15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2020. október 21. | szerda | Orsolya nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Gryllus Dániel

A Müpa koncert után dél-amerikai turnéra indul Gryllus Dániel

Gryllus Dániel dalai és fő hangszere, a citera lesz a középpontban október 2-án a Művészetek Palotájában (Müpa), ahol a zenész Pál apostolról szóló, egy könyv mellékleteként a közeljövőben megjelenő új lemezét is bemutatja barátaival. 

"Évtizedekkel ezelőtt olvastam Cseri Kálmán Pál apostolról szóló könyvecskéjét, amelyben a levelek valószínűsíthető sorrendjéről is szó volt. Elsősorban Pál apostol azon gondolata fogott meg, amely szerint Isten nem személyválogató, de agitatív és letisztultabb írásai is nagy hatással voltak rám" - fejtette ki Gryllus Dániel az MTI-nek az előzményeket.

1991-ben meg is jelent a Pál apostol - dalok Pál levelei szerint című lemez Sumonyi Zoltán megzenésített verseivel. Mint most felidézte, az azóta eltelt húsz évben legalább kétszázszor előadták Halmos Béla brácsással vagy trióban a lemezt. Ferenczi György és a Rackajam két-három éve csatlakozott a koncerteken a csapathoz, erdélyi turnén is voltak közösen, és "szinte adta magát, hogy Ferenczi legyen az új változat hangszerelője".

A Cartaphilus Könyvkiadó és a Gryllus Kiadó együttműködésében eddig két kötet jelent meg, az első 2009-ben a Kaláka 40 éve, a második tavaly a Rackák világa volt. "A Pál apostol - Utazás téren, időn és hangokon át című kiadvány lett a harmadik, a könyv, illetve a CD Ferenczi György hangszerelésében szeptember végén jelenik meg" - mondta Gryllus Dániel.

A mintegy 250 oldalas könyvet a televízióból ismert műsorvezető, Süveges Gergő szerkesztette és ő készítette az interjúkat is, mások mellett Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspökével, Cseri Kálmán református lelkipásztorral, Korzenszky Richárd tihanyi perjellel, Pál Ferenc katolikus pappal, Zlinszky János volt alkotmánybíróval, Jelenits István piarista szerzetessel, Fröhlich Ida történésszel, az ókori Kelet nagy ismerőjével, Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával, Jankovics Marcell kultúrtörténésszel, Köves Slomó ortodox rabbival, Mizsei Zoltánnal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékének oktatójával és a lemez alkotóival.

A könyv három fejezetből áll: az első a 2000 évvel ezelőtti világot eleveníti fel, a második a húsz évvel ezelőtti Pál apostol-lemez körülményeit, a harmadik az új album megszületésének történetét taglalja. A kötet végén szerepelnek Sumonyi Zoltán versei, amelyekhez Ittzés János evangélikus püspök készített magyarázatokat.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

Gryllus Dániel felidézte, hogy a Kalákával már a nyolcvanas-kilencvenes években próbálkozott könyv és hanghordozó együttes megjelentetésével, a Nálatok laknak-e állatok? vagy a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című ilyen kiadvány kifejezetten sikeres volt. Később jött a Hangzó Helikon-sorozat, amely már a huszonötödik kiadványhoz közelít.
Mint a zenész kifejtette, az október 2-i Müpa-koncert második részében 23 évvel ezelőtt megjelent lemeze, A teljesség felé hangzik el, szintén újrahangszerelt változatban. A műsor Weöres Sándor filozófiai prózai alkotása egyes részleteinek zenei adaptációját tartalmazza, de míg 1988-ban minden hangszeren Gryllus Dániel játszott, tavaly fia, Samu egy bő zenekarra újrahangszerelte a művet.
 
A koncert énekes közreműködői között lesznek Gryllus pályatársai (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc) és fiatalabb kollégái (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György) is. Zenélni fog Halmos Béla brácsán és hegedűn, Bacsó Kristóf klarinéton és szaxofonon, Kovács Ferenc hegedűn, Balogh Kálmán cimbalmon, Bizják Gábor kürtön, Bolya Mátyás citerán és brácsán, Frankie Látó hegedűn, Kovács Zoltán bőgőn, Pálhegyi Máté fuvolán és Tömösközi László ütőhangszereken, vezényel Gryllus Samu.

"Két év múlva ünnepeljük Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját, remélem, a művet az ő tiszteletére akkor is előadhatjuk egy-két helyen" - mondta Gryllus Dániel.

A zenész a Kalákával a Müpa-koncert után három nappal háromhetes dél-amerikai turnéra indul: az együttes Chilében, Argentínában és Brazíliában lép fel. Időközben elkészült a Hangzó Helikon-sorozatban megjelenő Kaláka-verslemez is, Szabó Lőrinc költeményeinek megzenésítése ősszel megjelenik. Gryllus Dániel elmondta még, hogy decemberben erdélyi turnét tesznek a Kaláka betlehemes műsorával. 

[2011.09.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dumps.Services - Real Dumps Shop 2020 CD/MC/bakelit [2020.10.20.]
Kotta gyűjtemény zongoristáknak kotta [2020.10.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bemutatták az István, a királyt az Erkel Színházban - képes beszámoló
Gyöngyösi Levente...

Othello a Katonában - képekben
Október 9-én mutatta be a Katona József Színház Shakespeare...

Megnéztük! Neoton koncert volt a Skanzenben - képekkel
Képes beszámoló - La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán
Elisabeth musical - élménybeszámoló képekkel
beszámolók még