Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 24. | hétfő | Mátyás nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Radar
Képgalériák
Radar
Kapcsolatok
Radar

Radar: "a lendületes rock zenét részesítjük előnyben"

A 2005.ben alakult kisvárdai Radar zenekart számos rock rajongó ismeri szerte az országban motoros találkozók, művelődési házak, klubok, rock fesztiválok színpadjáról. A közönség körében ki is alakult egy rigmus, amivel a fellépések alatt szokták éltetni a klasszikus, de nyers, ugyanakkor dallamosan érzéki rock és heavy metal ötvözetet játszó kedvencüket, mely így hangzik: Ki a jobb 1-2-3? A Radar! Túl vannak tíz éven és három lemezen, készül a következő jövőre, és egy igen csak aktív idei évet tudhatnak maguk mögött. Ezek apropóján készítettünk egy interjút Velük.

Zene.hu: Idén megfordultatok jó néhány hazai és külföldi fesztiválon, kis klubban, presszóban, műv. házban, sportcsarnokban, várban, kápolna dombon, Tiszán innen – Dunán túl... Milyennek értékelitek a 2016-os évet így a vége felé?

 Radar zenekar, Mák István, Maku: Minőségében és mennyiségében is tökéletesre sikerül ez az esztendő, bár még van hátra 8-9 koncert. A bulik nagyon jól sikerültek, többségében rengetek ember előtt szerepelhettünk. Szerencsére alig akad már gyenge buli, de ha belefutunk egybe, azt is tisztességesen megcsináljuk. Nekünk az évi 40-50 koncert minden évben meg van, szerintem ez egy egészséges szám, nem kell többet játszani. Ügyelünk a mértéktartásra, nehogy ránk unjanak. Tudod, az önkontroll nem mindenkinél működik.

Zene.hu: Egészséges metálként aposztrofáljátok magatok zenéjét. Súlyos riffek, klasszikus harmóniák. Hát milyen zenén nevelkedtetek Ti a 80-as években? Mik voltak hatással Rátok?

Maku: Idehaza a Mobil és a Gép volt a favorit. Az ős rock és a metál. Ugyan így külhonban is a jó rock, Whitesnake, Winger, Axel Rudi Pell, V.H. mellett, a Maiden, Saxon, Helloween, Running, Metallica vonal volt a meghatározó. Ezért az egészséges jelző, mert itt csupa igényes klasszikus rock, metálos hatások vannak. Ötvözeteket mi is gyártunk, de korcsosításba már nem megyünk bele. A lényeg, hogy mind az öten a lendületes rock zenét részesítjük előnyben.

Zene.hu: Túl vagytok három albumon így tíz év után. Jövőre készül a következő. Hol tartotok és mi alapján áll össze egy album set?

 Maku: Három dallal készen vagyunk, a többit télen rakjuk össze. Vannak ötletek zenében és szövegben is egyaránt, reméljük elég lesz egy cd-re. Aktuális témák foglalkoztatnak ma is minket. A barátság, szerelem, szabadság fontosságát nem kell megmagyarázni, ehhez párosul néhány olyan emberi dolog, ami érdekli az embereket és minket is. Ezek a gondolatok fogják meghatározni az új lemezt.

Zene.hu: Ki hozza a témákat, ki írja a jó kis szövegeket? Kinek mi a szerepe a bandában?

Maku: Zenei témák többségét Ata hozza, de Geri és Losi is tesz hozzá. A szövegeket én karcolom. Bár nekem is adtak már jó ötleteket, szöveg részeket, amiből jó nóta született.

Zene.hu: Oldschool rockerként jó párunknak megvan mind a három (Új hajnal, Embertelen kor, Mindenáron) korongotok. Mindegyik címe szándékos mondanivalót takar. A készülővel kapcsolatban milyen üzenetre számítson a magamfajta koncertre járó figura? Konkrétabban mit oszthatunk meg az olvasóval a negyedikről? (Mikor jelenik meg, mennyi szám, les-e lemezbemutató koncert)

Maku: Az üzenetekről és mondanivalókról már tettem említést ezelőtti válaszomban. Hangzásban biztosan maradunk a nyers változatnál, nem fogjuk kerekre kozmetikázni a dalokat. Reméljük, ez is hozzá segíti majd a lemezt egy sajátos hangulathoz. Megjelenést egy év múlva tervezzük. Eddig 10 tétel volt az albumainkon, ez a negyediken is meg lesz. Lemezbemutatót is tervezünk valamikor valahová.

Zene.hu: Eddig pont annyi albumotok van, ahány klipetek. Számíthatnak a rajongók egy friss klipre jövőre az újról?

