2020. július 10. | péntek | Amália nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Paris Washboard
     
 
Paris Washboard
Megalakulás: 1998.
Web: http://www.pariswashboard.org
 
     

Paris Washboard

Az 1988-ban alapított zenekar szokatlan összeállítású: négy hangszer alkotja-klarinét, harsona, zongora és washboard (mosódeszka). Ez alapján talán elképzelhetetlen az a dús hangzású, ötletes muzsika, amivel a kvartett világszerte olyan sok hívet szerzett magának. A húszas-harmincas évek zenéjétől Ellingtonon keresztül a saját szerzeményekig minden stílusban kicsattanóan fiatal, humoros és ugyanakkor stílusos zenét produkálnak. Nem véletlenül akkora kedvencek Észak-Amerikában, s turnéztak már többször Dél-Amerikában, Új-Zélandon és Japánban is.

A kvartett One More Time című CD-je 1998-ban a legjobb francia tradicionális lemezként Fats Waller-díjat kapott, 1999-ben pedig Caravan című lemezükkel érdemeltek ki hasonló elismerést (Grand Prix Du Disque De Jazz).

A zenekarvezető, a harsonás Daniel Barda foglalkozását tekintve szimfonikus zenekari karmester, s saját klasszikus és jazz diszkográfiájában a Paris Washboard 1998-as lemeze volt a sorban a századik felvétel! Barda 1993-ban megkapta a legjobb francia tradicionális jazz-muzsikusokat illető elismerést, a Sydney Bechet-díjat, amit 1973-ban már (még más zenekarok tagjaiként) a kvartett klarinétosa, Alain Marquet is kiérdemelt. Alain stílusára Johnny Dodds és Sydney Bechet voltak a legnagyobb hatással. A zongorista Christian Azzi annak idején éppen a new orleans-i, de Franciaországban letelepedett fekete szopránszaxofonos, Sydney Bechet pianistájaként tűnt fel. Azzi szerepel Bechet szinte minden francia felvételén, s egyike azon keveseknek, akik a „stride piano” stílus kiváló művelői. A zenekar mókamestere a névadó hangszert megszólaltató Gerard Bagot, aki a washboardot és az azt kiegészítő félelmetes mennyiségű hangszerkollekciót hihetetlen virtuozitással és ötletességgel szólaltatja meg.

[2008.02.29.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Sasvári Sándorral
Duett koncertek a...

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával