2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A szeretet jegyében ünnepel Csepregi Éva
Felolvasztják a jeget a Neoton Sztárjai
Régi dobosa nélkül is létezik a Neoton Sztárjai
Képgalériák
Koncertképek
Kapcsolatok
Heatlie Dávid
Neoton Família Sztárjai
Legnépszerűbb csengőhangok

Nem szülői unszolásra lett zenész Csepregi Éva fia

Azoknak, akik figyelemmel kísérik a Neoton Família Sztárjai zenekar életét, nem újdonság, hogy az elmúlt évben egy nagyon tehetséges ifjú dobos, Heatlie Dávid mutatkozott be a csapatban.A Zene.hu kapott az alkalmon, és megszólaltatta a fiatal muzsikust.

Hat vagy hét éve kezdtem el komolyabban dobolni, igaz akkor még nagyon amatőr szinten, de akkor már gondoltam, hogy ez az egész annyira fontos nekem, mint a megélhetéshez szükséges víz…– elevenítette fel Dávid a kezdeteket.

Kreativitást is ad a hangszer

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért pont ez a hangszer vonzotta az akkor még kisfiút: – A dobolást nem csak úgy szerettem meg, mert megakartam szeretni, hanem azért mert szerintem ez az amihez értek. Nagyon sok dolog van még benne, amiért rajongok. Ilyen például, hogy ezt a hangszert nagyon sokféleképpen lehet építgetni. Például új cintányérokkal, dobokkal lehet bővíteni, de a sort lehetne még folytatni. Ezért is szeretem ezt, hiszen így mindig másképp néz ki a dobom. – árulta el.

Mentorok és hangszerek

Minden szárnyát bontogató fiatalnak fontos és lényeges a biztos szakmai háttér, amelynek segítségével tehetségét kibontakoztathatja és átélheti milyen is a szakmai fejlődés útján lépegetni. Nincs ez másként Dávidnál sem, hiszen amellett, hogy szinte az anyatejjel szívta magába a zenét, megfelelő tanárok egyengetik pályáját. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk a családi alapokat. Nos, Heatlie Dávid hazánk egyik legnépszerűbb énekesnőjének, Csepregi Évának és a skót zenei szaktekintély, Bob Heatlie szerelmének gyümölcse. A gének tehát adottak, ám nem bíztak semmit sem a véletlenre, ugyanis komoly zenetanárok okítják a legényt.

Szentendrén, hat évvel ezelőtt kezdtem el dobolni Bártfai Zoltánnál akivel megtanultuk az alapokat. Ezt követően viszont dobtanárt váltottam, jelen pillanatban is Herpai Sándornál tanulok, akivel különböző groovokat tanulunk Steva Gaddtől, Dave Weckltől és így tovább. Sajnos egy héten csak egyszer járok külön dobórára, de otthon nagyon sokat gyakorolok. Ha nem kell sokat tanulni, akkor a hátralevő óráimat dobolással töltöm.

Az első komoly szerelés

Az első tényleg komoly dobfelszerelésemet 4-5 éve kaptam meg, ami nekem akkor már egy nagyon nagy dobnak számított. Ám most már csak mosolyogni tudok rajta, mert már azóta nagyon sok minden megváltozott (több cintányér, több és jobb dobok) és most gondolkozunk azon, hogy veszünk egy jobbat, aminek persze ugyanúgy fogok őrülni mint a korábbinak, ám az sem kizárt, hogy évek múlva már csak azon is mosolyogni fogok. – mesélte a lelkes diák.

Egyértelműen sokat tanulok a dobtanáromtól, Herpai Sándortól, de akinek nagyon szeretem a stílusát és szinte most az egyik legnagyobb példaképem az a RHCP dobosa, Chad Smith. Azt a fajta rockot szeretem, amiben olyan zenészek vannak, akik nagyon jól zenélnek és ügyesek. Nem pedig az olyanokat, mint például azok a rockzenekarok ahol szinte megőrülnek a színpadon, egyszerűen azért mert őrültek. A jó zenében szerintem azok őrülnek meg, akik jól zenélnek. – válaszolta Dávid arra a kérdésre, hogy kik a példaképei és milyen zenét hallgat szívesen.

Feszültséget is remekül old

Persze ha egy ilyen fiatal tehetség kerül szóba, akkor nem elkerülhető az a kérdés sem, hogy a zene szeretete és a tanulás hogy összeegyeztethető, nem okoz ez valamiféle problémát az iskolában? Nos, Dávidnál erre is van egy tuti recept: – Sajnos elég sokszor vagyok úgy, hogy nem tudok eléggé a tanulásra koncentrálni, hanem inkább szívesebben dobolnék. Ezt a problémát úgy oldom meg, hogy oda megyek a dobomhoz és szinte szétverem, aztán tovább tanulok és így valamennyire sikerül ezt elrendezni…

Ötvenezer ember előtt is játszott már

Többször mutatkozott már be a közönségnek is, kértük, hogy meséljen ezekről az alkalmakról a Zene.hu olvasóinak: – Fantasztikus volt az az érzés például, amikor Erdélyben egy Neoton koncerten 50 ezer ember előtt fölmehettem a színpadra két szám erejéig és élőben dobolhattam. A végén ráadásul kértek tőlem autogrammot is! Párszor helyettesítettem Bardóczi Gyulát a Neoton Sztárjaiban is. Ilyen volt például Szlovákiában is, ahol megint voltak a nézőtéren kb.10 ezren és amikor az első szám előtt beszámoltam akkor úgy kirázott a hideg hogy az valami fantasztikus volt. Egyébként azért írok most ilyen érdekesen, mert leírhatatlan élményben volt részem akkor…-adott hangot elragadtatásának Dávid.

Zenekarom jelen pillanatban nincs, de alakulóban van egy, amivel remélem nagy sikereket fogunk elérni… Persze ezt majd meglátjuk! – zárta a beszélgetést az ifjú tehetség.

Láthattuk, Heatlie Dávid nem szülői unszolásra, vagy anyai presszió miatt tört lándzsát a dob mellett, hanem élvezi amit csinál, benne van szíve-lelke. Az elszántsággal és a komolysággal sincs gond. Aki látta már koncerten, az meggyőződhetett erről. Legutóbb a győri koncertet hozta úgy, hogy a nézőtéren sokan meg is jegyezték: „Milyen fiatal, s milyen ügyes!” Dávid előtt tehát adott az út, s ahogy a beszélgetésből kiderült: tehetségből, alázatból, akaratból, elszántságból és kitartásból nincs hiány. Ezek együtthatásából pedig nagy dolgok születhetnek…

– Havassy Anna Katalin –

[2008.02.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még