2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Fesztergom után kezdődik a Jazztergom
Budapest Jazz Orchestra
Hey June Fesztivál – Four Fathers és a Budapest Jazz Orchestra
Művészet és a bor kiváló egyvelege
Tommy Víg: Budapest 1956 - ősbemutató
Élő koncert-közvetítés ma este a Jazzyn: Nyári Károly a Műpában  
Jazzfesztivál tóparton nemzetközi fellépőkkel
A BJO Butch Lacy legfrisebb műveit adja elő
A reptéri lezárások miatt elmarad Butch Lacy budapesti fellépése
Nyári Károly az ismert producerrel dolgozik
Kapcsolatok
Budapest Jazz Orchestra
Fábián Juli

"Mindig valamiféle luxust érzek, amikor big banddel énekelek"

Fábián Juli és a Budapest Jazz Orchestra külön-külön is sokat mondó nevek a hazai jazzkedvelő közönség számára; szakmájuknak elismert, keresett és eredményes résztvevői. A június közepén megrendezett közös koncerten tanúi lehettünk egy páratlan fekete énekhang és a makulátlan hangzást biztosító professzionális big band találkozásának. Az eredmény lenyűgöző.

Fábián Juli és a Budapest Jazz Orchestra csodálatos környezetben, a Budai-hegyekben lévő Jókai Klubban tartotta közös koncertjét.

A Budapest Jazz Orchestra tizenhárom évvel ezelőtt kezdte meg működését Magyarország első professzionális big bandjeként. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt tizenhárom év, mely idő alatt számos koncert, hazai-és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.

A Budapest Jazz Orchestra - számos fővárosi és vidéki koncertje mellett - állandó résztvevője a hazai-és külföldi jazz-fesztiváloknak, lemezeik pedig több ízben tettek szert nemzetközi elismerésekre. A BJO rendszeresen koncertezik hazai vendégművészekkel (Szulák Andrea,Charlie, Zséda, Myrtill), így került előtérbe a hazánkban élvonalban jegyzett énekesnő, Fábián Juli is.

Aki első alkalommal látja a produkciót, minden bizonnyal azt gondolhatja, hogy a tizenhét hangszeres mindig is egy zenekart alkotott Fábián Julival. Pedig a látszat ez alkalommal is csal.

A hely szellemisége szemmel láthatóan a zenészeket is magával ragadja, a színpadról áradó laza elegancia tökéletes összhangról árulkodik. A koncert a ’30-as évek Amerikáját megszégyenítő hangulattal nyűgözi le a közönséget. A felcsendülő szving-klasszikusokat egyszerre hatja át Janis Joplin vakmerősége és Ella Fitzgerald megfontolt dallamvezetése, miközben a zenekar Juli minden rezdülését figyelemmel kísérve egy emberként fűzi a harmóniákat.

– Nagyon nagy kihívást jelent egy big banddel játszani. Egészen más hangzás, mint amihez az ember hozzászokott. Rengeteg hangszer van, elképesztő ritmikák és egy olyan komplett rendszer, ami hatványa egy kisebb zenekarnak, ennél fogva nagyon élvezetes. Az embert ilyenkor teljesen körülveszi a zene. Mindig valamiféle luxust érzek, amikor big banddel énekelek. – mondja Fábián Juli.

Az előadás közben többször érzek csillapíthatatlan vágyat arra, hogy táncra perdüljek, és igazából nem is értem, hogy a közönség tánctudó szegmense miért nem teszi. Juli magával ragadó egyénisége, lenyűgöző hangja tökéletes harmóniát alkot az ország vezető szólistáit integráló zenekarral. Egy szenvedélyes Summertime és egy hamisítatlan Sweet Georgia Brown után egyszerűen lehetetlennek érzem a hangulatfokozást, de Fábián Juli és a BJO ismét bebizonyítja, hogy a professzionális jazz zene nem a magamfajta, halandó ember eszével gondolkozik. A virtuális hangjegyek követhetetlenül, mégis rendezetten repkednek a koncertteremben, s a „záróakkord” közeledtével újra felerősödik bennem a gondolat: a jazz egy életérzés. Olyan érzelmi kuriózum, amit az ember - ha egyszer megszerezte - többé nem képes elengedni.

