2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Befejeződtek Kováts Kriszta új CD-jének felvételei
Képgalériák
Kovátsműhely lemezbemutató

100-nál több zenekar tapasztalata egy estében

A Kovátsműhelybe látogattam el, hogy a készülő új lemez dalaiba belehallgathassak sok sok más érdeklődővel egyetemben, no meg hogy a zenekar tagjaival megismerkedhessek egy kicsit.

Egy "Elvarázsolt kávéház"-ban találtam megam valamivel a kiírt kezdési időpont után, és rögtön utána bejelentették: az évad finanszírozása megoldott, tehát a Kovátsműhely továbbra is élni fog.

Az este folyamán amellett, hogy a készülő lemez dalaiból meghalgattunk néhányat, megismerkedtünk a vendégekkel, a zenekar tagjaival egy színpadi interjú formájában, melyet Kriszta vezetett le.

Kezdődött Horváth Györggyel, aki a székesfehérvári Albatros jazz zenekar tagja (többek között) immár 17 éve. Kováts Krisztával 1995-ben a Titkosírás turné alatt került össze először helyettesítőként, majd megragadt. Gyuri karrierje énekesként kezdődött az iskolai zenekarban, de erről gyorsan leszokott, és inkább nagybőgőzni tanult, merthogy akkoriban még nem volt basszusgitár tanszak, tehát ez volt amit el lehetett végezni. A zenei érdeklődése egy magnóval kezdőtött amire gyűjtögette a felvételeket. Első zenekarának a frontembere lett, zenét írt, szöveget írt, énekelt.
Először autodidakta módon tanult gitározni, majd egy évig Mohai Gábornál. Érdeklődése ekkor már a basszusgitár felé fordult. Orsós magnóját gyorsan elcserélte egy basszusgitárra, és azonnal elment Vörös Balázshoz zenét tanulni. Közben végezte az iskolát gépgyártástechnológia szakon, aminek következtében a műszaki érzéke a ami napig kitart. Hivatalos szakmája esztergályos, de egy percet nem dolgozott a szakmájában. Iskola alatt továbbra is basszusgitározott. Felvételizett a jazz tanszakra bőgősként, elsőre felvették. Eddigi munkája során több mint 70 zenekarnak volt tagja illetve a mai napig is több formációban játszik.

Legemlékezetesebb zenekarai: Testcselpuszi alternatív zenekar, mely még a Ki Mit Tud TV-s döntőjéig is eljutottak, játszott Somának, RH pozitív Székesfehérváron, Friderika, Gépfolklór, Besenyő Blues Band, Animal Cannibals. Színházi zenébe megintcsak véletlenül került, és egyik hozta a másikat ebben a teljesen különböző műfajban, hiszen minden más hangszer kórusban van, és ha a harmadik hegedűs félrenyúl az elmegy, de ha a Basszeros mellényúl az kihallatszik. Mindennapi zenélése mellett tanít is. Mindenevő mind a kulináris élvezetek terén, mind a zenehallgatás terén. Mindenféle zenét meghallgat, néha partitúrával a kezében.

Gallai Horváth szerzőpáros dalával folytatták az új lemezről: "Ha csak most kezdenénk". Kellemes lírai dal, majd Lakatos Béla "És Semmi más" dala következett, melyet a lemezen Elek István szaxofon vendégjátékával hallhatjuk majd. Egyébként így is teljesen korrekt dalocska volt várom a szaxis verziót. Egy régi új dal "Üdv nektek ..." következett.

A következő "vendég" Erős Csaba, billentyűkön, aki zeneszerzés mellett ujjai tehetségét biliárdversenyen is bizonyította, hiszen amatőr biliárdversenyt nyert Budapesten. Az akadémia elvégzése után zeneszerzéssel foglalkozik, valamint előadóművészként keresi kenyerét. Elsősorban klasszikus zenét szereti, operett, musical, sanzon a könyebb műfaji kitekintése. Kriszta egy darab rendezése során akadt össze Csabával, és mivel zenekarának gyenge pontja a billentyűs volt, és akkoriban megintcsak billentyűsválság volt, felkérte Csabát csatlakozásra. A mai este is bizonyította, hogy érdemes volt.

Következett "Noktürn" Csaba szerzeményeként. Eredetileg fuvolára készült a darab, de most hegedűn hallgattuk meg. Így is szépen szólt. Ezután következett Erős-Fábri "Dal"-a, majd Müller-Tolcsvay "Most az egyszer" dalát hallhattuk.

