer Bálint
Király Linda (Linda Kiraly)

A Dal 2014 harmadik elődöntő - Pál Dénes nyert, a New Level Empire a második

Harmadik, egyben utolsó elődöntőjéhez érkezett az Eurovíziós Dalverseny magyar válogatója, a Dal. Ma este összeáll a középdöntő teljes mezőnye, kiderül, kik csatlakozhatnak Kállay-Saunders Andráshoz, Jonihoz, Bogihoz, Polyák Lillához, a Musikfabrikhoz és Dér Henihez február közepén.

A tét óriási: Magyarország képviselete május közepén Koppenhágában a nemzetközi megmérettetésen.

Ahogy azt már megszokhattuk, a zsűri és a közönség ismét együttesen dönt a versenyzők sorsáról. Három előadót az ítészek pontszámaikkal juttatják a jövő hétvégén rendezendő középdöntőbe, míg a másik három középdöntőst a nézők szavazataikkal választják ki.

A zsűri tagjai idén: Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő televíziós-rádiós személyiség.

A hazánkat tavaly Malmöben képviselő ByeAlex idén digitális kommentátorként vesz részt a versenyben.

De elég is a mellébeszélésből, hiszen a verseny máris megkezdődött!

Az első fellépő Radics Gigi, akit azt hiszem nem igazán kell bemutatni. A fiatal tehetség a hazai tehetségkutatók egyik legkitartóbb, egyben legsikeresebb előadója. Gigi a Megasztár ötben hagyott először maradandó nyomot – bár a négyben is indult, ahol azonban csak a legjobb kétszázig jutott -, a hatodik évadot viszont már magabiztosan nyerte. Pályája azóta töretlen, több külföldi fellépése is volt már. Tavaly a Dalban Úgy Fáj című slágerével indult, ami ugyan nem jutott ki Malmöbe, de óriási közönségkedvenc lett.

Idén a Catch Me című dallal jelentkezett, amit a zsűri a következőképp értékelt:

Kovács Kati: „olyan mint egy óriási üvegpalota, teli óriási üveglapokkal” – mondta az énekesnő, aki kicsit idegennek érezte ezt a zenét. Hozzátette ugyanakkor: ez semmit nem von le Gigi értékéből.

Rúzsa Magdi szerint ha Gigi képviselné Magyarországot Koppenhágában, a hangok miatt biztosan nem kellene aggódni. A dalt „trendinek” és „többször meghallgatósnak” nevezte. A Catch Me 32 pontot kapott.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

A Fool Moon egy acapella, azaz hangszeres kíséret nélkül fellépő vokálegyüttes. Tagjai elsősorban a popzene műfajában tevékenykednek, Magyarországon egyedülálló produkciójukkal. Az együttes 2001-ben alakult Szegeden, első lemezük Csillagok… címmel került a boltokban 2003-ban. 2008-ban Csézy háttérénekesei voltak a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen, ahol a Candlelight végül az utolsóelőtti helyet szerezte meg.

Ezúttal önállóan küzdenek a zsűri és a közönség kegyeiért It Can’t Be Over című dalukkal.

Amiről Csiszár Jenő azt mondta, „elegáns, parádés - a világ minden színpadán -, örök élményt nyújtó produkciót láthattunk”.

Rákay Philip zsűritársát erősítve kiemelte: a sok trendinek látszó dal között ez egy klasszikus műfaj, a maga nehézségeivel, és szerinte ezt a dalt biztosan meg lehet jegyezni.

A Fool Moon produkciója 35 pontot ért.

„Fapados”

Gájer Bálint nevét a 2012-es Voice résztvevőjeként ismerhette meg az ország. A swing műfajában nyomuló előadó a tehetségkutató második helyezettjeként zárta a versenyt Pál Dénes után. Az énekes nevével többnyire a celebhírek között találkozhatunk, azért, mert szépségkirálynővel jár, vagy épp annak okán, hogy egymásnak ugrottak a tavalyi győztes ByeAlex-szel. A két énekes azért vívott szópárbajt a Facebookon, mert Alex – aki a Dalt megelőző írásaiban véleményezte a legjobb harmincba került dalokat - Gájerről azt merte írni, hogy nem ismerte a nevét a műsor előtt.