A koncert zárásaképpen - a Budapest Jazz Orchestra szóló produkciójaként - George Duke „T jam”-jét hallhatjuk, mely dögös groove-okkal és funk-os lüktetésével készteti vastapsra az egyébként is elégedett közönséget.

A produkció végeztével nehezen jutok el a sűrű gratulációkat fogadó művészekhez, kitartásom - és a zenészek elhivatottsága - azonban meghozza gyümölcsét, így kérdéseimre Kollmann Gábor, a BJO igazgatója válaszol:

– Többször láthattunk már Benneteket énekesnőkkel színpadon. Miben volt más a mai koncert?
– A mai produkció kuriózumnak számít, hiszen Fábián Julival önálló koncerten még nem játszottunk.

– A hazai közönség elsősorban népszerű énekesekhez köti a Budapest Jazz Orchestra nevét, van azonban egy szakmailag kifinomultabb oldalatok is. Mit lehet erről tudni?
– Az énekhang nagyon vonzóvá tesz egy koncertet, ezért szoktunk a legjobb énekesnőkkel együtt dolgozni. A BJO azonban elsősorban természetesen nem a könnyen befogadható, népszerű projektekre alapul, hanem - mint Magyarország első professzionális big band-je - a big band kultúra hazai népszerűsítésének jegyében törekszik arra, hogy nemzetközi porondon is megmutathassa magát. Ennek az egyik bizonyítéka a most megjelent „Butch Lacy & Budapest Jazz Orchestra” lemez. Butch Lacy-t közel 10 éve ismerjük, ő a jazzvilág egyik legfantasztikusabb Európában élő alakja. A most elkészült lemezt közösen vettük fel január végén. A lemez különlegessége, hogy a számokat Butch Lacy kifejezetten a Budapest Jazz Orchestrának írta és hangszerelte. Mivel Butch személyesen ismeri a zenekar tagjait, így személyre szabott szólók is helyet kaptak az albumon.

Koncertjeitek és a stúdiómunkálatok mellett a következő zenész-generáció pályáját is egyengetitek. Amellett, hogy majd’ mindannyian jazztanszakos tanárok vagytok, mit tanácsoltok azoknak a fiataloknak, akik szeretnének nálatok tanulni, de esetleg lecsúsztak a tanszékről?
– A Budapest Jazz Orchestra idén negyedik alkalommal rendezi meg Balatonbogláron a nyári jazztáborát a Budai Művészképzővel karöltve. A tábor tanárait a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, illetve a Budapest Jazz Orchestra biztosítják. Tematikája szerint a big band játszik főszerepet, elsősorban a fúvósokat szeretnénk inspirálni a részvételre, de természetesen könnyűzenei oktatás is folyik, tehát a populárisabb műfaj is képviselteti magát, mind a tanárok, mind pedig az oktatás tekintetében. A tábor egy időben zajlik a balatonboglári Jazz és Bor Fesztiváljával, így a jelenlévő hallgatók testközelből is hallhatják a magyar élvonal legjobbjait. Az idei tábor résztvevőinek egyébként mesterkurzust tart Butch Lacy is.

– Egy 17 tagú zenekar fenntartása a mai világban nem egyszerű feladat. Hogy boldogultok?
– Ez az első olyan év, amikor kicsit mi is megérezzük a problémákat. Ebben az évben kicsit nehezebben boldogulunk, de idén is kaptunk felkéréseket. Szeptember 1-jén például a világhírű amerikai szaxofonossal, Chris Potter-rel koncertezünk, ahol az ő számait fogjuk előadni big band hangszereléssel.

– Ahogy említetted, a napokban jelent meg új lemezetek, mely Butch Lacy számait tartalmazza. Vannak-e közös terveitek a jövőre nézve?
– Nem csak a zenekart, hanem Butch-ot is inspirálta az együtt töltött idő, ezért a jövő év elejére közös skandináv turnét tervezünk, mely várhatóan Koppenhágából fog indulni. Butch Lacy egy életmű-turnét készül megvalósítani a Budapest Jazz Orchestrával, ez talán a legnagyobb szakmai elismerésünk külföldön, mely a megtiszteltetés mellett természetesen nagy kihívást is jelent a zenekar számára. Emellett idén nyáron, július 17-én Balatonbogláron, illetve július 18-án Budapesten tartunk lemezbemutatót a művész részvételével.

– FuDo –

[2011.07.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még