2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Mindent a műsorokról és bérletekről
Kapcsolódó cikkek
Roger Moore és Kocsis Zoltán együtt jótékonykodik
Ausztriában és Szlovéniában jártak a filharmonikusok
Riasztó zavarta meg a Filharmónikusok pécsi koncertjét
Kocsis Zoltán avatja a 140 éves hangszert
Kétszáz nagykövet ad koncertet Budapesten
Budapestre jön a Cseh Filharmonikus Zenekar
Kapcsolódó Kiadványok
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ - Nemzeti Filharmonikusok): W.A. Mozart: g-moll szimfóniák K.183 és K.550
Kapcsolatok
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ - Nemzeti Filharmonikusok)
Kocsis Zoltán
Johannes Brahms
Wolfgang Amadeus Mozart
Ránki Dezső
Komolyzene
Bartók Béla
Polgár László

Hoppá! A Nemzeti Filharmonikusokat nem érinti a válság

A megszokott magas színvonalat, az eddigieknél is több érdekességet és művészeti kuriózumot tartogat a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok ősszel kezdődő szezonja.

A Ferencsik- és Klemperer-bérletek gazdái éppúgy páratlan élményekkel gazdagodhatnak, mint azok, akik az UNICEF-nek ajánlott karácsonyi Missa Solemnisre vagy épp Gidon Kremer Sosztakovics-hegedűversenyére váltanak jegyet - mindezt az együtteseket is elérő gazdasági válság ellenére.

A bérlet-sorozatok

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a következő szezonra is két bérletet ajánl a zeneszeretők figyelmébe. A „Hangszer és pálca” mottóval meghirdetett Ferencsik-bérlet jórészt olyan hangversenyekből áll, ahol a karmester egyúttal szólistaként is színpadra lép. A Klemperer-bérlet az „Ének és szimfónia” nevet kapta: ebben a sorozatban minden este elhangzik énekelt mű vagy szimfónia, esetenként mindkettő.

A Ferencsik-bérlettel látogatható hangversenyek sorát október 5-én Mozart K. 414-es A-dúr zongoraversenye nyitja, amit Kocsis Zoltán rendhagyó módon hangszere mellől dirigál majd.

Október végén az Izraelben született Ariel Zuckermann vezényel Mozart-estet, amelyen a G-dúr fuvolaverseny szólistája is ő lesz.

Decemberben a világszerte igen magasan jegyzett német hegedűművész, Thomas Zehetmair áll a Zenekar élére, hogy megszólaltassa Brahms D-dúr hegedűversenyét.

Február végén és március elején két koncerten is vendégül láthatjuk a nagyszerű német muzsikust, Jörg Widmannt, aki az első esten Mozart A-dúr klarinétversenyét játssza Kocsis Zoltán vezényletével, a másodikon pedig saját műveit dirigálja, köztük az Ad Absurdum című trombitaversenyt.

Utóbbi darabot a világhírű trombitaművésznek, Szergej Nakarjakovnak ajánlotta, akit a finn sajtó már 1990-ben, 13 éves korában a trombita Paganinijének kiáltott ki: ő mutatta be a művet 2006-ban, és természetesen most Budapesten is ő szólaltatja meg.
Május végén a nemzetközi hírű osztrák csellista és karmester, Heinrich Schiff áll színpadra a Ferencsik-bérleteseknek szóló előadáson.

A Klemperer-bérlet már a szeptember 25-i évadnyitó hangversennyel kezdetét veszi. Ekkor két D-dúr szimfónia kerül terítékre – Haydntól és Schuberttől –, illetve Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára. Két nagyszerű, világszerte elismert énekes emeli a szezonnyitó fényét: Komlósi Ildikó és a kolozsvári születésű Alexandru Agache. Az est karmestere Kocsis Zoltán – ahogy a bérlet hangversenyeinek többségét is ő dirigálja.

Tisztelgés a zeneszerző előtt

Az október 9-i koncert Farkas Ferenc ötven éve írt oratóriumával kezdődik, amivel a Zenekar és az Énekkar a csaknem napra pontosan kilenc éve, 2000. október 10-én, 95 éves korában elhunyt zeneszerző és zenepedagógus emléke előtt tiszteleg. E mű után az egyik legnagyobb 20. századi szlovák zeneszerző, Eugen Suchoň (1908-1993) hegedűre és zenekarra komponált Fantáziája csendül fel, Thomas Christian szólójával.