Jogos vagy nem jogos a sértődöttség, nem számít, hiszen Bálint itt van, énekel és a középdöntőbe jutásért küzd az Elmaradt Pillanatokkal.

Ami Kovács Katinak eszébe juttatta a régi Eurovíziós Dalfesztiválok nagyívű dalait.

Csiszár Jenő pedig bár bevallotta, hogy „Gájer Bálint bolondja”, azt mondta, ezzel a „múltszázadi, nagyívű, lírai táncdallal” nem tud mit kezdeni.

Gájer Bálint versenydala 33 ponttal várja az eredményhirdetést.

Knoll Gabival is valami hasonló a helyzet. Aki ismeri az Egy Másik Zenekart, az énekesnőt is ismeri. Aki viszont nem hallott még dalt tőlük, nem biztos hogy felkapja a fejét erre a névre. Egyeseknek talán még onnan lehet ismerős, hogy többek között ő is feldolgozta, pontosabban angolra fordította ByeAlex Kedvesem című slágerét. Ma már azonban nem csak a csapat frontembereként, hanem szólóban is próbálgatja a szárnyait, erre egy jól sikerült példa a Sweet Memories, ami most a legjobb harminc egyikeként szól a Dalban.

Rúzsa Magdi nagyon izgalmasnak találta Gabi hangját, de nem érezte a dalban a „folyamatos építkezést”.

Csiszár Jenő hozzátette, ha jól érezte a „Lana Del Ray”-vonalat, akkor ez neki „egy icipicit fapados volt”.

Knoll Gabi produkcióját 29 pontra értékelte a zsűri.

„Hook”

A fentebb említettekkel szemben a New Level Empire neve biztosan újoncként cseng még a hazai popzenei piacon, ezért senki ne érezze magát hátrányban, ha esetleg nem hallott még róluk. A vokálos, modern dance alapokon nyugvó zenét gyártó csapat alapítója és dobosa Nyújtó Sándor, dj Newl, billentyűse a dalszerzőként is tevékenykedő Krajczár Péter Krash, „digitális agya” Mayer Petra Shizuka, énekese pedig  akit a dalszerző-énekes-gitáros Ujvári Zoltán Szilveszter, vagyis Zola. Első közös stúdiómunkájuk eredménye a The Last One, ami olyan jól sikerült, hogy a Dal elődöntőjében küzdhet a továbbjutásért.

Rákay Philip szerint az idei harmincból ez az egyik legerősebb dal, számára biztos dobogós. Mint mondta, ennek a dalnak van a Csiszár Jenő által sokszor emlegetett „hook”-ja, ami elkapja és beszippantja az embert.

Rúzsa Magdi úgy vélte, ezt a produkciót bármelyik országban bármilyen fesztiválon láthatnánk, és a refrént is megirigyelte a srácoktól. Annyit sajnált csupán, hogy Zola csal a dal végén engedte el igazán magát.

A Last One azonban így is 36 pontot tudott szerezni.

A BülBüls is egy egészen új, és friss formáció. A trió első dala már tavaly májusban megszületett, de aztán hónapokig nem történt semmi. Nyár végén azonban a két dalszerző, Bruzsa Gábor – az Emil.RuleZ! zenekar állandó tagja - és Demeter Géza újra aktivizálta magát és megszületett a BülBüls második slágere is, a Csillageső. A Takács Noémival kiegészült formáció ekkor döntött úgy, hogy zenekarként dolgoznak tovább. Hamarosan megjelenik négy dalt tartalmazó, bemutatkozó EP-jük. Népszerűségüket az is jelzi, hogy Minden Mosoly című felvételük esélyt kapott Magyarország dán képviseletére.

„Ez a dal bemászik az ember bőre alá” Rúzsa Magdi véleménye szerint. Hozzátette, ez nem eurovíziós dal, ennek ellenére ő „az egyik legnagyobb kincs itt”.

Rákay Philip a végtelenségig hallgatta volna a dalt, és azt mondta, ilyen szexi „s”-betűket még sosem hallott.

