Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. január 28. | kedd | Károly, Karola nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Glastonbury Fesztivál
 

Összes program

Képgalériák
Glastonbury Fesztivál
Kapcsolódó cikkek
Megérdemelte: Fesztiválalapítót díjazott a zeneipar!
Történelmet írnak: a Rolling Stones is ott lesz a Glastonburyn!
Glastonbury Fesztivál
     
 
Glastonbury Fesztivál
Megalakulás: 1970.
Cím: Glastonbury, 28 Northload Street
Web: http://www.glastonburyfestivals.co.uk/
E-mail: office@glastonburyfestivals.co.uk
 
     

Glastonbury Fesztivál

A Glastonbury Fesztivál a világ legnagyobb szabadtéri zenei és előadóművészeti eseménye. 2005-ben a fesztivál alapterülete meghaladta a 3.6 km²-t, több mint 385 élő fellépésre került sor, melyekre több mint 150 ezer ember volt kíváncsi. 2007-ben a koncertek száma 700-ra gyaporodott, csakúgy mint a nézőszám, mely 177 ezer körül alakult.

A fesztivál kialakulására nagy hatással volt az 1970-es évek hippi mozgalma. Michael Eavis szervező egy 1970-es Led Zeppelin koncert után döntötte el hogy fesztiválszervezésbe kezd, mely először a Pilton Festival nevet kapta.

A Glastonbury Anglia dél-nyugati részén, egy legelőn (Worthy Farm) kerül megrendezésre, amely két kis falu, Pilton és Pylle közt terül el. Itt fut a Whitelake folyó, mely gyakran áradásokat is produkál, azonban a '97-'98-as árvíz, illetve a térségre oly jellemző nagymértékű esőzések miatt folyamatosan fejlesztik a csatornázási rendszert. A 2005-ös áradást ez sem tartotta vissza, viszont a víztömeget pár óra alatt elvezette a helyszínről.

Az utóbbi években a fesztivált egy elkülönített backstage részleg köré építik, északra a Pyramid színpaddal, délre pedig az Other színpaddal. Keletre található az akusztikus és a comedy sátor, illetve a cirkusz. Délre zöld mezők terülnek el, ahol hagyományőrző illetve környyezetvédelmi programok kapnak helyet.

A Glastonburyt 1981. óta egy helyi farmer és telektulajdonos, Michael Eavis szervezi saját cége, a Glastonbury Festivals Ltd. által. Eavis az eseményt feleségével együtt szervezte meg egészen annak 1999-es haláláig, azóta lányuk, Emily Eavis segít neki. 2002 óta a Festival Republic (a Live Nation és az MCD közös gyümölcse) oldja meg a logisztikai és biztonsági feladatokat, miután 40%-os részesedéssel rendelkezik a fesztivál menedzsmentcégében.

Minden évben egy, a Glastonbury Festivals Ltd. és a Festival Republic által közösen birtokolt cég oldja meg az esemény lebonyolítását, melynek profitja az anyacégekhez vándorol. A Glastonbury Festivals Ltd. profitjának legnagyobb részét adományokra fordítja. A Festival Republic szerződése határozatlan időre szól, mely ötévente átvizsgálára kerül.

Néhány színpad és terület üzemeltetését függetlenek oldják meg, így a The Left Field működtetését 2 cég végzi kooperációban, illetve a Greenpeace környezetvédelmi szervezet is jelen van.

A technikai és biztonsági személyzetet kivéve, a fesztivál lebonyolítását önkéntesek végzik. Az Oxfam brit segélyszervezet 1400 megbízottat küld, akiknek a tevékenységéért az Oxfam adományt kap. Ez 2005-ben 200 ezer font körül alakult.

A büfék, bárok üzemeltetését a Workers Beer Company oldja meg a Carlsberg (korában Budweiser) szponzorálásával. Ők ugyanis személyzetnek önkénteseket keresnek kisebb jótékonysági- és kampánycsoportoknál, majd az önkéntesek segítségéért – mely általában összesen 18 óra a fesztivál ideje alatt – megkapják az önkéntesek által végzett munka pénzértékét. Az önkéntesek pedig díjmentes bejutást, ételt és közlekedési lehetőséget kapnak cserébe.

