2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Illés klub
Kapcsolódó cikkek
"A kelet-európai country" - A Fonográf együttes története 5.rész
Tolcsvay László november 8-án felszáll "Az első villamos"-ra
Koncz Zsuzsa óvatos: inkább nem beszél
Képgalériák
Illés klub galéria
Kapcsolatok
Illés

"A nagy szerelem továbbra is az Illés"

Nosztalgia? Múltba révedés? Vagy egyszerűen csak egy felhőtlen kikapcsolódás minden hónap második péntekjén? Legyen szó bármelyik kitételről, tény, hogy Gittinger Tibor és Hegedűs „Indián” László áldásos ténykedése nyomán – ha mindannyiszor el is adták fejük fölül a tetőt -, mégis csak testet öltött valami. Valami, ami alkalmanként több száz embernek képes legalább egy estére visszacsempészni fiatalságát, vagy pár generációval idébb, segít beszippantani a ’60-as évek levegőjét.

- Illés KluBoschok Baráti Köre… Kinek a fejéből pattant ki a kezdeményezés, hogy össze kéne fogni a lassan védett korba érkező beat-rajongókat?
- 1992. december 22-én a Fővárosi Művelődési Házban, Illés Karácsony címmel hoztak tető alá egy rendezvényt. Ennek érdekessége, hogy Magyarországon, beatet/rockot játszó együttes előadásában talán első ízben jött létre unplugged koncert. Mi, az egykori Illés klubosok – köztük Hegedűs „Indián” László és jómagam -, akik „hivatalból” is részt vettünk az eseményen, ott a helyszínen felvetettük, hogy jó lenne ezt az életérzést, legendát fenntartani, továbbvinni. Megkeresésemre az akkor még teljes létszámban működő Illés együttes tagjai együtt és külön-külön egyaránt rábólintottak a kezdeményezésre. A szervezési munkák eredményeképpen 1993. március 5-én megtarthattuk első klubtalálkozónkat a kezdeti Illés sikerek színhelyén, a Bosch-ban. Indián barátom hathatós közreműködése nélkül az egykori Autóvillamossági Művek kultúrterme aligha állhatott volna a frissen alakult klub rendelkezésére. Magát a „KluBoschok” elnevezést pedig Pásztory Zoli ötlötte ki.

- Hogyan zajlottak-zajlanak ezek a bizonyos klubestek, és milyen háttérmunkákat igényel életben tartásuk?
- A klubestek lebonyolítása abszolút csapatmunkában zajlik. Grafikus, fotós, dekoratőr és videós segíti magát a szervezést. Kezdetben a Boschban még negyedévenként tartottunk klubtalálkozót, az Illés együttes valamelyik tagjának közreműködésével. Az akkori tematika szerint minden egyes zenésszel külön-külön foglakoztunk.

- Színpadi beszélgetés keretében Illés Lajos és Pásztory Zoli elevenítette fel a régi szép időket; sort kerítettünk egy Illés menüsorból álló étlap megszerkesztésére is, melyből az általunk kialakított étteremben lehetett fogyasztani. Ismerve az egykori beat korosztály szokásait, minden alkalommal gondoskodtunk élőzenéről, amelyre kedvére táncolhatott a közönség. Elsősorban persze az Illés dalok szóltak, de teret kapott kortárs hazai és külföldi zene is. A klub iránti érdeklődésre jellemző, hogy a helyiség nemegyszer kicsinek bizonyult az alkalmankénti 400 fő látogató befogadásához.

- 2009-től - 1993-as létezése óta - immár a sokadik helyszínére költözik a klub.
- Kezdjük onnan, hogy a Bosch-t is utolérte a szárnyait bontogató hazai privatizáció; vagyis a klubot eladták. Több új helyszín kipróbálását követően 2005-től a Fővárosi Művelődési Házban kötöttünk ki. A kultikus Körterem egészen a 2007. év végéig adott otthont az Illés klubnak – egészen addig, míg le nem bontották. A következő évben az FMH közelében lévő Fonó Budai Zeneházba tettük át székhelyünket; 2009-től az V. ker. Arany János u. 10. sz. alatt található Aranytíz Művelődési Központba költöztünk.