Dörnyei Gábor a következő delikvens a színpadon. Dobokon játszik a zenekarban. Dobverőit nem bírja letenni, mindenen dobol. Szögedi illetőségű, de Magyarországon ha valaki profi zenészként akar előrejutni minden vidéki városból el kell jönni. A dobolást ösztönösen kezdte, senki nem volt zenész a családjában, nagymama kötőtűjével verte gyerekkorában ami a kezébe került. Általános iskolában a nagyszünetben is képes volt hazamenni dobolni. Elment zeneiskolába tanulni dobot, majd magánúton folytatta 95-ben. Horváth Gyuri "bácsi" hívta fel, hogy jöjjön dobolni ebbe a zenekarba a Kettőspont lemezre, és itt maradt. Együtt játszik Horváth Kornéllal duóban. Játszott Lerch Istvánnál, elment külföldre hajózni (Bahamák, USA, Japán), tapasztalatot gyűjteni. "Rendben volt" - jegyezte meg - "csak keveset kellett dolgozni, én meg állandóan dobolni akartam". Tagja a Jazzpression zenekarnak, a László Attila Band-nek is. Játszott Binder Károly projectjében is. Fontos életében a humor, a próbák hanulatát komolyan képes befolyásolni.

A következő dal előtt egy kis meglepetés volt: "Over the rainbow" énekli Dörnyei Gábor, zongorán kísér Erős Csaba. Legjobban talán a házigazda lepődött meg az átérzett előadásmódon, majd beállt vokálnak. A program megy tovább, ajjajajaj de hogy! Egy kis szolid zúzás jól jön ilyenkor. Majd ismét a nyugalom szigetén "Tél van" Lerch Istvántól. "Szív és hang" következett Szirtes Edina zenéjéval, Fábry-Kováts szöveggel. Edina is zongorázta saját szerzeményét.

Szirtes Edina nem egy sztártípus. Kecskemétről jött, annyira izgult, hogy össze-vissza beszélt. Tipikus kisgyerekként indult: 6 éves korában kezdett zenélni, végigülte az iskolát, és most itt ül. Tanárait nagyon szereti ez érződött beszédéből. Nem hisz a műfaji kötöttségekben, csak a zenei hangokban a hangok áradásában. Művészetében azt kívánja visszaadni amit tanáraitól kapott. Legközelebb szívéhez a komolyzeni hangulat és gondolatiság áll. Saját vonosnégyesével játszanak mindenfélét, közte Bach-ot és kortárs komolyzenét. Kiskorában karmester akart lenni, de erről letett. Másik zenekara a Hajnal, és ezen kívül számtlan más zenekarban játszik. Rajong az összes népzenéért, még a jódliért is. Most készült el saját ösznépzenei lemezük. Komolzenei zenészekkel örömzenét játszik határok nélkül kamrazene jelleggel. "Igazából a legnagypb csoda az nem csak az, hogy zenélek, hanem az, hogy ott ülök ezekkel az emberekkel, és én nem tudom, hogy hogy vannak vele, de énnekem valami óriási szerencsém van, mert akármelyik zenekarban játszom, mindehol tündérek vannak körülöttem." - mondta. Régen láttam valakit ennyire behódolni a zenének. Ő maga egy kis angyal. A mese jutott eszembe a jó kislányról akinek jutalmul minden egyes szavára drágakövek, virágok hullottak a szájából. Valami ilyesmi Edina is, csak a jutalmat egyből átadja nekünk, hallgatóknak.

Játszott a kedvünkért egy saját szerzeményt portugálul énekelve mely áthajlott a "Hogyha eljönnek az angyalok"-ba mely dallal kezdőtött az éve tehát nagyon emlékezetes volt számára.

Következett a Válaszút, majd Bródytól "Ahogy állnak csillagok sz este méltó befejezéseképp, és egy kis "outro" kimeneteli zene, mert Gábor dobütői maguk elindultak a "Kihűlt a kávé" ritmusára.

Nagyon teszett az este, különösen, hogy úgy érzem sikerült egy kicsit a "hangszerkezelő" mögötti emberrel is megismerkedni. Ezek után lehetetlen lesz előítéletek nélkül meghallgatnom a lemezt, de lehet, hogy ez nem baj...

Sir Oesh

[2005.03.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még