1970 (szept.19)
Az első fesztivál Jimmy Hendrix halálát követő napon került megrendezésre Pilton Pop Fesztivál néven. Az esemény két napig tartott, amelyre 1500-an voltak kiváncsiak. A belépő 1 font volt, amelyhez ingyen tej is járt a helyi farmról.
Fellépett: Marc Bolan, Keith Christmas, Stackridge, Al Stewart, The Amazing Blondel, Ian A. Anderson, Quintessance, Sam Apple Pie, Steamhammer, Duster Bennett.

1971 (jún.20-24)
Az ezévi feszitvált Andrew Kerr és Arabella Churchill tervezte meg. Az esemény során a középkori zene, tánc, költészet, színház és szórakoztatás kapott hangsúlyt. Ebben az évben épül meg először a Pyramid színpad. A belépés ingyenes volt, mind a 12 ezer látogató számára.
Fellépett: Hawkwind, Traffic, Melanie, David Bowie, Joan Baez, Fairport Convention, Edgar Broughton Band, Arthur Brown, Pink Fairies, Terry Reid, David Lyndley, Linda Lewis, Skin Alley, Mighty Baby, Brinsley Schwartz, Family, Traffic, Gong.

1978 (jún.28-júl.8)
Egy ingyenes, nem tervezett minifesztivál megrendezésére került sor mindössze úgy 500 látogatóval.

1979 (jún. 21-23)
Újra Bill Harkin és Arabella Churchill vette kezébe a szervezést, de Michael Eavis finanszírozta. A gyerekeknek különleges ellátást és szórakoztatást biztosítottak, ekkor alakult meg a Children’s World brit jótékonysági szervezet is, mely a mai napig működik. A nagy részvétel ellenére - mintegy 12 ezer ember - nagy anyagi veszteséggel zártak, emiatt pedig nem szerveztek fesztivált a következő évben.
Fellépők: Genesis, Peter Gabriel, Steve Hillage, Alex Harvey Band, Tom Robinson, Leyton Buzzards, Nona Hendryx, Sky és a Footsbarn Theatre, Mother Gong, Tim Blake, John Martyn, Sphynx, UK Subs, The Pop Group, The Only Ones, Sky, Inner City Unit, Footsbarn Travelling Theatre.

1981 (jún.19-21)
Michael Eavis ismét kezébe vette az immár Glastonbury Festival nevet viselő eseményt. Ez volt az első, a nukleáris leszerelés mellett kampányoló fesztivál. Micheal meggyőzte a nemzeti CND-t (Kampány a Nukleáris Leszerelésért) arról, hogy a fesztivál megfelelő menedzselésével profitáló együttműködés születhet (20 ezer font a CND számára). Ugyancsak ebben az évben megépítik az új Pyramid színpadot, mely egyben tehénistálló és takarmánytároló az év többi részében. Az eseményen 18 ezren vettek részt, a belépők ára 8 font volt.
Fellépők: New Order, Hawkwind, Taj Mahal, Aswad, Roy Harper, Supercharge, Judy Tzuke, Thompson Twins, John Cooper Clarke, Gordon Giltrap.

1982 (jún.18-20)
A nukleáris lefegyverzés kampány ismét szerepet vállal. A rossz időjárás is megbélyegzi az eseményt, az egy nap alatt lehullott csapadékmennyiség 45 éves rekordot dönt, sártenger alakul ki. 25 ezer ember volt kíváncsi a fellépőkre, 8 fontos jegyár mellett.
Fellépők: Van Morrison, Judy Tzuke, Jackson Browne, Roy Harper, Richie Havens, Aswad, Alexei Sayle.