A Minden Mosoly ennek ellenére csak 30 pontot kapott a zsűritől.

„Modern költészet”

Király Linda az első elődöntőből továbbjutott Király Viktor nővére, aki hol Amerikában, hol itthon keresi a népszerűséget. Bár állandóan tűzközelben van a „lehetőségek hazájában”, a nagy nemzetközi áttörést mégsem sikerült még elérnie. Talán most, az Everything című dal meghozhatja neki azt a sikert, amire mindig is áhítozott, ehhez azonban első körben a magyar zsűrit és közönséget kell meggyőznie arról, hogy dala megállná a helyét nemzetközi porondon is.

Kovács Kati értékelésében elmondta, Lindának „olyan hanganyaga van, ami nagyon kevés embernek”, és akár az operában is énekelhetne.

Csiszár Jenő szerint Lindának nem az operában, hanem itt van a helye. Kiemelte, Lindával az a „baj”, hogy ő nem versenyző. Egy helyen tudja csak elképzelni, „a világ összes show műsorának sztárvendégeként”.

Az Everything 34 pontot hozott Király Linda konyhájára.

A HoneyBeast Facebook-profiljuk szerint „Érzelmes extrémitás, kiszakadó lélek és józan racionalitás, akár egy szál gitáron (vagy ukulelén) is előadható dalok és végsőkig kidolgozott hangszerelés, tábortűz-romantika és nadrágszár-lobogtató basszus, vonósnégyes és kifacsart elektronika, finom irónia, metsző szarkazmus és mély emberi drámák a szövegekben”. Hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? A Legnagyobb Hős elárulja. Lássuk az értékelést!

Rákay Philip különösen értékeli, ha „egy popdal szövege felér egy szerelmi pezsgőfürdővel”, pláne, ha az némi öniróniával is társul.

Kovács Kati nem rejtette véka alá, hogy ez a dal a kedvence, „modern költészetnek” nevezte a dal szövegét.

A Legnagyobb Hős 34 pontot eredményezett a HoneyBeastnek.

„Tökéletes volt”

Az álmodozó szemű Pál Dénes minden hölgy rajongóját elbűvölte a Voice adásai során, nem csak gyermeteg bájával, de csodálatosan mélyen búgó hangjával is. Győzelmét követően egy Agárdi Szilviával közös duettel indult a Dal 2013-as műsorában, a Szíveddel Láss végül a döntőig jutott. Dénes ezúttal egyedül vágott neki a megmérettetésnek, és máris a legjobb harminc egyikeként adja elő Brave New World című versenydalát.

Kovács Kati kiemelte, hogy „élményszámba megy”, amikor Dénes hangja mélyen lent szól, de fentebb már nem találta olyan biztosnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha Dénes megunná az éneklést, próbáljon szerencsét a filmiparban, mert ilyen külsővel a filmvásznon lenne a helye.

Rúzsa Magdi szerint „koncepció lehetett” a hangokkal való játék, az énekesnő úgy érezte, „úgy ahogy van, tökéletes volt”, és Dénes máris mehetne Dániába.

A Brave New World 38 pontot hozott Pál Dénesnek, és ezzel vezeti a ma esti versenyt.

A Mystery Gang nevű trió 1998-ban alakult, garage, jungle, rockabilly zenét játszanak. Megalakulásuk óta itthon és külföldön több mint 1600 koncertet adtak, köztük olyan jelentőseket is, mint például 2009 januárjában a Művészetek Palotája színpadán bemutatott Privát Buddy Holly Story. 2010-ben sikerrel szerepeltek többek között Londonban, New Yorkban, Milánóban és Párizsban is. Kezdetben kizárólag angol nyelvű dalokat írtak, 2012-ben jelent meg első magyar nyelvű kiadványuk Megőrülök Érted címmel.

A Dal elődöntőjébe Játssz Még Jazzgitár című felvételükkel kerültek, ami igazi zenei csemegét jelent a javarészt popzenékből álló felhozatalban.

Csiszár Jenő boldogságát fejezte ki, amiért a csapat itt van az Eurovízió top harmincában. „Ez az őszinte önkifejezés…, ők ennyit tudnak, de százon, nemzetközi szinten” – fogalmazott..

