2023. június 1. | csütörtök | Tünde nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fábián Juli
 
Kapcsolódó kiadványok
Kerekes Band: Folklore Man (2013)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Fábián Julianna (press)
Kapcsolódó cikkek
Fábián Juli tér nevet kapta a Budapest Park előtti terület
Egy este Fábián Julival
Fábián Juli emlékére szerveztek koncertet - íme a tervezett program
Nyugodjon békében! Koncerttel emlékeznek Fábián Julira
Közleményt adtak ki Fábián Juli temetése kapcsán
     
 
Fábián Juli
Születés dátum: 1980. július 9.
Elhalálozás: 2017. december 16.
Web: http://www.myspace.com/juliannafabian
Aktív kapcsolat: 4 Free Birds (énekes, 2010-), Barabás Lõrinc Eklektric (énekes), Fábián Juli Jazz Riff (énekes, 2007-)
 
     

Fábián Julianna

Fábián Julianna 1980. július 9-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a jazzének alapjait – tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.

Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő volt fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.

Számos formáció tagja volt – a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját jazz kvartettje - a Just In Time, és a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt jazzénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formáció - a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai jazz életben és adott koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 színpadán – itt például a blues legenda, Roben Ford előzenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.

Juli az elektronikus nu-jazz - drum and bass formáció, a Barabás Lőrinc Eklektric énekesnője volt, amely fennállásának másfél évében rengeteg budapesti klub és rendezvény résztvevője volt. A zenekar két ízben is a világhírű Eric Truffaz előzenekaraként lépett színpadra, emellett 2007. őszén turnéra indult számos Magyarországgal szomszédos ország érintésével.

Az énekesnő rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében.  Önálló estet adott Berlin egyik patinás jazzklubjában is. Számos stúdiómunkája mellett rendszeres szerzője volt az EMI jazz újságjának, a Hangjegyzetnek, 2005. óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jazz ének tanára volt.

2007 nyarán alakult új zenekarával a világhírű szaxofonos, Kenny Garrett előzenekaraként ott volt a Jazztergom fesztivál színpadán, ezt követően részt vett a Montreuxi Jazz Fesztivál jazz énekversenyének középdöntőjén, melyen az egész világról érkező, 8 legjobbnak ítélt és meghívott énekes között szerepelt, kimagaslóan.

Csodás hangja hallható a Gyárfás István Trió és Deseő Csaba közös albumán (Tale, 2003.), az Erik Sumo Band lemezén (My rocky mountain, 2005.), a nemrég megjelent Gyárfás István Trió lemezen, melynek címe Old Amsterdam (2006.), valamint a Barabás Lőrinc Eklekric kislemezén (Famous, 2007.). Számos művész volt nagy hatással a zenéhez való viszonyára és munkásságára, a jazz énekesek közül a legfontosabbak: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Tuck and Patti, Elaine Elias és Kurt Elling.

2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett.

Éveken keresztül a zene.hu Jazzrovatának állandó szerkesztője és szakértője volt. 

2017. december 16-án türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt.

[2007.05.22.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat között az egyes komoly pén szolgáltatás [2023.06.01.]
Komoly ajánlat közösségi kölcsön szolgáltatás [2023.05.31.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük Dieter Bohlen koncertjét a Budapest Parkban - képekben
Először adott szóló...

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban - képekkel
A nemi...

Újra látható Mozart: Idomeneo, Kréta királya című operája - képekkel
Holdfény az Arénában - Az új generáció rocksztárjai: Måneskin koncerten jártunk
Megnéztük Korda György és Balázs Klári koncertjét a Budapest Parkban - képekben
"Figyelem, ez nem gyakorlat!" - Roger Waters Budapesten lépett fel
Gitárhősök földjén
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával