2020. szeptember 20. | vasárnap | Friderika nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ferenczy György Petőfi nyomában - rendhagyó gála a Müpában
A Müpa koncert után dél-amerikai turnéra indul Gryllus Dániel
Díjakat adott át az Artisjus
Sztárokkal zárt a Kovátsműhely
Zenerégész: 56 éves Gryllus Dániel
Képgalériák
Gryllus Dániel Weöres versek megzenésítése
Kapcsolatok
Gryllus Dániel
Palya Bea
Szirtes Edina (Mókus)

Ilyennek láttam, milyennek hallotta Weörest Gryllus 

Ismét egy szép (ráadásul adventi) ajándékot kaptunk a Kodály Központtól, december 15-én este: Gryllus Dániel Weöres-megzenésítését (A teljesség felé) hallhattuk egy szépséges másfél órába sűrítve. Voltaképpen egy keleti-filozófiai tanítást – több énekre szabva.

Ahogy Gryllus Dániel elmondta bevezetőjében, az este elhangzó mű egy költői próza – indiai dallamokra és barátokra hangszerelve, amit ő eredetileg citerára és tárogatóra kezdett el írni 30 éves korában. Éveken át játszotta is ebben a formában, majd 60. születésnapjára fia, Gryllus Samu meglepte a mű áthangszerelésével, így ezen a koncerten (és az ezt megelőző kilencen is) a tárogató mellett már szoprán szaxofon is tárogathatta lelkünk ajtaját, és alkalmanként szájharmonika is színesítette az egyébként vonósokból, kürtből, fuvolából, ütősökből, cimbalomból és citerából álló zenekart. Sőt: vibrafonból is csaltak elő hangokat hegedűvonókkal, ezzel még tovább színesítve az egyébként is színes hangszerelést és hangokat.

Weöres Sándor önmaga állítólag így kommentálta Gryllus Dániel megzenésítési ötletét könyvére vonatkozóan: “Nem tudom elképzelni, de miért ne?” Majd a végeredményt hallgatva a következő volt a véleménye: “Elég sok minden kimaradt – de a lényeg benne van”.

“…merülj önmagadba, személyed alá, s ahol nincs tovább,
ahol minden mindennel azonos – ez a teljesség”.

Az est felolvasója (ha úgy tetszik: narrátora) Szalóki Ági volt, és az előadóművészek között további csupa nagyszerű név foglalt helyet: Palya Bea, Bognár Szilvia, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György, Both Miklós - sőt, Sebő Ferenc helyettesítőjeként, Pécs képviseletében Lakner Tamás is színesítette a hang-palettát.

Azt gondolom, ez a rendkívüli zenemű a szereplők számára is különleges ajándék. Bár alázatot kíván a nem kisnevű és kisszámú – és egyébként szólóestekhez szokott - szereplők részéről kivárni, amíg rájuk kerül a sor, a jó dramaturgia, a szavak és a zene egyensúlya számukra is kétség kívül lehetővé teszi, hogy feloldódjanak, elmerüljenek ebben a másfél órás meditatív állapotban. És mi, nézők nemkülönben.Mindenki találhatott szívéhez eltaláló szavakat, gondolatokat, dallamokat - ahogy természetesen más koncerteken is. Ez mégis más volt, hiszen valódi tanítást kaphattunk. Ajándék lehetett ez Szalóki Áginak, hogy ő “celebrálhatta” a tanítást, rajta keresztül érkezhetett el hozzánk – sokakhoz talán először - az “üzenet”. Ismét megbizonyosodott a zene csodálatos ereje – az emberi elme és a kreativitás határtalansága, áldottsága: hiszen a zenére ráültetett szavak újabb dimenzióval gazdagodhatnak és ezáltal tágulhatott befogadóinak köre is. Csodálatos lehetőség ez mind az átadók, mind a hallgatóság számára – akkor is, ha mindenki csakis saját szintjéhez mérten lehetett képes befogadni az este üzenetét. Na de ez szintén így van bármilyen más koncerten is…

“Ahol azt hinnéd, hogy semmi sincsen: tulajdonképpeni lényed ott kezdődik.”

Csábított, hogy minden bölcsességet feljegyezzek, de inkább csak átadtam magam az élménynek, bízva abban, hogy a dalokkal még inkább belém ivódnak ezek a régen olvasott, ám mégis oly fontos, feleleveníteni szükséges bölcsességek. Otthon pedig első utam a könyvespolchoz vezetett…

“Az életet úgy tekintsd, mint az óriáskígyót.
Ha távol tartod magadtól, gyönyörködhetsz táncos hajladozásában..”

Szintén a remek dramaturgiát dicséri, hogy még mielőtt túlságosan mélabúsakká váltunk volna esetleg, Weöres Sándor ironikus oldalát is megmutatták (A közösség-gyűlöletről). Itt ritmikus, szinte rock and rollba hajló lendületet vett az addig inkább melankolikus zene, amit Ferenczi Gyuri a tőle megszokott könnyedséggel adott át. (Bár a prozódia néha sántított (szótagfeltolulások képződtek) –ez elnézhető a nemes szándékot tekintve. Számomra legizgalmasabb a szavanként felosztott mondatok voltak.)
 

“"A közbeszéd nem tesz különbséget jó és kellemes között:
Isten is jó, a viszketeg megvakarása is jó.”

Meditáció, tanítás volt ez, ahogy már írtam. Ennek megfelelően nem katarzissal, hanem elnémulással, elgondolkodással hagytak itt minket. És maradt a csend. De békés csend, nem valaminek a hiánya – a csend zenéje a színpadon.

“A teljes boldogság öröm nélküli.
A teljes zengés – hang nélküli”.

És jött:

a teljes taps – a (szinte) vég nélküli.

– Horváth Genovéva –

[2015.12.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kreatív, ügyeskezű gitáros kerestetik zenekar [2020.09.15.]
zeneszerzés szolgáltatás [2020.08.26.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ünnepi rockopera-gála a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Az államalapítás...

Best of Geszti - képekben
Nagyszabású best of koncertet adott Geszti Péter a Margitszigeti...

Metálkarácsony augusztusban - képekkel 
Találkozások - képes beszámoló a Palotakoncert  2020-ról
beszámolók még