Rákay Philip a műfajt promótálva hozzátette: aki nem volt még Mistery Gang koncerten, feltétlen menjen el, „mert óriási élmény”.

A Játssz Még Jazzgitár 31 pontot zenélt össze a Mystery Gang-nek.

Hárman már továbbléptek

Ezzel ki is alakult a továbbjutó mezőny első fele. A zsűri pontszámai alapján a biztos továbbjutók: Pál Dénes 38, a New Level Empire 36 és a Fool Moon 35 ponttal.

A verseny azonban folytatódik, mostantól a nézőkön van a sor. A szavazást elindították, hamarosan kiderül, melyik három produkció jut a jövő hétvégi középdöntőkbe. 

A zsűri pontszámai

  1. Pál Dénes – Brave new world 38 pont
  2. New Level Empire – The Last One 36 pont
  3. Fool Moon – It can’t be over 35 pont
  4. Király Linda – Everything 34 pont
  5. HoneyBeast – A legnagyobb hős 34 pont
  6. Gájer Bálint – Elmaradt Pillanatok 33
  7. Radics Gigi – Catch Me pont 32 pont
  8. BülBüls – Minden mosoly 30 pont
  9. Knoll Gabi – Sweet Memories 29 pont
  10. Mystery Gang – Játssz még jazzgitár.

Összeáll a középdöntős mezőny

A verseny azonban folytatódik, mostantól a nézőkön van a sor. A szavazást elindították, hamarosan kiderül, melyik három produkció jut a jövő hétvégi középdöntőkbe.

Amíg a szavazás zajlik, természetesen most sem maradunk szórakozás nélkül. A színpadon a blues koronázatlan királya, „a legfeketébb hangú fehér énekes”, Deák Bill Gyula és Mohamed Fatima a „Ne Szeress Engem” című slágerrel.

De mielőtt megtudjuk, hogyan is zárul a voksolás, a zsűri tagjai értékelik a ma estét és a szavazók figyelmébe ajánlhatnak egy-egy énekest.

Csiszár Jenő a Zorán koncertre elszaladt Rúzsa Magdi nevében a HoneyBeast és Radics Gigi érdekében korteskedett, míg saját véleménye alapján Király Lindát és a Mystery Gang-et emelte ki.

Kovács Kati szintén a HoneyBeast mellett kampányolt, ahogy Rákay Philip is, aki még Gájer Bálint és a Mystery Gang nevét említette.

Az értékelést követően utolsó egy percéhez érkezett a nézői szavazás, ami most lezárult.

Máris kiderül, kik csatlakozhatnak Pál Déneshez, a New Level Empire-höz és a Fool Moonhoz a jövő hétvégén rendezendő középdöntőkbe.

A továbbjutók a következők: Radics Gigi, a Mystery Gang és a HoneyBeast!

Nézz bele a produkciókba.

Teljes tehát a középdöntő mezőnye, a legjobb 18 előadó listáját nézd meg itt:

Király Viktor
Marge
Szabó Leslie
Oláh Ibolya
Group’n Swing
Depresszió
Kállay-Saunders András
Joni
Bogi
Polyák Lilla
Muzikfabrik
Dér Heni
Pál Dénes
New Level Empire
Fool Moon
Radics Gigi
Mystery Gang
HoneyBeast

Egy hét múlva már a döntőbe jutásért folyik a harc. Mint Rákay Philip előre jelezte, akkor már nem bánnak majd ilyen kesztyűs kézzel a versenyzőkkel, hiszen akkor már „nem babra megy majd a játék”.

-kiko-

[2014.02.09.]

Megosztom:

Csodálatos ruhában lép fel Knoll Gabi - képek A Dal 2014 próbájáról
Csodálatos ruhában lép fel Knoll Gabi - képek A Dal 2014 próbájáról

A tehetség A Dal 2014 mai...

A Dal 2014 - Pál Dénes próbája, képekben
A Dal 2014 - Pál Dénes próbája, képekben

Az énekes A Dal 2014 mai elődöntőjében lép fel. Nézz bele...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még