2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Oltári srácok a Thália Színházban!
Világsztárral fűszerezett budapesti operettcsemege
A szerelem mindent legyőz – még a kalózokat is
Fegyver dörrent a Dóm téren - képekben
Getsemane, avagy hakni, a lenézett műfaj
Kapcsolódó Kiadványok
Dolhai Attila: Olasz szerelem
Kapcsolatok
Dolhai Attila

Szeress más nyelven - Dolhai Attila elárulja

Mitől más az olasz szerelem, mint a magyar? Saját tapasztalat hiányában Dolhai Attila CD-jére hagyatkoztam.

Az album először lágy, sima, andalító. Aztán feltekertem a hangerőt…és hagytam magam olaszul szeretni.

A lemez elsősorban a nőké, mert érzelmekről, szerelemről, titkokról beszél, a pasik meg - tisztelet a kivételnek - nem igazán szeretnek megnyilvánulni ezekben a kérdésekben. A női lét egyik nagy kérdése, hogy hogyan tudnak e nélkül létezni, mert kapcsolataikban a hangsúlyok máshová kerültek. Amennyivel kevesebb idő, figyelem jut egymásra, annyival többet járnak meetingekre, továbbképzésekre. Ma halál ciki bevallani, hogyha szívesen hallgatna szerelmes dalokat. Hát én bizony nem vagyok hajlandó szégyellni.

Dolhai Attila hangja szinte mindig újabb színeket és mélységet tárt fel magából. Tagadhatatlan klasszis. A hangjához tökéletesen illik a stílus, az ívek tökéletesek és a lemez hallgatása közben alig várom, hogy kieressze a hangját, amire itt több dalban is bőven kapott lehetőséget. Amúgy is úgy énekel, hogy -jó értelemben - kiráz tőle a hideg, vagy fűt, mint a kályha. A lemez hangzása tökéletes. Pálfalvy Attilát dicséri a magas színvonalú hangszerelés, amitől rendkívül színes és változatos lett az album.

Rólad szól a zene


Az első két szám slágergyanús. A L’amor fülbemászóan dallamos, egyben rögtön az album elején tisztázódik Attila hangi kapacitása, mert akkorát énekel benne, hogy muszáj azonnal még feljebb tolni a hangerőt. Helyes benne a modernizált gregorián kórus. Az ég tudja miért eloszlatja a maradék kételyt, hogy itt bizony őrült jó énekessel van dolgunk. A leggyengébb láncszem a Szeretlek én (Besame mucho), nem azért, mert rossz, hanem mert a többi jobb. Csak egy bárénekest hallok, aki szépen énekel. És nem is akarja igazán, hogy visszamenjen az a nő hozzá, mert tök jó úgy, ahogy van.

Az Egy érzésben isteni a hangszerelés és a vokál. Polyák Lilla hangja alá csodásan passzol Attiláé a duettben. A Zsoltár lett a kedvencem. Szétszedi a lelkem. Még sose hallottam apától olyan gyönyörű vallomást, mint Az életet énekelem-et. Személyes vallomás, hiszen többek között ennek a dalnak is az előadó írta a szövegét. Ha el akarod mondani, mit jelent az, hogy új életet hívsz a világra, azt nagyon nehéz. Ebben a dalban úgy van benne a szíve, hogy érezni a mosolyt a hangjában.

A Tengerrel az égbolt filmzeneszerű, csakúgy, mint a Rólad szóló zene. Az Angyalok suttogása zárja az albumot, ahol (fránya lemezborító!) kihallom Attila állandó színházi partnerének, Vágó Bernadettnek különleges hangját.  Mi ez? Hamis illúzió? Hiszen Életünk Értelme, amikor munka után találkozik velünk - jó esetben -, az orrunkra puszit lehel, amivel lezárja a romantikus részt és a lényegre tér: mi lesz a vacsi, nem pedig azt mondja, hogy gyere mesélj, látsz-e szivárványt a szememben, ha rám nézel?

Szirén-ének. Megbabonáz, elvarázsol. Ne hallgassuk metrón, utcán, közterületen, mert ott veszélyes. Inkább otthon, ha arra vágysz, hogy kicsit kiszállj a pörgésből vagy ha unod a Lost huszonharmadik szériáját. Akkor tedd be a lejátszódba, jól nyomd rá a hangerőt és hagyd magad őrülten szeretni. Akár olaszul is.

 -jjuli -

[2007.10.12.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
K.Enik 2008.11.22. 23:04 • [1]
jjuli nagyon szeretem, ahogy írsz:)

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még