- Az Illés-klubbal párhuzamosan, az „Aranytízben” működik a Beat-klub, melynek házigazdája a kitűnő Beatles-tribute banda, a Blackbirds. Mit kell tudni az együttesről?
- A BlackBirds négyesfogatát Derecskei Zsolt, Dobos László, Békei István, valamint ifjabb Hoffmann György alkotja. A formációt menedzserük, idősebb Hoffmann György ajánlotta a figyelmünkbe, aki rendszeresen lejárt az FMH-ba. A csapat ekkor éppen Mallorcán vendégszerepelt, hazatérésükkor óriási sikerrel léptek föl az Illés klub színpadán. 2006 februárjában FG-4 néven mutatkoztak be, mint Illés-Fonográf számokat játszó emlékzenekar. A Blackbirds tagságával teljes átfedést mutató négyes úgy megszólalásában, mint külsőségeiben hitelesen és profi módon tudja megjeleníteni mindkét banda zenei világát.

- A februári bemutatkozó koncerten nézőként részt vettek (az elhunyt Pásztory Zoltán kivételével) az Illés együttes tagjai, akik felállva tapsolták meg az előadást. Szerencsénkre, akkor és ott forgatták a Magyar Televízió Dob + Basszus Illésről szóló epizódját, melynek segítségével a médiában is megjelenhetett a zenekar. Teljesítményükről még annyit, hogy a koncert után a jelenlévő Illés tagok egyöntetűen úgy döntöttek, hogy ezentúl az FG-4 az „Illés együttes ajánlásával” működhet. Ismerve a veterán zenészek elvárásait és mércéjét, ez nem kis megtiszteltetés a fiatalok számára. Arról nem beszélve, hogy alkalmanként az „főhősök” szívesen választják szólóprodukciójukhoz a fiúkat kísérőzenekarnak.

- Úgy tudni, hogy nemcsak a klub falai között zajlanak a hagyományos zenész-közönségtalálkozók.
- A hír igaz! Többször kirándultunk a Pilisben lévő Holdvilágárokhoz, ahol megtekintettük Szörényi Levente régészeti ásatásait, valamint meghallgattuk ehhez kapcsolódó előadásait. Évente visszatérő hagyomány, hogy Szilvásváradon háromnapos Illés fesztivált szervezünk, melyet szívesen látogatnak a környékbeliek is. A „kötelező” klubéleten kívül, tagjaink szívesen találkoznak egymással más környezetben is, ettől családias légkör alakult ki falakon belül és kívül egyaránt. Elmondhatom, hogy országos klub lévén, Siófoktól Szegedig mindenfelől érkeznek rajongók hozzánk. Sőt külföldről, Svédországból, Ausztriából is vannak rendszeres látogatóink. 18 évestől a 69-ig mindenféle korosztály képviselteti magát.

- Az Illés legenda túlnőtte Budapest kereteit, ugyanis Miskolcon is van egy velünk párhuzamosan üzemelő rajongói klub. Testvérklubunk hozzánk hasonlóan működik, vendégül látták Szörényi Leventét, de fellépett náluk Bródy János is. A két intézmény között jó a kapcsolat, oda-vissza látogatjuk egymást. Saját zenekarral rendelkeznek, a MIEZ (Miskolci Illés Emlékzenekar), március 13-án lesz vendégünk az Aranytízben. Erre a rendezvényre a ’92-es unplugged koncert egy az egyben megszólaltatott anyagával készül a tribute csapat.

- Személy szerint Gittinger Tibor ezer szállal kötődik az Illés-legendához. Azon túlmenően, hogy iszonyatos energiával készültök hónapról-hónapra az összejövetelekre, szinte egyedülálló gyűjtemény, különlegesnek számító relikviák tulajdonosának mondhatod magad.
- Az 1966-os táncdalfesztiválon, a televízión keresztül találkoztam először az Illés együttessel. Akkora hatást gyakorolt rám, hogy szinte ezzel egyidőben kezdtem gyűjteni a zenekarral kapcsolatos dolgokat, lemezeket. Akkor még nem gondoltam, hogy mindebből egyszer még legenda lesz. Aztán bekapcsolódtam a Fővárosi Művelődési Ház keretén belül a Bródy János vezetésével működő „igazi” Illés klub munkájába, ahol vezetőségi tag lettem. A klub saját „különbejáratú” rock-újságot is szerkesztett, a Fonográfot. Mivel a kezdetektől részt vettem az együttes körüli munkákban, ezért amolyan nem hivatalos archívumuk lettem.