1983 (jún.17-19)
Ebben az évben a fesztiválnak engedélyt kellett szereznie a működéséhez, ugyanis a Local Government Act (önkormányzati törvény) életbe lépésével a helyi hatóságok is feltételeket szabhattak az effajta események lebonyolítását illetően. Az engedélyt megkapták a következő feltételekkel: 30 ezres limit a látogatókat illetően, illetve meglehetősen részletes beszámolás a megközelíthetőségről, a vízkészletekről, a higiéniáról, stb. A CND és helyi alapítványok számára mintegy 45 ezer font gyűlt össze. 30 ezer ember vett részt a koncerteken 12 fontos jegyár mellett.
Fellépők: Marillion, The Beat, UB40, Curtis Mayfield, King Sunny Ade, Fun Boy Three, The Chieftains, Melanie, Alexei Sayle.

1984 (jún.20-22)
Michael Eavis az év elején 5 ellene irányuló bűvádi eljárásban védekezett sikeresen és ejtették a vádakat, majd az azévi engedélyhez való hozzájutást 2000 fontban állapították meg. 35 ezer fő látogathatta az eseményt 13 fontos jegyár mellett, immár egy kialakított parkolóval, fogalomirányítókkal… 60 ezer font gyűlt össze adományozási célra.
Fellépők: The Waterboys, The Smiths, Elvis Costello, Fairport Convention, Howard Jones, Billy Brag, Joan Baez és Ian Dury.

1985 (jún.21-23)
A Worthy farm kicsinek bizonyult, ezért ki kellett bővíteni a fesztivál területét, így az már 100 hektárra nőtt, a szomszédos Cockmill farmmal együtt. 40 ezer ember, 16 fontos jegyár, 100 ezer fontnyi összegyűlt adomány. A sár ebben az évben sem marad el.
Fellépők: Echo & The Bunnymen, Aswad, Joe Cocker, Roger Chapman, James, The Pogues, Ian Dury, The Style Council és The Boomtown Rats.

1986 (jún.20-22)
A 60 ezres nézőszám miatt fejleszteni kellett a kommunikációs rendszert, a színvonalat, az egészségügyi csapatot. Bemutatkozott a klasszikus sátor is. A 17 fontos belépő mellett több mint 130 ezer fontnyi adomány gyűlt össze.
Fellépők: The Cure, Madness, Simply Red, The Housemartins, The Psychedelic Furs, The Go-betweens, Billy brag, The Waterboys, The Pogues és a Level 42.

1987 (jún. 19-21)
A helyi tanács csak májusban volt hajlandó megadni az engedélyt a fesziválhoz. Ebben az évben mutatkozott be a Womad színpad. 60 ezer ember, 21 fontos belépő, 130 ezer fontnyi adomány, sok eső.
Fellépők: Julian Cope, Elvis Costello, Billy Brag, The Communards,Gaye Bykers on Acid, Robert Cray, New Order, Paul Brady, Michelle Shocked és Van Morrison.

1988-ban nem volt fesztivál, a megnövekedett létszámmal járó problémák átgondolása volt terítéken.

1989 (jún.16-18)
Ismét nehézségek merültek fel a tanács engedélyezése kapcsán, azonban ebben az évben először a rendőrség is részt vett az esemény megszervezésében és lebonyolításában. Első alkalommal állítják fel a cirkusz sátrat. 65 ezer ember, 28 fontos jegyár, 100 fontnyi adomány.
Fellépők: The Wonder Stuff, Hothouse Flowers, Elvis Costello, The Waterboys, Youssou N'Dour, The Proclaimers, Van Morrison, The Pixies és Suzanne Vega (annak ellenére hogy halálos fenyegetés kapott előtte).

1990 (jún.22-24)
Az esemény felvette a Glastonbury Festival for Contemporary Performing Arts (Glastonbury fesztivál a kortárs előadóművészetért) nevet, kifejezve a fesztiválon felsorakozó művészetek sokszínűségét. Az első Glastonbury 20. évfordulója volt ebben az évben, azonban az esemény végén a kiürülő területen összetűzésbe keveredett néhány biztonsági csoport pár dulakodó, fosztogató átutazóval. 237 letartóztatást kezdeményezett a rendőrség, és 50 ezer fontnyi kár keletkezett a Worthy farmon. 70 ezer látogató, 38 fontos jegyár, 100 ezer fontnyi adomány.
Fellépők: The Cure, Paul Oakenfold, Happy Mondays, Lush, James, Ry Cooder, Aswad, De la Soul, Sinead O’Connor és a World Party.

