2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Újabb füzér a pécsi zenei szálon - a negyediknél tart a 30Y
Szokatlan érzések kelnek útra a The Unbending Trees tolmácsolásában
Torzított szinti, torzított gitár: Pendulum - In Silico
Goldie saját magát másolja új lemezén
Kapcsolódó Kiadványok
Pluto Project: One Dirt
Kapcsolatok
Pluto Project
Legnépszerűbb csengőhangok

60 perces utazás a Föld körül: Pluto Project - One Dirt

A Pluto Project One Dirt című albuma nem olyan friss, idén tavasszal jelent meg. Már régóta fenem rá a fogam, nemrég azonban hozzám került. Nagyon ritka, hogy a fizikai formátum birtoklásának vágya ilyen erős legyen, mint a One Dirt esetében: a lemeznek ugyanis kifejezetten igényes és szép borítója van, szinte kívánja, hogy kézbe fogjuk, szorongassuk, nézegessük.

Előjáróban annyit azért elárulhatok, hogy a borító minőségéből helyes következtetéseket vonhatunk le a lemez anyagának színvonalára vonatkozóan: pontosan olyan jó, mint amilyen szép.

A kaméleonok

A Pluto Projectet alkotó Balogh Gyula és Kiss Gábor tulajdonképpen a Chameleon Records motorja is egyben. 2002-ben kezdtek el együtt játszani, majd létrehozták a kiadót, hogy a saját zenéjüket maguk tudják kiadni és mások számára szervezési segítséget adhassanak.

Első anyagukkal 2002-ben debütáltak, a Judie Jay-jel közös munkájukról több szám is felkerült különféle nemzetközi válogatásra (a Family Business-t a német Black Flame Records újra kiadta 2004-ben). A sikeresnek mondható bemutatkozást azonban évekig tartó csendes munka követte, melynek következtében megszületett a debütáló anyag méltó folytatása, ezúttal számos - a világ különböző tájairól származó - vendégénekes közreműködésével.

One Dirt

Az új anyagukkal, a 2008 májusában megjelenő "One Dirt"-tel tehát pontosan ott folytatják, ahol a Family Business-szel abbahagyták, továbbra is a már kijárt úton haladnak tovább: a reggae, dub, dancehall, latin és downtempo keverékéből összerakott számok nyugtatóak, pozítv üzenetük vitathatatlan.

A stílusok sokszínűsége miatt elég változatos lett a lemez, hol a dub és elektronika van túlsúlyban (Rocky Race, Buzzkiller), hol inkább latin és mediterrán hatások érvényesülnek erősebben (Negra, El Etilico), és természetesen a reggae is nyomot hagy az anyagon (Calling, Breath Again, P.E.A.C.E. ).

Nekem elsősorban az erősebb dubos, reggae-s és elektronikus hatású cuccok jöttek be: a Callin, a Breath Again és a Stranger mind a jamaikai Natasha Vigille-hez köthetőek. A One Dirt legkiemelkedőbb dalai, mind telitalálat. Ezekhez jön még a panjabi beütéses P.e.a.c.e., ahol General Maansé és Bryant Goodmané az ügyeletes feka hang.

A latin hatásokat markánsabban vállaló Negrában és El Etilicóban a - kolumbiai zenében utazó - magyar Tumba y Quema zenekar vezetője, Dely Dávid hozza Manu Chaót egészen hitelesen; a hegedűre és harmonikára épülő, Gotan Project-es Manges pedig a !Deladap volt énekesnőjének (Stoika Melinda) közreműködésével készült. Erős középmezőny. A Pluto Project a jazzes dolgokba is belekóstolt egy kicsit a Lick The Whippel és a Crystal Max-szal, a Chinese Forger pedig egy lazább dubosabb szerzemény autentikus kínai hangszerekkel és dallamokkal.

Összeséggében a One Dirt egy igényes és igazán változatos anyag, amit érdemes megszerezni és jó sokat hallgatni. Többek között arra is példa a Pluto Project albuma, hogy lehet készíteni olyan jó, magyar, elektronikus lemezt, ahol nem Sena vagy Judie Jay énekel.

-M-

[2008.12.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még