2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Tizennyolc énekkar vesz részt a Cantemus kórusfesztiválon Nyíregyházán

Tizennyolc énekkar csaknem nyolcszáz énekese lép fel és énekel majd a közönségnek az augusztus 15. és 21. között megrendezendő 14. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon, Nyíregyházán.

    Szabó Dénes fesztiváligazgató, a házigazda Cantemus kórus igazgató-karnagya az esemény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus-járvány a korábban aktív nemzetközi kórusmozgalomra is negatívan hatott, a tapasztalataik szerint az amatőr kórusoknak több mint fele teljesen eltűnt a pandémia következtében.

     A korábbi rendezvényeket színesítő távol-keleti, például japán, kínai, tajvani, dél-koreai vagy fülöp-szigeteki énekkarok a koronavírus miatt idén nem vállalták az utazást és a fellépést, emellett az európai kóruséneklés is egyre inkább visszavonulóban van.

    Idén Észtországból, az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Macedóniából, Olaszországból, Törökországból és Görögországból érkeznek a meghívott együttesek - ismertette a karnagy, megjegyezve, a Cantemus régi kapcsolatai révén sikerült Nyíregyházára csábítani az énekeseket.

    Az idei fesztiválon a hagyományokkal ellentétben nem tartanak kórusversenyeket, azonban Szabó Dénes vezetésével megtartják karvezetői mesterkurzust. A programokba Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye hat települése is becsatlakozik: Tokajtól Tiszadadán át Gávavencsellőn, Nyírbátorban, Kállósemjénben és Vállajon lesznek majd templomi hangversenyek. A fesztivál keretében nyolc hangversenyt tartanak Nyíregyházán: a kétnapos megyei fellépések mellett a Kontinensek hangjai című hangversenyekre, a szabolcsi megyeszékhely központjában megtartandó népszerű folklór estre, majd a Continental Arénába szervezett gálakoncertre várják a közönséget.

    A meghívott nyolc külföldi és a két hazai vendégénekkar mellett a Cantemus és szakmai bázisa, a Kodály Zoltán Általános Iskola saját kórusai és énekkarai lépnek majd színpadra - mondta a tájékoztatón Szabó Soma karnagy, a Cantemus művészeti vezetője. A nyíregyházi és a vidéki koncertek nagyobb része ingyenesen látogatható, a fizetős koncertekre pedig kedvező árú, három előadásra szóló bérletet bocsátanak ki az érdeklődők számára.

    Ulrich Attila alpolgármester arról beszélt, a kétévente megrendezett fesztivál elmúlt négy éve nem volt zökkenőmentes, de a Cantemusban van és lesz annyi erő, hogy képes legyen a következő években is nagyon jó színvonalú kórusfesztiválokat megszervezni.

    A részletes fesztiválprogram a www.cantemusfestival.org.hu oldalon érhető el.

MTI 

[2022.05.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még