1991-ben nem volt fesztivál az előző évben történt zavargások következtében.

1992 (jún.26-28)
Ez volt az első olyan év, hogy a fesztivál profitjából a Greenpeace és az Oxfam is részesült. Michael Eavis úgy gondolta, hogy a hidegháború végével az emberek már nem fókuszálnak olyannyira a nukleáris veszélyeztetettségre, és a környezetvédelem jut majd több szerephez. Felállítják a Jazz World színpadot. 70 ezer eladott jegy 49 fontos ár mellett, illetve 250 ezer fontnyi adomány a Greenpeace, Oxfam, és több helyi jótékonysági szervezet számára.
Fellépők: Carter USM, Shakespear’s Sister, Primal Scream, P J Harvey, Sawdoctors, The Levellers, és meglepetésvendégként Tom Jones.

1993 (jún.25-27)
A fesztivál egyre népszerűbbé vált; az elővételben megváltott jegyek már június közepén elfogytak. 80 ezer látogató, 58 fontos belépő, 250 ezer fontnyi adomány.
Fellépők: The Orb, Lenny Kravitz, Robert Plant, Alison Moyet, Hothouse Flowers, The Kinks, Verve, Jamiroquai, Suede, Lindisfarne, Rolf Harris, The Lemonheads, Van Morrison, Velvet Underground, Galliano és a Stereo MCs.

1994 (jún.24-26)
Június 13-án a Pyramid színpad leégett, de a készítők szerencsére gyorsan pótolni tudták. Felállítottak egy szélturbinát is, mely 150 KW energiát szolgáltatott a nagyszínpadnak és környékének. Több incidens is történt: egyrészt egy 5 fős csapat lövöldözésbe keveredett, de nem sérült meg senki, másrészt viszont egy fiatalembert holtan találtak, aki kábítószertúladagolás következtében vesztette életét. 80 ezer látogató, 59 fontos belépő, 300 ezer fontnyi adomány.
Fellépők: Björk, Manic Street Preachers, Beastie Boys, Paul Weller, The Pretenders, Johnny Cash, The Boo Radleys, Echobelly, Nick Cave, Oasis, Chumbawamba, Pulp, Radiohead, Blur, Saint Etienne, Orbital, Van Morrison, The Lemonheads, Elvis Costello, Galliano, The Levellers.

1995 (jún. 23-25)
A fesztivál 25 éves évfordulója. Keith Christmas és Al Stewart (akik a legelső fesztiválon is részt vettek) is felléptek. A jegyek már 4 héttel a jegyeladás megnyitása előtt elővételben elfogytak. Megnyitották a Dance sátrat, ahol nagy sikerrel lépett fel a Massive Attack, a System 7 és az Eat Static. 80 ezer látogató, 65 fontos jegyár, 400 ezer dollárnyi adomány.
Fellépők: The Cure, Oasis, Pulp, Elastica, Orbital, PJ Harvey, The Stone Roses, Simple Minds, Portishead, The Prodigy, Jamiroquai, Massive Attack, Sleeper, Supergrass, Shed 7, The Verve, Ash, Dodgy, Goldie, Tricky.

1996-ban nem volt fesztivál, hogy megadják az esélyt a pihenésre mind a szervezőknek, mind pedig a teheneknek. :)

1997 (jún.27-29)
Az irtózatos esőzéseknek köszönhetően hatalmas sártenger alakult ki, így a látogatók csizmáikban táncoltak a koncerteken. A fesztiválnak saját napilapja van, és a BBC2 TV élőben közvetít. A terület immár több mint 800 hektáron terült el, ez lehetőséget adott a 90 ezerre történő létszámbővítésre, 75 fontos belépők mellett.
Fellépők: The Prodigy, Radiohead, Supergrass, Massive Attack, Ray Davies, Sting, Fatboy Slim, Kula Shaker, Smashing Pumpkins, Echo and the Bunnymen, Dodgy, The Levellers, Beck, Ocean Colour Scene, Placebo, Ash, Catatonia, Sheryl Crow, The Chemical Brothers, Travis, Super Furry Animals.

