2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Radics Béla Emlékkoncert és a szoboravatás
Kapcsolatok
Vikidál Gyula
Török Ádám és a Mini
Takáts Tamás
Varga Miklós
HCM Szervezőiroda

Radics Bélára emlékeztünk

A minden idők legnagyobb magyar gitárosa a jövő év februárjában lenne 60 éves és október 18-án volt halálának évfordulója. A közel öt órán át tartó emlékkoncerten minden Radics szerzemény, illetve Taurus nóta elhangzott.

Délelőtt 11 óra szoboravatás

A Radics Béla Emléktársaság kitartó és áldásos munkájának köszönhetően megvalósulhatott egy régóta dédelgetett álom, hogy szobor készüljön Radics Béláról és így állítson emléket a hazai zenei életben tett munkássága előtt. Sajnos nem nagyon vagyunk híresek, hogy – még életükben, de főként haláluk esetén és utána is -, méltón tudnánk bánni azon emberekkel, akik nagyon sokat dolgoztak értünk és értékeket teremtettek, és itt nagyon sok nevet kellene felsorolni az elmúlt évtizedekből és a közelmúltból. Hiszen tőlünk nyugatabbra hasonló szomorú esetek kapcsán emlékházak nyílnak kultikus zarándokhelyekké válnak a sírhelyek és sorolhatnám a megemlékezések formáit.

Talán a szombat délelőtti szoboravatás megtöri ezt a rossz szokásunkat és rávilágít, hogy nem kell szégyenkeznünk, és bátran kell vállalni nagy elődeink által létrehozott és örökbecsű értékeket, amiből ma is sokat tanulhatunk, és végre próbáljunk meg életükben is több törődést és odafigyelést tanúsítani a közöttünk élő legendák és kiválóságaink irányában!

A szoboravatón jelen voltak mindazon zenésztársak, akik közös munkájuk kapcsán személyesen ismerhették Radics Bélát, barátok, és szépszámmal eljöttek a fiatalabb nemzedék képviselői is, akik élőben már sajnos nem láthatták fellépéseit, de megérezték munkáiban azt a fantasztikus energiát és dinamizmust, ami jellemezte pályáját.

A megemlékező beszédek után szintén egy legenda Póka Egon avatta fel a teljesalakos bronz szobrot, ami szülőhelyén a háztömb kertjében került felállításra. Valamint sokan egy-egy szál virágot és koszorút hoztak és evvel rótták le tiszteletüket.

PeCsa 19 óra emlékkoncert

Este a helyszínre tartva nagy öröm volt látni a kígyózó sort a pénztár előtt és így biztató dolog volt látni mennyien kíváncsiak erre a monstre koncertre és megemlékezésre. Sőt a dolog annyira jól sikerült, hogy még két ideiglenes pénztárat is kellett nyitni, hogy lehetőleg időben be tudjon jutni a szemerkélő esőben várakozó közönség.

A műsor moderátora Cintula volt, aki felvezette a programot, és a színpadra szólította a neves fellépők népes táborát. Fantasztikus és emberi volt a hangfalakra kihelyezett mécsesek látványa, ami méltón jelezte az emlékezést és különös hangulatot sugallt fényeivel. Valamint előkerültek a fiókokból a régi fényképek emlékek, relikviák és az átszerelések szünetében az anekdoták a régi szép napokról.

Természetesen az öt órás koncerten az összes Radics szerzemény és dal elhangzott, akik ebben közreműködtek: Treff, Török Ádám És A Mini, Team Rock Band, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Zeffer András, Závodi János, Fischer László, Csomós Péter, Takáts Tamás

A koncert tényleg kimagaslóan jó hangulatú és különleges élményt adott azoknak, akik eljöttek szombat este a Petőfi Csarnokba és ezt a fantasztikus produkciót még az „égi zenekarban játszó” és már sajnos közölünk elment zenésztársak is hallották. Valamint egy ősbemutató is volt, hiszen harminckét éve íródott egy dal Horváth Attila tollából, amihez most megszületett a zene és ezen az estén volt hallható először az „Emberi szóval” című dal. Hatalmas zenék, gitárszólók, gitár párbajok és tényleg élő legendák a színpadon és egy csodálatos este, ami a zenéről szólt és nagyon jól!

Mivel a Radics életműből sajnos minimális használható anyag maradt fent az utókornak ezért a koncertről - a tervek szerint - cd és dvd is készül, hogy evvel tudják pótolni és megismertetni a hőskor hangulatát, visszaadni a lázadó és szabadságra vágyó generáció életérzéseit.

Valamint minden elismerést megérdemelnek a szervezők és a fellépők is, akik sok munkával és lelkesedéssel készültek erre az egész napos megemlékezésre valamint az estére.

BK

[2005.10.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még