2024. május 21. | kedd | Konstantin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Film-szín-játék készült Ady életéből: Elfogyni az ölelésben
A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játékát!
Már próbálják az Aranyoskám című musicalt a Madách Színházban
SIX koncertmusical a Madách Színházban: jegyek itt
Képgalériák
A tizenötödik - egyik szereposztás (Borbély Richárd, Kecskés Tímea, Miller Zoltán, Sánta László, Békefi Viktória, Weil Róbert, Kiss Ernő Zsolt, Németh Gábor, Détár Enikő, Ladinek Judit)
A tizenötödik - másik szereposztás (Jenővári Miklós, Détár Enikő, Egyházi Géza, Cseh Dávid Péter, Simon Boglárka, Sándor Dávid, Németh Gábor, Ekanem Bálint, Ladinek Judit, Kecskés Tímea)
Kapcsolatok
Madách Színház

Azontúl, hogy formabontó, történelmi ismereteket ad át A tizenötödik című musical - képekben

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy ma már bármiből lehet, sőt csinálnak is musicalt. A műfajt nem kedvelők biztos számos érvet tudnak felsorakoztatni, hogy miért rossz ez, és inkább maradjon minden zene és tánc nélkül. Mi viszont keressük meg az előnyöket, hogy miért jó az, ha például a tragikus sorsú Kazinczy Lajos története forradalmian új zenés színházi előadásban elevenedik meg.

Szerintem nem szégyen, ha most sokan a fejükhöz kapnak, hogy ki is volt Kazinczy Lajos. Édesapjáról, Ferencről még egy iskolás is képben van, de a fiáról az sem csoda, ha eddig sejtésünk sem volt. Már itt kezdődik, hogy ezért jó, ha valakiről – aki igenis nyomot hagyott a történelemben – egy színdarab készül.

A III. Madách Musical Pályázat győztes alkotása A tizenötödik című musical, Derzsi György és Meskó Zsolt szerzeménye. Szirtes Tamás rendezésében tavasszal mutatta be a Madách Színház, hármas szereposztásban. Hogy ez utóbbi információ miért olyan lényeges mindig? Mert, ettől lesz egy előadás mindig más. A címszereplőt Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám játssza, Haynau szerepében Egyházi Géza, Miller Zoltán és Posta Victor látható, míg a főszereplő szerelmét, Majthényi Zsófiát Békefi Viktória, Gubik Petra és Simon Boglárka kelti életre.

A tizenötödik című előadás főszereplője Kazinczy Lajos, a nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb fia, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. 1848-49-ben honvédtiszt, egy napra a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka. Az aradi várban Haynau foglya lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. De mi lesz az ő sorsa?

„Ki vagyok, mi vagyok, én döntök
vagy csak sodor az élet, kiért és miért élek?
Küzdök és vágyom, bántok és bántanak,
öröm és bánat, a boldog lét hol marad?
Mit ad nekem a haza, és én neki mit adok?
Elvesznek mindent, de én még élni akarok!”

A darab megidézi az 1848-49-es szabadságharc korát, amit eddig többnyire Petőfi Sándoron vagy Kossuth Lajoson keresztül láttunk. Az aradi vértanúk, az a tizenhárom magyar honvédtiszt, akiket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek már jóval halványabban élnek az emberek emlékezetében. Még az iskolában felelés volt ebből, és fel kellett sorolni a 13 nevet, de most nem sok embert találnánk az utcán, aki ezt tudná. Hát még azt, hogy a honvédtisztek száma eredetileg tizenhat volt, és azt, hogy ki és miért volt a tizenötödik végképp nem.

A forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal nemcsak a klasszikus musicalhagyományok épít. Hogyan lesz egy 1848-as mű 2022-ben is helytálló? A zenei műfajok keveredésével: a rap, a slam poetry újszerű, modern keretet ad a szabadságharc fiatal hősei történetének.

A tizenötödik egyik szereposztás képekben - klikk a fotóra

A Kazinczyk közül Borbély Richárdot és Solti Ádámot láttam az előadásban és egyik sem okozott csalódást. Richárd mind hangi adottságokban, mind színészi játékban méltóságteljes alakítást nyújtott, Ádám pedig még meg is lepett. Egy percig sem gondolkoztam azon, hogy tényleg fel akar nőni az apja nagyságáig. Hogy ha küzdelmesen is, de át akarja lépni a családi örökség árnyékát, hogy önmagáért ismerjék el, és büszke lehessen rá a haza!

Julius von Haynau szerepében Egyházi Gézát és Miller Zoltánt is láthattam (Posta Victor játssza még a hármas szereposztásban). Nehéz lenne eldönteni, hogy ki a tökéletesebb Haynau. Szinte rettegtem mind a kettőtől olyan kisugárzásuk van a színpadon, amire kevesen képesek. Ebben Miller Zoltán talán erősebb, és tényleg átéreztem, hogy állandóan fáj a feje…

Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea és Ladinek Judit mindannyian erőteljes anyák, akik – szereposztástól függően – a vértanúk felsorolásában is részt vesznek, ami kellő meghatottságot kölcsönöz az előadásnak. Míg Békefi Viktória, Gubik Petra és Simon Boglárka természetes könnyedsége Majthényi Zsófiaként a romantikát jeleníti meg, hogy ne lássunk mindent olyan borúsnak.

Tihanyi Ákos koreográfiája most is látványos és tele van energiával. Vízvárdi András díszlet- és animációtervezése kiemelt helyet kapott, főleg a megemlékezés résznél, míg Romhányi Nóra jelmezei elegánssá és arisztokratikussá teszik az előadást.

A darabban részletek hangzanak el Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Tompa Mihály költeményeiből is, a készítők pedig hangsúlyozták, hogy a történet a történelmi tények mellett az írói képzelet szülte elemeket is tartalmaz. Hogy pont ezért vagy éppen ettől jó A tizenötödik, mindenki döntse el maga. Ami biztos, hogy én a második előadás után, a színházból kilépve már dúdoltam a dalokat – ami mindig valamiféle mérce, ha jó zenét hall az ember. És az is biztos, hogy kellenek az ilyen előadások, ahol a könnyed, szirupos csöpögésen túl történelmi/irodalmi tudást is kaphatunk.

Jegyvásárlás

M. Adri

 

A tizenötödik másik szereposztás képekben - klikk a fotóra

 

[2022.10.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még