Az est második részében Debussy Images pour orchestre (Zenekari képek) című sorozatának két szélső, viszonylag ritkán hallható darabját, a Gigues és a Rondes de printemps címűt adja elő a Zenekar. A két Debussy-darab között Rahmanyinov száz éve, 1909-ben írott szimfonikus költeményét, A holtak szigetét hallhatják a vendégek.

Kocsis Zoltán és Ránki Dezső közös fellépése mindig ünnepszámba megy: november 12-én Haydn D-dúr zongoraversenyében láthatjuk-hallhatjuk őket együtt. Előtte Haydn 93., D-dúr szimfóniája hangzik el. A Haydn-emlékév jegyében az évad során ez már a harmadik olyan koncert lesz, amelyen a komponista művei hallhatók. Az est Bartók Concertójával zárul.

Januárban Schönberg Mózes és Áron című operáját tűzzik műsorra. Ez a koncertszerű előadás igazi csemegének ígérkezik – magyarországi bemutatójára idén nyáron kerül sor, a Miskolci Operafesztiválon. A két címszerepet a német Wolfgang Schöne és az amerikai Daniel Brenna énekli.

Áprilisban a nagyszerű basszista, Polgár László lép fel a Zenekar vendégeként: Muszorgszkij A halál dalai és táncai című dalciklusát adja elő, Kerekes István hangszerelésében.

Május 16-án Antal Mátyás vezényli a Filharmonikusokat és a Nemzeti Énekkart – a rendkívül izgalmas program egyik különlegessége a francia Vincent d’Indy Hunyadi Jánosnak emléket állító szimfóniája.

Februárban mindkét bérlettípus birtokosai meghallgathatják az „Európa szívében” elnevezésű nemzetközi zenekari csereprogram keretében Budapesten vendégeskedő osztrák Tonkünstler Zenekar programját.

Bérleten kívüli hangversenyek

Két olyan hangversenyre is sor kerül, amely nem része a két bérletnek. Az elsőre karácsony előtt, ekkor Beethoven Missa Solemnisét szólaltatjuk meg. Az est bevételét a Filharmonikusok az UNICEF-nek ajánlják fel. A Zenekar immár ötödik alkalommal jótékonykodik e formában, hiszen 2006 decembere óta a Filharmonikusok minden tagja és munkatársa a segélyszervezet jószolgálati nagykövete hazánkban.
A május 6-i bérleten kívüli koncert szólistája az egyik legnagyobb ma élő hegedűművész, Gidon Kremer lesz, aki Sosztakovics a-moll hegedűversenyét játssza, Kocsis Zoltán vezényletével.

Gyerekbérlet

Az új évad második felében indul a Filharmonikusok újabb gyerekbérlete, amely a fiatalabbakhoz igyekszik közelebb hozni a muzsika világát. A bérlet a Zenés vizeken nevet kapta, a program ugyanis jórészt a vízzel és a viharral kapcsolatos műveket tartalmaz. A műsorvezető szerepét most is a remek humoráról is ismert zenetörténész, Kovács Sándor látja el.

Külföldi, vidéki vendégszereplések

A Filharmonikusok mindkét együttese több külföldi meghívást is kapott. Novemberben a Kórus Edita Gruberovával és a Pozsonyi Rádió Szimfonikus Zenekarával Bellini Norma című. operájának előadásán Pozsonyban és Budapesten is fellép. A Zenekar néhány nappal később négy hangversenyből álló franciaországi turnéra indul, melynek utolsó állomása a párizsi Salle Pleyel lesz, ahol a budapesti együttes már visszatérő vendégnek számít. 2010 júniusában a Zenekar Prágában, az Énekkar Dortmundban vendégszerepel.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar évtizedek óta a vidéken leggyakrabban koncertező fővárosi szimfonikus zenekar, amely hagyományaihoz híven a következő évadban is számos helyen – ezúttal az ország nyolc városában (Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Sopron, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Miskolc) – lép fel térítésmentesen a szezon folyamán. Az Énekkar legalább húsz alkalommal vendégszerepel országszerte.

A bérletek és jegyárusítások április 27-én kezdik meg az ismert jegyirodákban.

– NFZ –

[2009.04.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még