2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Flower Kings koncert: két lemezt is bemutat a legendás svéd progrock csapat
Kapcsolatok
The Flower Kings

A svéd prog királyok negyedszer Budapesten - The Flower Kings koncerten jártunk

Húsz év alatt negyedszer jártak nálunk a svéd progresszív rock zene királyai, a The Flower Kings zenekar, 2023.10.11-én az A38 Hajón.

A banda 1993-ban alakult Roine Stolt vezényletével. Az elmúlt harminc évben rengeteg tagcsere történt a zenekarban, a tagok általában mellékesen, párhuzamosan több zenei project részesei is a fő zenekaruk mellett, pl. Transatlantic formáció. Különlegessége még a zenekarnak, hogy 2002-2008- ig magyar dobosa volt, Csörsz Zoltán személyében, illetve egy darabig Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation) is a zenekar oszlopos tagja volt 2002-2004-ig. Nos én utoljára ekkor láttam őket élőben, 2003-ban a Mega Pub-ban, húsz esztendeje. Ezt követően 2006-ban az E-klub-ban és a mostani koncert előtt korábban 2012-ben jártak nálunk az A38 hajón. Ideje volt megnéznem őket újra „felnőtt” fejjel, az ő zenéjük értő, figyelő közönséget igényel, az átlag negyedórás dalaikkal, illetve világ problémáit is érintő dalszövegeikkel. Aki a zenekar részletes múltjára / jelenére kíváncsi, ezen a linkeken tudja elolvasni. 

Előzenekar nem volt, a banda pontban 20 órakor csapott a húrok közé, kicsivel több, mint két órás műsort prezentálva.

A színpad „otthonosan” volt berendezve a piros dob szerkóval, ami mögött az aktuális dobos, Mirko De Maio nyúzta a bőröket az este folyamán. Mellette két oldalt erősítők, a színpad (nekünk) jobb oldalában pedig a most elég szolid, csupán három emeletes billentyűs „építmény” foglalt helyet.

A basszus gitáros Michael Stolt és a zenekar főnök Roine Stolt előtt „kotta állványok” is el voltak helyezve, amiből az este folyamán mindketten, saját kézzel írott jegyzeteikből/kottáikból (is) játszottak. Zenei konzervatóriumot végzett, több mint harminc éve zenélő zenészekről van szó, minden apró hang a legprecízebben szólalt meg. Ilyen tisztán, hibátlanul hangosított koncertet a hajón szerintem még talán nem is hallottam az elmúlt 23 évben, (pedig aztán több száz koncertet megjárva, itt is jó párszor megfordulok, egyik kedvenc helyem). A műsor egyik gerincét az új album – Look at you now -  dalai adták.  Tíz dallal készültek, ami esetükben progresszív rock zenéről lévén szó elég vaskos műsoridő. Szépen megtelt a hajó a koncert kezdésre, és az első pillanattól oda volt a közönség a látottakért hallottakért, minden második dal után vastapssal jutalmazva a zenekart. Magam részéről egészen elvarázsolt a koncert, a néhol húsz percre nyúló dalok  sokszor komoly zenei koncert minőségben szólaltak meg. A fuvola / furulya kiséret esetében, amit a billentyűs Lalle Larsson prezentált, olyan tisztán „csilingelve” szólaltak meg a hangok, mintha ott álltak volna a színpad közepén a fúvós zenészek is – ahol nyilván valóan nem fértek volna el. Sokszor volt néma csend a teremben, miközben a zenészek játékukkal elvarázsoltak minket, a nagyérdeműt.

Roine sokat beszélt, kommunikált a közönséggel, például az egyik daluk aktuálisabb mint valaha, Day for Peace címmel, ahol Roine megjegyezte, hogy örüljünk egymásnak, hogy békében itt lehetünk együtt, hálásak, hogy eljöttünk, és játszhatnak nekünk. Hasse Fröberg inkább viccelődéssel és kikacsintós poénokkal kommunikált, például sokszor hirtelen odaforduló tekintetével hozzám is, csekkolva, hogy figyelünk-e, hogy figyel. A húsz percre nyújtott What if God is alone, majd az ezt követő Stardust dalok hidegrázósak voltak számomra, Hasse hangterjedelme mindig meglep, elképesztő tisztán énekelt. Az egész este hangulata bensőséges, családias, magával ragadó volt. A zenekar koncert után kijött dedikálni, fotózkodni, beszélgetni. Elképesztő zsenialitásuk mérhetetlen szerénységgel, visszafogottsággal és kedvességgel párosul. Remélhetőleg nem kell újabb tizenegy évet várnunk egy ilyen hibátlan estére, aminek a részesei lehettet, aki jelen volt.

Balázs Adrienn

Setlist:
1. GHOST
2. GARDEN
3. BEGINNERS
4. CHURCH
5. BIG PUZZLE
6. THE DREAM
7. DAY FOR PEACE
8. IF GOD IS ALONE
9. STARTDUST
ENCORE:
PARADOX

Videók

[2023.10.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még