1998 (jún.26-28)
Ismét a sár és eső a főszerepben, új sportág a sárszörf. 17 színpadon több mint 1000 előadás volt terítéken, a dance sátort ki kellet bővíteni. 100 ezer látogató, 80 fontos jegyár, 500 ezer fontnyi adomány.
Fellépők: Blur, Primal Scream, Robbie Williams, Tori Amos, Pulp, Bob Dylan, Roni Size, Chemical Brothers, Portishead, Lightning Seeds, Tricky, Nick Cave, Babybird, Underworld, Divine Comedy, Faithless, Moby, Prodigy, Fatboy Slim, Idlewild, Squeeze, The Doves.

1999 (jún.25-27)
Az előző évi esőzések miatti problémák megelőzésére 150 ezer fontot áldoztak. Ez az év az eddigi legnagyobb proglamkínálatot nyújtotta több mint 300 csapat fellépésével, színházzal és kulturális programokkal. 250-nél is több Ételárusító hely működött a helyszínen, melyeknek kínálatát a Glastonbury weboldalán is közzétették. Ebben az évebn halt meg Micheal Eavis szervező felesége, Jean, akinek emlékére tüzijátékot lőttek ki. 100 ezer ember, 83 fontos jegyár.
Fellépők: REM, Manic Street Preachers, Fatboy Slim, Hole, Blondie, Al Green, Skunk Anansie, Lonnie Donegan, Marianne Faithful, Courtney Pine, Bush, Gomez, Orbital, The Doves, Kula Shaker, Travis, The Cardigans, Ash, Super Furry Animals, Texas, Underworld, Beautiful South, Feeder, The Chemical Brothers, Paul Oakenfold, Joe Strummer.

2000 (jún.23-25)
Feláll az új, immáron harmadik, 30 méter magas, és ezüstbe öltöztetett piramis színpad. Ebben az éveben megemelkedett az illegálisan beszökő fesztivállátogatók száma. Papíron 100 ezer látogató, 87 fontos jegyár mellett. Az adományok legnagyobb része idén is Greenpeace, az Oxfoam és a Water Aid.
Fellépők: The Chemical Brothers, Moby, Travis, Morcheeba, Basement Jaxx, David Bowie, Coldplay, Elastica, Macy Gray, Pet Shop Boys, Ocean Colour Scene, The Waterboys, Reef, Doves, Embrace, Asian Dub Foundation, David Gray, Toploader, Semisonic, Muse, Dandy Warhols, St. Etienne, Groove Armada, Badly Drawn Boy, Nitin Sawhney, Flaming Lips.

2001-ben nem tartottak fesztivált. Az előző évi nagy számú kapuáttörés és illegális bejutás következtében a szünet mellett döntöttek, és a biztonság megerősítése volt tervben. Mivel a látogatók száma 2000-ben túllépte a biztonságos keretet, 5 ezer fontos bírságot szabtak ki, illetve további 1000 fontnyi büntetés járt azért, mert az esemény után a fesztivál egyik parkolójában néhány átutazó túllépte a zajszintet.

2002 (jún.28-30)
Kiváló időjárás jellemezte az eseményt, illetve az új, 1 millió fontos szuperkerítés és az új menedzsment-struktúra megakadályozta a szabálytalan bejutást. A jegyárusítás februárban kezdődött meg, és a jegyek pár hét alatt el is fogytak. 140 ezer látogatónak kínáltak helyet 97 fontos jegyár mellett.
Fellépők: Stereophonics, Coldplay, Manu Chao, Rolf Harris, Kosheen, Mis-teeq, Fatboy Slim, Roger Walters, Rod Stewart, White Stripes, Orbital, Isaac Hayes, Doves, Faithless, Ash, Nelly Furtado, Dandy Warhols, The Waterboys, The Charlatans, Stereophonics, The White Stripes, Black Rebel Motorcycle Club, The Bees, Starsailor, Ian Brown, Badly Drawn Boy, No Doubt, New Model Army, Lost Prophets.

