2021. július 25. | vasárnap | Kristóf, Jakab nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Találkozások - képes beszámoló a Palotakoncert  2020-ról
Ismét musicalektől volt hangos a Pesti Vármegyeháza - képekkel
Képgalériák
La Mancha Lovagja 1
La Mancha Lovagja 2
La Mancha Lovagja 3
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház

Képes beszámoló - La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán

Szeptember 11-12-13-án nagy sikerrel mutatta be a Budapesti Operettszínház a La Mancha lovagja muiscalt. A darabot hármas szereposztásban tekinthetik meg a nézők, legközelebb október 7-11-ig.
 

"Ha talán jobb lesz így a világ,
nem volt értelem nélkül a lét.
És a vérem nem hiába hullott
elértem a távoli célt!"


Talán soha nem volt akkora szükségünk Don Quijote idealizmusára és hitére, mint ebben az időszakban. A hosszú bezártság és a járványügyi helyzet miatt elhalasztott márciusi premier után lelkünkig hatolnak a darab költői mondatai, mindenki könnyebben átérzi a darab üzenetét, miszerint "a lélek, csak az segít tovább", a szeretet az, ami mindent jobbá varázsol, és hogy az élet keserű óráit könnyebb elviselni annak, aki meg tudja látni az öröm pillanatait. Színházunk missziója, hogy a La Mancha lovagja című előadással is felemelje a lelket, lenyűgöző színészi alakításokkal és izgalmas látványvilággal.

Az eredeti musical 1965. november 22-én debütált a washingtoni Square Színházban. Az első európai bemutatót Madridban tartották, majd Londonban láthatta a közönség. Harmadik alkalommal 1971-ben, Budapesten mutatták be a nemes lovag gondolatébresztő történetét, éppen az Operettszínházban, akkor Darvas Ivánnal a címszerepben.

Don Quijote szélmalomharca sokunk számára nem ismeretlen: a történet arra keresi a választ, hogy milyen lenne a világ, ha abban a szeretet, az elfogadás, a gyengédség és a szolidaritás uralkodna. Vajon mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, a lovagi eszményekkel?

Netán az egész csak egy "Álom, mit nem láttak még!?"

A középkori Don Quijote-történetet a La Mancha lovagja című musical szerzői egy keretjátékkal gazdagították. A darab főszereplője Cervantes. Ő játssza el Alonso Quijana nemest, aki maga Don Quijote. Így jelenik meg a színház a színházban. Az álom, a fantázia és valóság között ily módon összemosódó határt a Budapesti Operettszínház előadásában a díszlet emeli ki. Az áttetsző, a történet előrehaladtával különböző színekben, fényárban úszó üvegfelületek, akárcsak a tükröződések - melyekben néha önmagunkat is látjuk - mind azt erősítik, hogy Don Quijote utazása egyfajta transzcendens, belső utazás. Ebben az utazásban pedig a szeretet és a hit az, ami mindent átminősít: a sötét alakok színessé válnak, Aldonza pedig nem Aldonza, hanem Dulcinea, a fogadó pedig egy kastély. 
 

La Mancha Lovagja képekben - klikk a fotóra

 

Vincze Balázs rendező koncepciójában Don Quijote a mai kor embere lesz a Budapesti Operettszínház előadásában, aki bejárja az élet sötétebb és derűsebb oldalait, és a vizuális effektusokban gazdag látvány sem vonja el a figyelmet az előadásban fellépő művészek tehetsége elől. A darab üzenete akkor hatásos, ha ott lüktet benne őszintén, mély átéléssel a művész lelke. A szívszorító történetben jelen van a humor, a koreográfiában a játék, a váltakozó ritmusú spanyol zenei világ pedig visszarepít a fikció világába. Bolba Tamás karmestert idézve "Ennek a musicalnak az a sajátossága, hogy minden egyes song magában hordozza az aktuális tragikum és komikum lehetőségét, a darab üzenete dalokban is megfogalmazódik külön-külön. Minden egyes dal önálló életet él, és rövidsége ellenére nagyon mély rétegeket érint".

Az előadás díszlettervezője, Erdős Júlia Luca kortalan díszletet álmodott meg, mely a mű mondanivalójára fókuszál. A tisztán tükröződő, fényvisszaverő felületek önmagunk bebörtönzött lelkületét vetítik ki.

A jelmezkoncepció teret enged egy autoreflexív olvasatnak: Fekete Katalin jelmeztervező szerint "a történetben Cervantes az, aki Don Quijoteként Aldonzából Dulcineát, a Kormányzóból Fogadóst, a Hercegből- Tudóst ,"varázsol". "Jelmeztervezőként az motivált ebben a munkában, hogy az átalakulást, a mesébe vonódást segítsem egyszerűen és elegánsan. A történet előrehaladtával nem kerestem a színpadi realitást, a szükséges szereplő megjelenik átöltözéssel, jelmezváltással. Az eredeti kort megidéző ruhákat a képi költészet eszközeivel, a látványtervezővel egy átgondolt világba helyeztük."

Don Quijote karaktere áttörve a sötétségen, kiábrándultságon, szeretetlenségen, emel, épít, vigasztal, fényt villant a sötétségbe, örömöt és az élet értelmét viszi oda, ahol nem jártunk még... A mai korban talán erre van a legnagyobb szükségük az embereknek. A darab minden korosztályhoz szól a mai kor problémáinak válaszkereső küzdelmeiben, utolsó sorait pedig hazavisszük magunkban: "Mi mindannyian La Mancha lovagjai vagyunk."
A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, főbb szerepekben többek között
Don Quijote / Cervantes: Németh Attila, Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt,
Sancho: Serbán Attila, Sándor Péter, Kocsis Dénes,
Aldonza / Dulcinea: Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari látható.
Karmesterek: Bolba Tamás és Tassonyi Zsolt.

Jegyvásárlás

La Mancha Lovagja képekben - klikk a fotóra

 

Szereposztás:

Don Quijote / Cervantes: Németh Attila, Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt
Sancho: Serbán Attila, Sándor Péter, Kocsis Dénes, Kerényi Miklós Máté
Aldonza / Dulcinea: Nádasi Veronika, Dancs Annamari, Peller Anna
Herceg / Carrasco / Tükörlovag: Bálint Ádám, Gömöri András Máté, Angler Balázs
Kormányzó / Fogadós: Dézsy Szabó Gábor, Pálfalvy Attila, Petridisz Hrisztosz
Atya: Magócs Ottó, György-Rózsa Sándor, Mészáros Árpád Zsolt
Házvezetőnő: Kalocsai Zsuzsa, Sz. Nagy Ildikó, Vásári Mónika
Antónia: Vágó Zsuzsi, Füredi Nikolett, Fekete-Kovács Veronika
Borbély: Magócs Ottó, Imre Roland, Czikora István László
Pedro: Miklós Attila, Illés Zoltán
Kapitány: Aczél Gergő
 

La Mancha Lovagja képekben - klikk a fotóra

 

Budapesti Operettszínház
 

[2020.09.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Szombaton mutatta be a 25 éves Hooligans a...

Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Jégeső és égzengés harangozta be...

Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
Szórakoztat és tanít a Puskás című musical - képekben
beszámolók még