2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Miért nem vállal több fellépést Gregor József?
Meghalt Gregor József operaénekes
Elárverezik Gregor József portréját
A könnyfakasztó duett: Gregor Bernadett és Gregor József közös produkciója - videóval
Kapcsolatok
Gregor József
Komolyzene

Hetvenegy éves lenne Gregor József - megható kisfilmmel

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük az adott dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Gregor József augusztus 8-án ünnepelné születésnapját, ha súlyos betegség nem ragadta volna el őt oly’ korán. Összeállításunkban rá emlékezünk.

A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művész 1940. augusztus 8-án született, Rákosligeten. Eleinte hegedülni tanult, hangjára egy zenetanár figyelt fel a rákosligeti katolikus templomban - ő vette rá, hogy felvételizzen a konzervatóriumba.

1957-től három éven keresztül a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének szakára, ám tanulmányait itt sem fejezte be. Időközben tagja lett a Magyar Néphadsereg Művészegyüttes férfikórusának, majd 1964-től magánénekesként a Szegedi Nemzeti Színházban dolgozott Vaszy Viktor karmester irányítása alatt. A szegedi korszak alatt számos elismerést kapott: 1974-ben Liszt Ferenc díjjal, 1979-ben Érdemes művész, 1983-ban Kiváló művész címmel, 1987-ben pedig SZOT-díjjal és Erzsébet-díjjal tüntették ki.

Külföldön is népszerű volt

A kiváló operaénekes 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze volt, 1987-89 közt a győri Kisfaludy Színház tagjaként szerepelt, majd 1989-ben a szegedi operatársulat igazgatója lett. A külföldön is népszerű művész az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. S bár Verdi Falstaffja nem basszus-szólam, szegedi fellépéseinek egyik legnagyobb sikerét mégis ebben a szerepben aratta.

Gregor József számos operaházban lépett fel Európa-szerte - énekelt a milanói Scalában, a New York-i Metropolitanben, továbbá visszatérő vendége volt a houstoni operának is.

Legemlékezetesebb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Leporello (Mozart: Don Giovanni), Szókratész (Telemann: A türelmes Szókratész), Mefisztó (Gounod: Faust), Sarastro (Varázsfuvola), Falstaff, Ozmin (Szöktetés a szerájból), Don Pasquale, Don Alfonso (Cosě fan tutte), Szilágyi Mihály (Hunyadi László), Pomádé király (Pomádé király új ruhája), Borisz Godunov.Az operákat eredeti nyelven, az oratóriumokat pedig latinul énekelte.

Több ezer operaelőadás

A művész több mint száz lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre, valamint számos rádió-és tévéfelvétele is volt. A magyar előadó-művészet tagjaként az ő lábnyomát is őrzi a budapesti Broadway Nagymező utcai aszfaltja. Kossuth-díjat 1999-ben , 2002-ben pedig Székely Mihály-emlékplakettet kapott. 2003-ban Szeged városa díszpolgárrá avatta, munkássága elismeréséül 2006. október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetésben részesült.

A világhírű basszista 2006. október 27-én, hosszan tartó betegség után hunyt el.

A Zene.hu tisztelettel adózik a nagyszerű énekes emléke előtt. 

Nézd meg: A könnyfakasztó duett videón: Gregor Bernadett és Gregor József közös produkciója

– fidelio.hu/ mti.hu/ nemzetiszinhaz.szeged.hu/ Pogonyi /zene.hu –

[2011.08.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még