2003 (jún.27-29)
A jegyek a meghirdetés után mindössze 24 óra alatt elfogytak. A jó idő ismét kedvezett az eseménynek. 150 ezer látogató, 105 fontos belépő mellett, és több mint 1 millió fontos adomány a Greenpeace, Oxfoam, Water Aid, illetve több helyi szervezet számára.
Fellépők: Love with Arthur Lee, Damien Rice, De la Soul, Flaming Lips, Jimmy Cliff, Moby, Radiohead, REM, The Damned, The Darkness, The Thrills, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Nightmares on Wax in Lost Vagueness, Suede, David Gray, Supergrass, Waterboys, Feeder, Manic Street Preachers, Electric 6, Idlewild, Primal Scream, The Coral, Super Furry Animals, Doves, Lemon Jelly, The Libertines,The Waterboys,Goldfrapp, Fatboy Slim, Seb Fontaine.

2004 (jún.25-27)
Az ezévi fesztiválra jóval nagyobb részvételi igény keletkezett, mint az megvalósítható volt. Az időjárás ezúttal nem kedvezett az eseménynek, de a felújított vízelevezető-rendszer biztonságos keretet nyújtott. A hulladékok újrahasznosítását is megnövelték, így az összes szemét 32%-át hasznosíthatták újra, ezek közül 110 tonna organikus szemét került komposztálásra. A környezet terhelése ezáltal csökkent, illetve bevezetésre került a shepee is, amely lehetővé tette hölgyek számára az állva pisilés lehetőségét. A fejlődő országok megsegítésére a kávé és a csokoládé beszerzése a FairTrade-en keresztül valósult meg. 150 ezer látogató 112 fontos belépő mellett, több mint 1 millió fontnyi adomány a Greenpeace, Wateraid és Oxfoam, illetve helyi civil szervezetek számára.
Fellépők: Paul McCartney, Muse, Oasis, James Brown, Joss Stone, Toots and the Maytals, Franz Ferdinand, Scissor Sisters, Black Eyed Peas, Sister Sledge, Television, Michael Franti and Spearhead, Kings of Leon, PJ Harvey, Groove Armada, Elbow, Nelly Furtado, Chemical Brothers, Goldfrapp, Snow Patrol, Kasabian, The Killers, Keane, Starsailor, Lost Prophets, Basement Jaxx, The Subways, Morrissey, Supergrass, Orbital, Black Rebel Mc, Divine Comedy, Zutons, Dave Clarke, Kosheen, Fergie, Mylo.

2005 (jún.24-26)
Majd' 2 havi eső hullott le par óra alatt. Mindennek ellenére senkinek sem esett baja, sőt az egyik legjobb fesztivállá kerekedett az ezévi. A jegyek mindössze 3 óra alatt elfogytak, a már eddig is említett civil szerevezetek számára több mint 1,35 millió font gyűlt össze, és a szemét több mint 50%-a került újrahasznosításra. A dance sátort lebontották, helyette viszont létrehoták a dance falut, amely 8 különféle helyszínt adott a más és más stílusú dance zenét kedvelők számára. Ebben az évben is nagy hangsúlyt kapott a tehetségkutató verseny. 153 ezer látogató 125 dolláros jegyár mellett.
Fellépők: Basement Jaxx, White Stripes, Magic Numbers, Coldplay, The Belly Dance Superstars, Razorlight, New Order, Brian Wilson, The Wailers, James Blunt, Beautiful South, Baaba Maal, Babyshambles, The Killers, Steve Harley and Cockney Rebel, Ska Cubano, K.T Tunstall, Kaiser Chiefs, The Subways, Chas n Dave, The La’s, Elvis Costello, Taj Mahal, Royksopp.

2006-ban a farm pihenőt kapott.

