Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. január 16. | szombat | Gusztáv nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Régi emlékek új köntösben

Új zenés videóval jelentkezett a még talán kevésbé ismert Cuki Presszó – a saját nóták mellett örökzöld punkslágerek átdolgozásával is operáló duó most egy közel húsz esztendős nóta emlékeit frissítette fel..

Április elején jelent meg a Cuki Presszó nevű akusztikus rock kettős legújabb zenés videója, az Utazás. Nem, nem hallucináció, valóban a legendás és még ma is aktív magyar punkcsapat, vagyis a CAFB már lassan nagykorú, pörgős világjáró nótája szelídült közérthetővé, és kelt újabb életre egy párhuzamos valóságban.

A találkozás pedig egyáltalán nem a véletlen műve: a hazai punklegendában gyökerező Cuki Presszó formáció ugyanis előszeretettel öltözteti friss ruhába anyazenekara megunhatatlan örökzöldjeit. A jelszó pedig minden bizonnyal a csak semmi komoly felkiáltás lehet az akusztikus-populáris rockzenével operáló duótól – hiszen ez a dal egyáltalán nem lett megerőszakolva, hála istennek. Inkább csak egy könnyed lelki átültetésről ejthetnénk pár szót, már ha érdemes lenne.

De a Cuki Presszó Utazása ugyanúgy megállja a helyét minden felesleges körítés nélkül is, mint az eredeti CAFB verzó teszi ezt csaknem két évtizede. Nem szeretnek túl sokat magyarázkodni, ez egyszer biztos, és ez pozitívum.. Eme elvet követve pedig az újragondolt nótával érkező videót sem szerették volna túltolni vagy éppen izzadtságszagúvá tenni: a kézi kamerával készült, filterezetlen, amolyan egykori punkos egyszerűségben egymás után vágott képsorok valóban egy utazás alatt készültek, akár egy családi vhs videó is lehetne 2005-ből - és talán éppen csak ennyi az egész.

De persze jó néha egy kicsit a sorok vagy éppen a képkockák közé lesve megpillantani az indirekt lényeget: a „trehány” nemesség tapintatlanságával és egyszerűségével forgatott klip képei mögött ugyanis a nosztalgia szólal meg – mert ez az utazás, nem is biztos, hogy annyira profán, mint ahogy azt ők elsőre láttatni akarják. Hiszen mind utazunk, jövünk és megyünk, valahonnan valahova, és a bőröndben pedig ott cipeljük magunkkal a történetünket. Ahogy ez a nóta is, minimum 16 évét – akár punkosabban, akár megszelídült, mainstream-barátabb állapotában: a jövő, a jelen és a múlt. Csak ennyi az egész.

koko

[2020.05.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Otthoni játékok
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még