2024. június 19. | szerda | Gyárfás nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Othello a Katonában - képekben
Bemutatták a Lear királyt a Katonában - képek a próbáról
Vizityúk érkezett a Kamrába
Csehov Cseresnyéskertje a Katona József Színházban
Fontos bejelentések a Katonában - megtartották az évadnyitót
Kapcsolatok
Katona József Színház, Budapest

Madách Imre klasszikusából készít előadást Székely Kriszta

Székely Kriszta, Szabó-Székely Ármin dramaturggal közösen dolgozva Madách Imre klasszikusából, Az ember tragédiájából, Embtrag – Keressétek az Urat, amíg megtalálható! –  címmel készít előadást, melynek bemutatója október 8-án lesz Katona József Színház nagyszínpadán.

Az augusztusi évadnyitón Máté Gábor, a színház igazgatója elmondta: „továbbra is hiszünk benne: a színház az évek óta nem csituló viharos időkben sem veszíthet társadalomformáló erejéből”.

Ennek mentén haladva, nem meglepő a választás, hogy az évad első nagyszínpados bemutatója Madách Imre és Nádasdy Ádám szövege alapján készült Embtrag lesz. Madách Imre jól ismert műve Az ember tragédiájában nagyívű utazásra invitál, bármilyen feldolgozásban is kerül színpadra.

„Azokat a kérdéseket teszi fel, amelyek egyidősek az emberiséggel, és hol felemelő, hol kétségbeejtő gondolatokra lel válaszként. Mi is választ akarunk, tudni akarjuk, miért küzdünk, de sejtjük, hogy a nagy Összefüggést sosem mondhatjuk ki egyetlen pontosan megfogalmazott állításként. Próbálkozunk és elbukunk, egészen addig, míg az életünk egy átlagos szerda délutánon váratlanul véget nem ér. Ádámot és Évát Lucifer vezeti az úton, megosztja velük a tudást, de az „igazság” és a „valóság” csalóka fogalmai újra és újra szétesnek körülöttük. Alkotótársaimmal minket az motivált, hogy nemzeti drámánkat kortárs szövegként olvasva olyan előadást hozzunk létre, amelyben nem Madách nyelvi és dramaturgi bravúrjai előtt hajtunk fejet, hanem megengedjük magunknak, hogy a segítségével asszociáljunk, mellérendeljünk, felnagyítsunk, átkeretezzünk témákat, és a történelmi tablók felsorakoztatása helyett az emberi élet stációit és meghatározó helyzeteit keressük. Vagyis új utazásra hívjuk azokat, akiket hasonló kérdések foglalkoztatnak” – mondta Székely Kriszta, az előadás rendezője.

Ádám szerepében Lengyel Benjámin, Elek Ferenc és Bezerédi Zoltán, Évaként Mentes Júlia és Rezes Judit, Luciferként Pálmai Anna, az Úr képében pedig Szirtes Ági lép színpadra. A további szerepekben Béres Bence, Bodnár Erika, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel, Rajkai Zoltán és Ujlaki Dénes látható.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják!

Jegyvásárlás

M. A.
Fotó: Katona / Horváth Judit

[2023.10.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még