2022. január 16. | vasárnap | Gusztáv nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Király Linda (Linda Kiraly)
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Király Linda: "... ez egy összetett dolog"
Megnéztük: Dívák karácsonya a BOK csarnokban - képekkel
Kiderült ki hozta össze Korda Györgyöt és Balázs Klárit
A Budapesti Operettszínház délután közölte - november 30-ig lehet jelentkezni
Sztárban sztár - Király Linda így reagált a kiesésére
     
 
Király Linda (Linda Kiraly)
Születés dátum: 1983. február 28.
 
     

Király Linda

Linda 1983. február 28-án született New Yorkban. 8 éves korától énekel. Az iskolában számos Broadway főszerepet játszott (Annie, 42nd street). Klasszikus tanulmányait 12 évesen kezdte a Performing Art Institute of Long Islandben (P.A.L.I.). Ekkortól kezdve már növendék hangversenyeken, TV showkban lépett fel (Long Island Tillys Center, Carnegie Hall, Warner Channel 11 TV Show). Linda tudatosan választotta művészeti középiskoláját: a '80-as évekig az itt forgatott TV sorozatáról világszerte "Fame" néven ismert Boces Cultural Arts Center 600 jelentkezőből választotta őt ki.

1999-ben Linda családjával együtt Magyarországra költözött. 2001-től Komlóssy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas művészének tanítványa volt.

17 évesen a Dívák éjszakája című produkcióban együtt lépett fel Magyarország legnépszerűbb énekesnőivel a Budai Parkszínpadon és a Pesti Vigadóban. Hamarosan két filmbetétdal is várta: elénekelte a "Vademberek" c. Bokor Pál film betétdalát, majd Dobray György kérte fel a "Szerelem utolsó vérig" c. játékfilm címadó dalára. A "Szerelem utolsó vérig" és a "Két szív" című dalokat a szerző egyenesen Linda hangjára formálta. A Presser Gábor nevével fémjelzett főcímdal az egész országban hatalmas sikert aratott. Ezek után minden napos vendéggé vált a képernyőn is. Heteken keresztül énekelte a Big Brother főcímét, amelynek hanganyaga két hét alatt dupla-platina lemezes lett Magyarországon. Majd jött egy újabb felkérés, ezúttal Andrew Lloyd Webbertől "Az Operaház fantomja" női főszerepére, hiszen koloratúr szoprán hangjának köszönhetően Christine szerepe sem jelentett akadályt.

2003. decemberében elkészült sokak által várt első szóló albuma, a Number 1. Mousse T. (a "Sexbomb" szerzője), Errol Rieds és Denzel Foster (N' Vogue) éppúgy írt rá dalt, mint Presser Gábor. Az albumon keverednek a stílusok. Kislemez és videoklip a "Holla" és az "És mégis" című dalokból készült. Következő évben a Disney kérte fel, hogy énekelje el "A legelő hősei" című rajzfilm magyar betétdalát, valamint az athéni olimpia tiszteletére is készült egy duett.

Linda rendkívül intenzív és komoly érdeklődést váltott ki külföldön is. Az Egyesült Államok, Anglia, Németország számos neves előadója, zeneszerzője és producere kereste meg. Végül Livingstone Brownnal kezdett el dolgozni Londonban, aki fel is hívta a nagy nevű angol menedzser, Jonathan Shalit (Jamelia, Big Brovaz, Javine, Charlotte Church) figyelmét Lindára. Miután Shalit hallotta Lindát énekelni, rögtön menedzseri szerződést ajánlott. 2004. őszén Linda Londonba költözött, és folytatta a demo felvételek készítését. 2005. novemberében, több nagy lemezkiadó ajánlatának mérlegelése után, Linda végül a Universal Music-kal kötött 5 éves lemezszerződést. Ekkor Amerikába költözött, ahol megkezdődött a komoly munka, a nemzetközi debütáló album anyagának elkészítése.

Első nemzetközi kislemezdala, a "Can't Let Go" 2007. júliusában került az amerikai rádiókhoz, és ezzel egy olyan siker küszöbéhez érkezett, amelyet eddig még egy magyar előadó sem tudott elérni.

-kiralylinda.hu-

[2007.09.24.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Mága Zoltán: "Nem várt dolgokhoz kellett alkalmazkodunk"
Dupla, teltházas koncerttel...

Megnéztük: Honeybeast koncert a Barba Negrában - képekkel
Mi lehetne jobb módszer a...

A szerelem és a tehetség illata is ott van az Illatszertárban
Megnéztük: 40 év rock, 40 dal, 40 előadó, Mobilmánia koncert az Arénában - képekkel
beszámolók még