2007 (jún.22-24)
Ismét sár és eső jellemezte az eseményt, de ez a látogatóknak szemmel láthatóan nem okozott problémát. A vízelvezető rendszert is folyamatosan fejlesztették. Ebben az évben nagy hangsúlyt kapott a klímaváltozás, a látogatók több mint 46%-a, vagyis mintegy 70 ezer ember adta aláírását a petícióhoz. A környezettudatosság miatt az összes fesztiválozót már a belépésnél ellátták újrafelhasználható szemeteszsákokkal, zacskókkal. 135 ezer látogató 145 dolláros belépő mellett, amely kevesebb mint 2 óra alatt kelt el.
Fellépők: The Arctic Monkeys, The who, Bjork, Shirley Bassey, Iggy Pop, CSS, The Go Team, Amy Winehouse, MIA, Kate Nash, Billy Bragg, Corinne Bailey Rae, Damian Marley, Lily Allen, The Chemical Brothers, Pete Doherty, Gruff Rhys.

2008 (jún.27-29)
Kivételesen ragyogó időjárásban volt részese az ezévi látogatóknak. Sok év után először a jegyek nem keltek el azonnal, a jó idő azonban az utolsó pillanatban részvételre sarkallta az embereket, és mire az esemény elkezdődött, már megtelt a helyszín. A fő headliner Jay-Z volt, akit azelőtt kritika ért - legfőképp az Oasisos Noel gallaghertől -, hogy a rap nem érdemel helyet a Glastonbury főműsoridejében. Mindezt a rapper megcáfolta, ráadásul az Oasis Wonderwall című számával nyitotta fellépését. Mivel pedig az előző évben sok tehén esett áldozatul az otthagyott sátorszegek lenyelése miatt, 2008-ban már emészhető szegeket szolgáltattak minden fesztiválozónak a bejáratnál. 134 ezer látogató 155 fontos jegyár mellett.
Fellépők: Kings of Leon, Jay-Z, The Verve, Manu Chao, Massive Attack, Groove Armada, Leonard Cohen, Neil Diamond, Shakin' Stevens, The Levellers, The Johnsons, Stackridge, Seasick Steve, Lupe Fiasco, Mark Ronson, Dizzy Rascal, Ozomatli, Eddy Grant, Stanton Warriors, Natty, Dr Meaker, Fun Loving Criminals, The National, Tunng, Laura Marling, Katie Melua, Will Young, Solomon Burke, Joan Baez, Gilbert O’Sullivan, Jimmy Cliff, Joan Armatrading.

2009 (jún.24-28)
A jegyek már 8 héttel a kapunyitás előtt elfogytak. Csütörtök reggelre rekordmennyiségű, több mint 90 ezer fesztiválozó állította fel sártrát, miközben a nagyszínpadon péntek estig nem várta őket semmilyen program. Michael Jackson halálhíre hamar végigsöpör a vidéken, amely fesztiválozókat és fellépőket egyaránt arra sarkall, hogy valamilyen formában emléket állítsanak neki. 134 ezer látogató 175 fontos belépő mellett.
Fellépők: Maximo Park, East 17, Lily Allen, The Streets (Mike Skinner), Björn Again, Fleet Foxes, Little Boots, Lady Gaga, Ray Davies, Neil Young, Rolf Harris, Dizzee Rascal (Dylan Kwabena Mills), Florence And The Machine, Pendulum, Tom Jones, Tony Christie, Nick Cave, The Prodigy, Blur, Damon Albarn.

- zene.hu -

[2010.03.04.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
first-finance szolgáltatás [2020.01.25.]
RAM egyéb [2020.01.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Legolvasottabb cikkek

koncert.lap.hu

Bolyongók - Zenés űrexpedíció gyereknek - gyerekekkel
Utazás térben, időben, zenében,...

Képes beszámoló - Parádés szilveszter a Budapesti Operettszínházban
Az óév utolsó...

Janza Kata: "Most fogom megismerni igazán a karaktereimet."
Megnéztük az 50+ éves a Táncdalfesztivált - képekkel
Megnéztük - Fenyőünnep a Papp László Arénában - képekkel
A kutyusok színre lépnek - Mancs őrjárat Live! "A mentőfutam"
Megnéztük a Halott Pénz koncertjét az Arénában - képekkel
beszámolók még
cdbolt.lap.hu