2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hangfoglalás - I. Magyar Zenei Szemle és Hangszerkiállítás
Hangfoglalás – záróakkord
Kapcsolatok
Gödör Underground (Gödör Klub)
West-Balkán
Almássy Hall (Almássy téri Szabadidőközpont)
Legnépszerűbb csengőhangok

Három napos zenei ünnep október első hétvégéjén

Hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítást, valamint Magyar Zenei Szemlét rendeznek október ötödike és hetedike között a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. A bemutatók mellett négy helyszínen kísérőrendezvényekkel is színesítik a 2007-es Hangfoglalást, amelyen az Együtt a zenéért mozgalom is képviselteti magát és nagyszabású kedvezményes CD-vásárt és közönség-találkozókat rendeznek.

6400 négyzetméteren, 72 hangszerkiállítóval és több, mint 100 koncerttel és hangszer-demonstrációval a tavalyi debütálás után idén is megnyitja kapuit a Hangfoglalás. A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) és a Magyar Zenei Exportiroda (MXH) által szervezett hangszer-, hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai kiállítás, illetve zenei szemle október 5-től három napon át dübörög a SYMA Sport- és Rendezvényközpont 'A' és 'C' csarnokában, illetve négy fővárosi klubban. Minden program ingyenesen látogatható.

Több tízezer hangszer egy helyen

Több tízezer hangszer látható és kipróbálható a Hangfoglaláson, melynek idén a SYMA Sport- és Rendezvényközpont 'A' és 'C' csarnoka ad helyet 6400 négyzetméteren. A monstre méretű iparági kiállításon a fúvós, az ütős, a pengetős (akusztikus és elektromos), a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható majd. Emellett a hang-, a fény-, a színpad-, a stúdió-, színház, és a diszkó-technika összes elemével találkozhat a látogató. Utóbbiba például beletartozik a füstgépek, a lézerek és az effektek világa.

Beszélő dob és orrfuvola a kiállításon

A kiállításon a hagyományosnak mondható hangszerek mellett jónéhány különlegesség is helyet kap. Így például Romanek Tihamér 193 centiméter hosszú, a világon egyedülálló theorbacsemballója, amit legutóbb Brugge-ben a Festival Van Vlaandereen csembaló kiállításon csodálhatták meg az érdeklődők. Továbbá megleshető, meghallgatható a Didgeridoo (az ausztrál őslakosok tradicionális hangszere, a termeszek rágják ki a belsejét), a Talking drum (beszélő dob Nyugat-Afrikából, lehet változtatni a hang magasságát, gyík bőr az ütőfelülete), a Quijada (perui szamárállkapocs) és az orrfuvola.

Szekeres Tamás és Jamie Winchester is demonstrál

A SYMA-ban számos koncerttel demonstrálják a hangszerek tudását, megszólalását a zenekarok és előadók. Fellép többek közt Hrutka Róbert & Jamie Winchester, a Sugarloaf, Zagar & DJ Bootsie, Szekeres Tamás és a cemid.net band, az AD Stúdió, Mester Tamás, a Fresh Fabrik, Papp Szabi (Supernem), Ferenczi György, Nagy Ádám (Roy és Ádám) és a Megasztárból ismert Boogie. A fellépések közt az Együtt a zenéért mozgalomról beszélgetnek, ami azt kívánja elősegíteni, hogy az emberek legális formában szerezzék meg kedvenceik lemezeit.
Számos zenész és együttes tart közönségtalálkozót a ’C’ csarnokban, például Nagy Feró, Molnár Ferenc Caramel, Bartók Eszter, Varga Feri és Balássy Betty, illetve a Back II Black. Az ismert előadóknál maradva ezen túl teljes mellszélességgel áll ki a Hangfoglalás fontossága mellett Lovasi András (Kispál és a Borz), Kiss Tibi (Quimby), Benkő László (Omega) és a Muzsikás együttes.

A két szervezőnek (MXH, HANOSZ) külön-külön is fontos, hogy felrázza a hazai zenei életet, de a két szegmens - a hangszerforgalmazók és a zenészek, koncertszervezők - közös fórumon való megjelenésének és összefogásának üzenetértéke is van: Mégpedig az, hogy ezen a szűk piacon a zenei terület minden résztvevőjének érdeke, hogy közösen tegyenek az értékek megmaradásáért és új értékek létrehozásáért.

Együtt a Zenéért


Az "Együtt a Zenéért" mozgalom 2005 szeptemberében indult útjára, amelyben a hazai popzenei élet előadói, mindenféle stílus és műfaj területén, széles körben összefogtak és egy kiáltványt fogalmaztak meg. Arra igyekeztek felhívni a közönség figyelmét, mennyire fontos a művészek munkájának elismerése azért, hogy továbbra is tudjanak alkotni, s a zene legális úton történő beszerzése azért, hogy a jövőben is születhessenek újabb dalok.

Az összefogás jelképe egy hangjegyekkel végigfuttatott narancssárga karkötő lett, amihez a rajongók többek között kedvenceik fellépésein juthattak hozzá, s amely karkötő a mai napig nem csak jelképezi a zenészek összefogását, illetve azt, hogy viselője maga is tesz a zene életben maradásáért, hanem értékes emlék, relikvia, amely ráadásul nyereményekre, kedvezményekre is jogosítja viselőjét...

A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért ugyanis támogatásáról biztosította a zenészek kezdeményezését, s ehhez kapcsolódva nagyszabású, közönségtalálkozókkal és dedikálásokkal egybekötött, kedvezményes CD vásárt rendezett a Petőfi Csarnokban, amit 2006-ban is megismételt.

Ugyanebben az évben született Szabó Leslie "Együtt a zenéért" című dala, amelyet sok-sok, az összefogásban részt vevő előadóművész barátjával együtt készített el, s mely exkluzív formában, korlátozott példányszámban maxi CD-n is megjelent.

Az összefogáshoz minden évben újra és újra csatlakozik a hazai zenei élet színe-java, ráadásul tavaly óta már nem csak popzenei előadók, hanem a jazz, a világzene és a komolyzene neves képviselői is.

Az összefogás idei legnagyobb eseményeként, kinőve a korábbi kereteket, idén a Hangfoglalás - Zenei Kiállítás és Szemle helyszínén kerül sor a nagyszabású kedvezményes CD-vásárra, ahol a közönségnek ismét lehetősége nyílik szemtől szembe találkozni a legnagyobb sztárokkal.

- ej - bíró -

 

[2007.09.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még