2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Tanita Tikaram

Tanita Tikaram

Az énekesnő 1969. augusztus 12-én született Németországban, azon belül is Münster-ben. Édesapja a brit hadsereg tisztje volt, maláj és hindzsi-fidzsi ősökkel, így a hölgy maláj és szingaléz vérvonallal rendelkezik. A család később elhagyta az országot és Angliában, Basingtoke-ban telepedett le. Testvére, Ramon Tikaram egyébként szinten a szórakoztató iparban dolgozik, ugyanis színész.

A muzsikával 9 éves korában kezdett foglalkozni, mégpedig hangszeréül a gitárt választotta. Első komolyabb dalát 16 évesen írta első komolyabb dalát, mégpedig Poor Cow címmel, amely egy társadalomkritikaként szolgált a kortársnőire nézve. Az érettségi befejezése után elküldte a demo felvételeit egy kiadónak, és 1987 végén, az első koncertje után rögtön szerződést kötött vele a WEA.

Igazi zenei pályája így 1988-ban kezdődött, amikor debütáló albuma megjelent. Ezen, a Ancient Heart címre keresztelt lemezem mutatta be, a nagysikerű és a világon a legismertebb dalát, a Twist in my Sobriety-t, amely hatalmas sláger lett. Ezt a nótát egy világkörüli turnéval egybekötve népszerűsítette. A dalhoz díjnyertes fekete-fehér videoklip készült, melyet Dél-Afrika vidéki részein forgattak, és Gerard de Thame rendezett. Az album is nagy siker volt, négymillió példány fogyott el belőle. Ez a lemez lett az 1980-as évek végi női énekeshullám egyik alaplemeze Suzanne Vega és Tracy Chapman albumai mellett.

Stílusa is kikristályosodott, amelyre a gitárkíséret volt a jellemző, folk és pop jegyekkel vegyítve. 

A kislemezei is jöttek szépen sorban, 1989 elején a Cathedral Song és a World Outside Your Window ugyancsak sikert arattak. Tanita az év nagy részében turnézott. A norvégiai koncert egy évvel később megjelent videokazettán. Nyárom folytak a második nagylemez felvételei, amiről a We Almost Got It Together is siker volt, bár a kritikusok már fanyalogva fogadták az 1990 elején megjelenő The Sweet Keeper albumot, amely az Ancient Heart vonalát követte. Az albumról még két kislemez jelent meg, ám már csak mérsékelt sikerrel.

Az 1991-es év elején megjelent harmadik nagylemeze Everybody's Angel címmel. A stílus kicsit változott, komor balladák és folkos dalok helyett dzsesszes , bluesos, soulos hatások jellemzik a lemezt.

Negyedik nagylemeze 1992-ben jelent meg Eleven Kinds of Loneliness címmel, Richard Yates novelláskötete alapján. A dalok nagy része a gitár-dob-basszus stílust követi, a szövegek személyesebbek lettek, de mindez kevés volt ahhoz, hogy a listák elejére kerüljön, talán mert Tanita sokak szemében még mindig a hosszú hajú gitáros lány volt.

Tanita tartott egy kis szünetet, ami csak annyit jelentett, hogy 1995-ig nem jelentetett meg új korongot, de közreműködött más előadók (Nanci Griffith, Mark Isham, Christie Hennessy, Moodswings) lemezein dalszerzőként és énekesként. Ebben az évben a Lovers in the City című album megjelenése biztosította neve továbbélését. Az album, bár kisebb sikereket elért, nem tudott újat mutatni.

Új kiadónál landolt 1998-ban, mégpedig a Mother Recordsnál és itt jelentette meg következő stúdióalbumát, a Cappuccino Songsot, amely könnyedebb, latinosabb alkotás. Kisebb sikert ért el.

Hét év múlva, 2005-ben került piacra legújabb alkotása, a Sentimental című album, ismét új kiadónál. Régi-új arc és stílus, akusztikus-dzsesszes dalok jellemzik.

Diszkográfia:
Ancient Heart (1988) 
The Sweet Keeper (1990) 
Everybody's Angel (1991) 
Eleven Kinds of Loneliness (1992) 
Lovers in the City (1995) 
The Best of Tanita Tikaram (1996) 
The Cappuccino Songs (1998) 
Sentimental (2005)

[2008.08.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még