Maku: Igen! Koncert klip lesz a negyedik. Régi vágyunk, hogy legyen végre egy ilyen videoklipünk. Aztán kitudja, ha beleszeretünk valamelyik új dalba, belevághatunk az ötödikbe is.

Zene.hu: A saját és közönségetek visszajelzései alapján milyennek ítélitek meg a mostani hazai élő rockzene helyzetét?

Maku: Nagyon hálásak lehetünk, hogy vastagon részesei lehetünk a történéseknek. Ez által annak is, hogy hívnak, keresnek minket. Ez a legjobb elismerés. Egyre több jó banda van és egy csomó elfáradt. A fesztiválok többsége olyan, amilyen. Mindig ugyanazok a bandák, semmi kockázat, semmi rotálás. Mondjuk ez nem a rock zene hibája, ha nem a zenei stílus ficamban szenvedő néhány szervezőé.

Zene.hu: Mennyire nehezíti az érvényesüléseteket a zeneileg vízfejű fővárostól való nagy távolság kisvárdaiként?

Maku: Nehéz a fővárosban jó bulit csinálni. Még nehezebb az embereket kirángatni abból az antik zónából, amiben élnek. Sokuk el van azzal az egy-két divat bandával. Bár divatból tőlünk nem számíthatnak semmire. Undorít minden, ami divat. Viszont töretlenül döngetjük a falakat vidékiként szerte az országban. Meglátjuk mire lesz elég. Büszkék vagyunk rá, néhányat már sikerült ledönteni. Ezt az interjút is pont egy parádésra sikerült pesti buli után dumáltuk meg.

Zene.hu: Miben rejlik egy rock zenekar vonzereje? Magyarországon hogy lehet ma „hírnevet” szerezni?

Maku: A vonzereje szerintem abba, hogy komolyan veszi magát, alázattal és hitelesen őrül meg a színpadon. Hírnevet lehet venni, de mi nem adunk annyit érte. Mert idővel a pénzel mást is kéne adni, de az nálunk nem eladó.

Zene.hu: Milyen egy koncertre felkészülés, hogyan áll össze egy próba?

Maku: Általában év elején vannak azok a próbák, ami a koncert program kialakítását szolgálják. Ekkor alakítjuk ki az adott év szett listáját. Ilyenkor jönnek még ötletek show elemekre, vagy bármilyen fajta színpadi arculatra. Majd tavasztól decemberig ezt játszuk, néha minimális változtatásokkal.

Zene.hu: Nagyon közvetlenek vagytok a koncerteken. Nem sok régi iskolás banda van itthon, akik ennyire felvállalják a kontaktust a jelenlévőkkel.  Ez is része a rakenrollnak?

Maku: Fontos, hogy aki eljön a buliba, jól érezze magát. Ne unott arccal menjen haza és arra gondoljon közbe, megint egy átlagos koncerten voltam. Ha van fogékonyság, szeretjük bevonni az embereket. Egy biztos, ha elkezdődik egy koncert, a Radar zenekar őszintén kiteszi magát a színpadra. Ebbe benne van minden fajta őrület, amit felvállalunk. Megfelelő komolyság, kontra jó hangulat. Amúgy sem szenvedünk hiányt humorban. A zenekar hála, minden tagja meg tud bolondulni, ha kell.  

Zene.hu: Saját lábon álltok, vagy akad szponzor? Az NKA – Nemzeti Kulturális Alapnál nem próbálkoztatok az előbbre jutásért?

Maku: Képzeld, olyan sok szponzorunk van, hogy nem fér fel a nevük a mikrobuszunk oldalára. Nagy sajnálattal néhányukat idén el is kell küldenünk. De bízom benne, a szponzorokat vonzó színpatikus csapatok átveszik őket. NKA már eszembe jutott, de rálátás kéne, meg egy kis útmutatás hozzá.

Zene.hu: Mi lenne a három kívánság részedről, ha jönne Tibi bácsi a pöttyös labdával vagy a meséből az a bizonyos jó tündér?

Maku: Az első, nagyon jó egészséget mind az ötűnknek. Boldog élettel és sokáig tartó kard használattal. A második, hosszú életet a Radarnak, erőben, jókedvben, alkotásban. A harmadik kívánságunkat pedig eltenném rossz időkre. Akkor még jól jöhet.

Zene.hu: Végezetül, hol lehet elérni titeket?

Maku: Facebook, honlap és koncertek!

https://www.facebook.com/radar.zenekar/?fref=ts

http://radarzenekar.hu/

Köszönjük az interjút a rockerek nevében!

-Juhász Peti-

[2016.10.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még