- Több Hungaroton kiadványon szerepelnek az általam rendelkezésükre bocsátott fotók, melyek saját gyűjteményem részeit képezték. Legutóbb például a 2003-ban létrehozott Bródy szöveggyűjtemény összeállításában segédkeztem. 1999-ben, az Új Udvar bevásárlóközpontban, 2005-ben pedig a Komédiumban nyitottunk Illés kiállítást. Ez utóbbiból sorozatot szerveztek a színház döntéshozói; másodikként Bródy János 60. születésnapjára emlékeztünk a tárlattal, 2008-ban Koncz Zsuzsa relikviáit bocsátottuk közszemlére.

- Az Illés (és környéke) iránti feltétlen tiszteleted - ha mondhatom így, rajongásod -, nem zárja ki azt, hogy más, kortárs zenekarok, előadók munkásságát is figyelemmel kísérd, sőt a magad eszközeivel még segítsd is őket.
- Nyugodtan mondhatom, hogy az Illés klub közönsége sem bigott rajongók gyülekezete – azt hiszem, az nem lenne jó! A klubon belül – természetesen velem együtt – zeneszerető emberek vannak. Tinédzserkoromban, a beatkorszakban sem ragadtam le kizárólag az Illésnél, ugyanúgy volt Omega tagságim is. Jártunk az Ifjúsági Parkba, ahol eleve sok bandát tudtunk megnézni, az Echotól kezdve Radics Béláig - szerettük a jó zenét. Természetesen ez máig megmaradt.
- Például az Echo együttes 2006-ban nálunk, az FMH-ban tartotta búcsúkoncertjét. A klubtagsággal egyetemben nyitottak vagyunk a kortárs zenékre, minden alkalommal vendégül látunk a műfajon belül mozgó zenészeket, akik valamilyen szinten kötődnek a legendához. Járt már nálunk Vörös Pisti, Galla Miki, Dolák-Saly Róbert, Éles István, Gerendás Péter, Ayala; szinte az egész magyar zenei élet. Bocsánat, ha valakit kihagytam! A klub közönsége kitermelte az új generáció zenészeit, ilyen pl. az A.B.S.Z. együttes, vagy a Dúdolók, akik Koncz Zsuzsa dalokkal lépnek színpadra.

- Az Omegához való kötődésem kapcsán 1994-ben bekerültem az Omega klubba, ahol 2000-ig vezettem színpadi beszélgetéseket a zenészekkel. Ugyanígy megfordultam a Republic háza táján is, főleg werk-filmek készítésével; klubos anyagaim felhasználásával jelent meg a Fényes utakon című életrajzi DVD-jük az EMI gondozásában. De említhetném, és megtiszteltetésnek vettem, a Rock Banddel és Tunyóval készített riportjaimat. Ezek a dolgok valahol összefüggnek, hiába más stílusban mozog a zenész, az értékek iránt elkötelezett marad. A „nagy szerelem” persze továbbra is az Illés.

- A hatvanas-hetvenes évekbeli – zenekarok, vagy a rajongók egymás közti – állítólagos ellentétek ezek szerint a múlté, vagy eleve tévhiten alapult.
- Éppen ideje eloszlatni a tévhitet, hogy a zenekarok egymás ellenségeinek tekintették volna magukat. A háttérben nagyon is jó barátság alakult ki közöttük anélkül, hogy a nagyközönség erről tudomást szerzett volna. A drukkerek között persze létezett, amit mondasz, de ez nem magára a zenére, inkább a zenekarra hegyeződött ki. Még azon belül is személyre szabott volt. Számomra az Omega ugyanúgy értéket képviselt, mint az Illés, vagy később bármely más rock-banda. Arról nem beszélve, hogy csak úgy tudod megítélni egy zenekar teljesítményét, ha van összehasonlítási alapod. Ezért jártunk más együttesek bulijaira is.

- Végezetül még a rólatok: milyen említésre méltó esemény várható az Illés klubban a közeljövőben?
- Folytatódnak a rendszeres, havonkénti találkozások, mostmár az „Aranytízben”, természetesben a még meglévő három Illés tag vendégségével. Egy premierről is be tudok számolni: az egykori Echo együttes két tagja, Szilvásy Zsolt és Tamás László Phoenix Guitar Band elnevezéssel alapított zenekart. Előadásukban a hatvanas-hetvenes évek slágerei szólalnak meg. Közreműködik a Dúdolókból ismert Lantos Kata. Többek között őket fogjuk látni-hallani 2009. február 13-án, 19 órától a belvárosban, az Arany János u. 10. szám alatti klubhelyiségben. Mindenkit szeretettel várunk!

-Hegedűs István-
 

[2009.02.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még