2024. július 25. | csütörtök | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
30 éves a Kincső Néptáncegyüttes
Kincső Néptáncegyüttes
     
 
Kincső Néptáncegyüttes és a viráglányok
Megalakulás: 1992.
 
     

Kincső Néptáncegyüttes

Történetük első mérföldköve 1992-re datálódik, amikor az akkori nyolcadikosok úgy döntöttek, hogy nem akarnak szétszóródni, más együttesek tagjaiként táncolni, hanem együtt maradnak. Az alakuló ifjúsági együttes támogatókra talált a Medgyessy Iskola igazgatónője Sípos Józsefné és az Aelia Sabina Zeneiskola igazgatója Kenessey László személyében. 1992 óta a táncosok egyúttal az Aelia Sabina Művészeti Iskola diákjai is. Akár a kezdetektől, úgy ma is a békásmegyeri Medgyessy Iskola jelenlegi és volt tanulói alkotják az Együttes zömét kiegészítve a környékbeli iskolák néptánc iránt érdeklődő fiataljaival.

A következő mérföldkő 1995, amikor részt vehetett az Együttes a Nemzetközi Néptáncfesztiválon a lengyelországi Kolobrzegben, ahol megnyerték a fesztivál fődíját és a sajtó különdíját is.

A lengyelországi sikereket szinte valamennyi ezt követő esztendőben az Együttes tudását elismerő esemény követte: erdélyi utak, görög, olasz, német, szicíliai, holland, spanyol, belga és francia fesztiválok sora követte szerte Európában.

Minden Néptáncegyüttes titkos vágya, hogy szerepeljen a Néptáncantológián. Ez az esemény évtizedek óta a néptáncosok legrangosabb rendezvénye. Ezt az elismerést először 1995-ben nyerték el, amikor a gyermekegyüttes meghívást kapott két egymást követő évben a Gyermeknéptánc Antológiára Tóth Ferenc: Gyerökök… és Szabadi Mihály: Ki vagy? Című koreográfiájával. Nagy ajándék a Kincsőnek, hogy ebben a jubileumi évben az Ifjú Kincső és a Kis Kincső is meghívást kapott a Néptáncantológiára Furik Rita: Várba harangoznak című, zoborvidéki táncával és Furik Rita- Galát Péter: Mossa össze mind a kettőt című gömöri táncával.

2003-ban az Együttes BUDAPESTÉRT DÍJAT kapott a „Fővárosban és a határainkon túl a magyar kultúra terjesztése érdekében végzett munkája elismeréseként”.

1998 óta rendszeresen részt vesz a Néptáncosok Országos Minősítő Fesztiváljain, ahol 2006-ban Kiváló Minősítést kapott.

Sokat köszönhet az Együttes Foltin Jolán, Németh Ildikó, Demarcsek György, Juhász Zsolt, Kádár Ignác, Szabadi Mihály, Szabó Szilárd, Szappanos Tamás, Tóth Ferenc és Végső Miklós koreográfusoknak. Napjainkra megtalálták az Együttes szellemiségéhez leginkább megfelelő koreográfust Furik Rita személyében, aki mély szakmai tudással, mondanivalóval és szeretettel képes átadni tudását.

De nem felejtkezhetünk meg az együttes kiváló táncpedagógusairól sem. Férfi táncoktatói az Állami Népi Együttes tagjai közül kerültek ki. Kökény Richárd egy évig, majd Ónodi Béla 15 évig tanította az ifjú táncosokat, melyet következetes munkával sikeres együttessé érlelt. 2007 óta Galát Péter, az Állami Népi Együttes szólótáncosa látja el a felnőtt együttes művészeti vezetését. Tánctudását, elhivatottságát és előadói tapasztalatait kamatoztatva több emlékezetes koreográfia kötődik nevéhez.

1998-ban az oktatói gárda kibővült az Állami Népi Együttes tehetséges szólótáncosával, Vatai Barbarával, aki jelenleg is az Együttessel dolgozik. Tánctudása, jó pszichológiai érzéke fejlődésükben segíti a táncosokat.

Újabb mérföldkőnek tekinthető, hogy sikerült az Együttes tagjai közül táncpedagógust nevelni Csiki Gergely személyében, aki 7 éves kora óta az Együttes tagja, szólótáncosa, majd a Táncművészeti Főiskola elvégzése után, 2006 óta az ifjúsági és Gyermekegyüttes tehetséges oktatója, aki tudása legjavát nyújtva lelkes elhivatottsággal magas szinten tanítja a táncosokat.

[2011.03.24.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Budapesten a hardcore szinonimája
December 6-án nem csak a Mikulás érkezik hozzánk, de nálunk...

Rockmaraton 2024 : Újjászületett a legnagyobb rock és metál fesztivál
Mintha nem is telt...

Tom Morellora harminc évet vártunk
Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
beszámolók még