15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. március 3. | szerda | Kornélia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Kolta Péter

Micsoda? Koncert festőkkel? Igen!

 Kolta Peti jazz gitáros zenéjét képek ösztönözték, így a Trio Kolta fellépésein nem csak három zenész, hanem megannyi vászon, ecset, festő is szerepel. A session zenészként sokféle produkcióban dolgozó gitárost a képekhez fűződő kapcsolatáról és közelgő koncertjeiről kérdeztük.

- Aktív zenész vagy, jazz gitáros végzettséggel. Hogyan jön mindehhez a képi világ, a festészet? 
Kiskoromban zenehallgatás közben mindig rajzoltam, festettem, színeztem. Alapvetően vizuális típus vagyok, mindig is érdekeltek a színek, képek, festmények. Egy ideig rajzolni és zenélni ugyanolyan élményt jelentett számomra. Végül a zene mellett döntöttem.

- Állítólag képtárakba jársz zenét hallgatni, koncerteken pedig valójában képeket nézel. Hogy' történik mindez?
A rajzolás közbeni zenehallgatás, amit az előbb említettem, oda vezetett, hogy mindig látok színeket, ha hallok valamit vagy gondolok valamire. Volt már, hogy egy dalt vagy dallamot kotta helyett vonatjegyre írtam: lejegyeztem a hangok színét, fölé a ritmusát. Kék-piros-piros-kék, bordó-barna-fehér stb. Egy kiállítás pedig nekem felér egy szimfonikus hangversennyel.

- Mikor jöttél rá, hogy szinesztéziád van?
Erre nem jöttem rá. Azt vettem észre, hogy másnak nincs. Nem lát, vagyis nem hall színeket. Nekem ez teljesen természetes volt mindig is, amióta az eszemet tudom. Egyszer olvastam erről egy tanulmányt, amiben végül arra jutottak, hogy a szinesztéziás ember minden bizonnyal közel áll az őrülethez. Haha!!

- Milyen szinesztéziával élni? 
Nagyon szórakoztató. Le tudnám festeni a kérdéseidet vagy a válaszaimat, akár a háttérzajokat vagy amire épp gondolok stb. Jó dolog, élvezem, szubjektív élmény, azzal együtt, hogy ez számomra teljesen hétköznapi. Tudtommal Liszt, Szkrjabin és más zeneszerző is szinesztéziás volt. Legalább ebben hasonlítok rájuk!

- Június 16-án zenekarod, a Trio Kolta festőkkel együtt koncertezik Óbudán a Fő Téren, az Esernyős Közösségi Tér szervezésében. Mire számíthat a koncertlátogató?
Akusztikus jazz triómmal olyan szerzeményeimet játsszuk, melyek képtárakban jutottak eszembe. Akciófestőket hívtam a rendezvényre: miközben mi zenélünk és részben improvizálunk, ők a műsor ideje alatt vászonra viszik mindazt, ami eszükbe jut a zenéről. Alapvetően a képzőművészet nem előadóművészet, ahogyan a zene viszont az. A zene időben változó és éppen ezért időhöz kötött tevékenység. A képzőművészetben az elkészült produktum tárgyi vonatkozású, időtől független minőség. A meghívott festők mégis vállalták ezt az izgalmas feladatot. Ilyen tekintetben a koncert mindenképp egyszeri és megismételhetetlen lesz!

- Kikből áll  trió?
Régi barátom, Máthé Laci nagybőgőzik. Osztálytársam volt a jazz tanszakon, sokszor muzsikáltunk együtt. Márkosi Andris dobol, aki most végez a Bartók konzin és nagyon tehetséges. Készítettünk pár felvételt az év elején különösebb cél nélkül, végül együtt maradtunk és "megalakultunk".

- Mi ad ihletet zeneszerzéshez? 
Bármi. Az akusztikus gitár színe, tapintása és persze hangja nagyon inspirál. Elektromos gitárt is használok a koncerten, többfélét is. Mindegyik teljesen különböző dologra ösztönöz. De ugyanígy a környezet, az élmények, ahogyan mindenki másnál. Egy időben sokat utaztam. Diktafonnal felvettem az utca zaját pl. New Yorkban, aztán Jamaikában vagy Szentpéterváron. A felvett "zajok" nagyon jellemzőek adott helyszínre. Ha inspirációra van szükségem, előveszem ezeket a felvételeket. Nagyon szeretem a xx.századi klasszikus zenét, a jazzt illetve a modern festészetet. Egy-egy festmény, kompozíció nagy lökést tud adni. A Nemzeti Galériába szívesen beköltöznék és sok számot írnék.Talán egyszer meg isteszem! :-)

- Hogyan tovább? 
Középtávú tervem, hogy lemezt készítsünk a csapattal. Ősszel Las Palmasba utazom, ahol festőkkel együtt zenélek majd. Addig pedig fellépünk Budapesten és Szegeden is illetve Kapolcson - de ott majd csak jövőre.

- Mikor és hol szerepel legközelebb a Trio Kolta?
Június 16-án, csütörtök este hat és nyolc között Óbudán, a Fő Téren zenélünk legközelebb az Esernyős Live rendezvényén, festőkkel együtt. Várunk mindenkit szeretettel a szabadtéri rendezvényre!

[2016.06.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még